Τρίτη 2 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Το φάντασμα...

Παμπόνηροι οι θεοί. Εχτισαν στις κορφές του Ολύμπου τα παλάτια τους. Βλέπουν κι ακούν τα πάντα. Παλιά τέχνη η κατασκοπία. Ασε που 'χουν και την ικανότητα της μεταμόρφωσης και μπορούν να σμίγουν με τους ανθρώπους. Τίποτε δεν τους ξεφεύγει.

Εχουν γνώση. Δεν ξεχνούν πως κυριαρχούν. Αν δεν ανέτρεπαν, θα 'ταν από κάτω. Γι' αυτό έχουν το νου τους. Και τα μηνύματα δεν είναι καλά.

Φταίει εκείνος ο αφορεσμένος. Ανιδιοτελής και ευφυής, εγκατέλειψε τον κόσμο του. Δίδαξε και προπαγάνδισε τη μάθηση και τις τέχνες. Εσμιξε με τους ξωμάχους, τους προβατάρηδες, τους τεχνίτες. Η εργασία σας παράγει τον πλούτο. Εσείς να τον διαφεντεύετε. Ανατρέψτε τα πάντα. Το ζήτημα δεν είναι να εξηγήσετε τον κόσμο. Να τον αλλάξετε.

Αυτά έλεγε και ξαμολήθηκαν να τον τσακίσουν.

Τον έπιασαν, τον αλυσόδεσαν και τον κάρφωσαν ψηλά, στο βράχο του Καυκάσου. Πρόλαβε όμως ο αφορεσμένος, σωστός ζευγάς, κι έσπειρε. Κι άντε να τα βγάλεις πέρα με τη σπορά που μένει. Το φάντασμά του πλανάται πάνω από τη χώρα, η σπορά του μεγαλώνει.

Συσκέφτηκαν εκεί ψηλά στον Ολυμπο. Τα πράγματα είναι ζόρικα και θα χειροτερεύσουν. Ναι, το παραδέχονται. Πολύ πιέζουν τους ανθρώπους. Δε γίνεται όμως αλλιώς. Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός. Υπάρχουν ψηλότερα βουνά κι έτσι τρανότεροι Θεοί.

Το ξέρουν. Αν δεν κάνουν ζάφτι τους ανθρώπους τους, δεν έχουν καμιά αξία. Θα 'ναι περιφρονημένοι. Οι ισχυρότεροι το είπαν καθαρά. 'Η ξεμπερδεύετε με τους δικούς σας ή ξεχάστε μας. Τα μέτρα πρέπει να περάσουν. Είναι κατάλληλος ο καιρός. Ζαλισμένοι είναι οι άνθρωποι. Τόσα έχουν συμβεί.

Πήραν την απόφαση. Ολοι ζητούν συγγνώμη. Είναι μόδα. Ας την εκμεταλλευτούν.

Κίνησαν κατακαλόκαιρο για τον τόπο του μαρτυρίου. Ανέβηκαν στα βράχια του. Περιεργάστηκαν το χώρο. Αναρωτήθηκαν, πώς άντεξε. Πολλή ζέστη. Πολύς αέρας. Πολλή δίψα. Πολλή πέτρα.

Περασμένα ξεχασμένα, είπαν. Νέο ξεκίνημα. Τέρμα οι διαχωριστικές γραμμές. Ολοι για τη χώρα. Μια προσπάθεια και έπαθλο το νέκταρ και η αμβροσία. Για το καλό σας τα νέα ωράρια, οι νέες διευθετήσεις, οι διαρθρωτικές αλλαγές. Και προσοχή. Υπάρχει κίνδυνος να τα μαζέψουν και να φύγουν σ' άλλους τόπους, με βολικούς ανθρώπους. Μένουν για την προκοπή της χώρας. Κάντε μια θυσία κι εσείς, για να 'ρθει το καλύτερο.

Χειροκρότησαν δεσμοφύλακες, πεταλωτήδες, φαλαγγίτες. Αυτοί ξέρουν τι σημαίνει να στήνεις νέο Παρθενώνα, να κουράζεσαι βασανίζοντας, να ξαγρυπνάς μη και ο ποιητής γράψει το στίχο του κι ο ζωγράφος παίξει με τα χρώματα.

Παράξενο. Ο αγέρας πήρε τη συγγνώμη και το λόγο. Λόγια του αέρα, σκέφτηκε.

Ο Προμηθέας έλειπε. Ο Ερμής το παρατήρησε. Πέταξε και γύρισε. Τα είδε όλα και τ' άκουσε. Εσκυψε και χαμηλόφωνα ενημέρωσε. Είναι κάτω με τα σποροπαίδια του. Στους ανθρώπους της φάμπρικας. Στους επιστήμονες που μαραζώνουν. Στους άνεργους. Στους αγρότες που ξεκληρίζονται. Στους φτωχούς και καταφρονεμένους. Λέει τα ίδια. Τους μακαρίζει που γεννήθηκαν αργά. Τώρα είναι ώριμα τα πράγματα. Η πρόοδος της επιστήμης και η εφαρμογή της απελευθερώνει τον άνθρωπο. Ο χρόνος για εργασία μπορεί να είναι ελάχιστος. Ο πλούτος περισσότερος. Εμπρός. Ανατρέψτε τον κόσμο. Απελευθερωθείτε και οργανώστε τη ζωή σας. Δεν έχετε να χάσετε τίποτε. Μόνο τις αλυσίδες σας.

Ταράχτηκαν σαν τ' άκουσαν και σκέφτονται τα μέτρα που θα πάρουν.


Ιορδ. Α. ΠΡΟΥΣΑΝΙΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ