Πέμπτη 1 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Απορρίπτονται... αλλά θα λειτουργούν !

Οι εγκαταστάσεις των «Τσιμέντων Χαλκίδας» στο αρχαίο λιμάνι, το λιμάνι της Ιφιγένειας
Οι εγκαταστάσεις των «Τσιμέντων Χαλκίδας» στο αρχαίο λιμάνι, το λιμάνι της Ιφιγένειας
Το 1926 εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά τα «Τσιμέντα Χαλκίδας» σε χώρο αρχαιολογικό μεν, μη χαρακτηρισμένο δε. Το 1970 η περιοχή και η Χερσόνησος που βρίσκεται το εργοστάσιο, δηλαδή το λιμάνι, που κατά την παράδοση εκτυλίχτηκε η «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», χαρακτηρίστηκε «αρχαιολογικός χώρος» μαζί με το εργοστάσιο, δίχως να προσδιοριστούν με ακρίβεια τα γεωγραφικά όρια της κήρυξης. Από το 1980 και μετά η επιχείρηση άρχισε να εξαπλώνει τις εγκαταστάσεις της άλλοτε με άδεια και μάλιστα από την Αρχαιολογική Υπηρεσία (1981, 1983, 1991) και άλλοτε αυθαίρετα. Ολο αυτό το διάστημα θυμίζουμε ότι η εταιρία έπαψε να είναι ελληνική και αφού άλλαξε διάφορες πολυεθνικές, τώρα ανήκει σε μια βρετανική πολυεθνική.

Προχτές η εταιρία ζήτησε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να εξαιρεθεί από την κήρυξη η θέση του εργοστασίου, αφού ούτως ή άλλως εκεί δεν υφίσταται πλέον αρχαιολογικός χώρος, να νομιμοποιηθούν οι αυθαίρετες εγκαταστάσεις, να εγκριθεί η κατασκευή νέων βοηθητικών κτιρίων και να επιτραπεί η επέκταση του λατομείου.

Και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο... απέρριψε το εργοστάσιο, εγκρίνοντας τη λειτουργία του (!) με την παρακάτω απόφαση: Παραμένει η ισχύουσα κήρυξη με το εργοστάσιο μέσα σε αυτή, προκειμένου να ελέγχεται η λειτουργία του και προσδιορίζονται τα όρια του αρχαιολογικού χώρα σύμφωνα με τη γεωμορφολογία του εδάφους. Ως προς τα υπάρχοντα κτίρια, «νόμιμα» και μη, θα διερευνηθούν οι συνθήκες που χτίστηκαν και αν καταστράφηκαν αρχαιότητες, αλλά την ίδια στιγμή δόθηκε έγκριση για τα νέα κτίρια. Και το πιο παράδοξο: Θα κατασκευαστούν νέες εγκαταστάσεις, αλλά η λειτουργία του λατομείου είναι παράνομη, σύμφωνα με το σχετικό νόμο!

Για τις παραπάνω αποφάσεις ευτυχώς υπήρχαν και μειοψηφούντες, ωστόσο η πλειοψηφία του Συμβουλίου φρόντισε να εξασφαλίσει με δικολαβικό τρόπο τη λειτουργία των «Τσιμέντων Χαλκίδας», με την πρόφαση της προστασίας μιας περιοχής που έχει εμφανείς αρχαιότητες (μυκηναϊκό νεκροταφείο και Ακρόπολη, τείχη κλασικών χρόνων, ναός της Αρτέμιδος), πολλές μη αποκαλυμμένες και που ολόκληρη, το δομημένο και αδόμητο περιβάλλον της, συνιστά ένα πολιτιστικό τοπίο, που από το νόμο πρέπει να προστατεύεται. Αλλά οι νόμοι ισχύουν κατά περίπτωση, όταν πρόκειται για πρώην ελληνικές παραγωγικές μονάδες που ξεπουλήθηκαν σε ξένες πολυεθνικές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ