Πέμπτη 4 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ IAΑF
Αμερικανική υποκρισία

Τη στιγμή που αθωώνουν ουσιαστικά τους υπεύθυνους της BALCO, «ενδιαφέρονται» για το ντόπινγκ λένε οι Αμερικανοί

Associated Press

Τη στιγμή που αθωώνουν ουσιαστικά τους υπεύθυνους της BALCO, «ενδιαφέρονται» για το ντόπινγκ λένε οι Αμερικανοί
Κάθε όριο φαίνεται να ξεπερνά η αμερικανική υποκρισία. Την ίδια ώρα που οι εμπλεκόμενοι στο περίφημο σκάνδαλο του εργαστηρίου παρασκευής αναβολικών ουσιών της BALCO, ένας ένας φαίνεται να πέφτουν στα... μαλακά (ζητώντας ουσιαστικά μια απλή συγνώμη) και μάρτυρες της υπόθεσης δε θα εξεταστούν ποτέ, η αμερικανική Ομοσπονδία Στίβου θέλει να δείχνει το άλλο πρόσωπο. Λες και η ίδια ήταν αμέτοχη σε όσα συνέβησαν όλα αυτά τα χρόνια με το εργαστήρι του Βίκτορ Κόντε και των συνεργών του.

Τώρα, λοιπόν, περνώντας στην αντίπερα όχθη και προκειμένου να σώσει το «χαμένο πρεστίζ» και να διαφυλάξει τα συμφέροντά της, ζήτησε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (IAΑF) τον αποκλεισμό διά βίου όποιων αθλητών συλλαμβάνονται να έχουν κάνει χρήση αναβολικών. Ωστόσο, ούτε η ίδια η Ομοσπονδία των ΗΠΑ δε φροντίζει να κρατά τα προσχήματα. Για παράδειγμα, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου της BALCO, το Δεκέμβρη του 2003, η Ομοσπονδία Στίβου των ΗΠΑ προχώρησε έπειτα από ομόφωνη ψηφοφορία στο διά βίου αποκλεισμό των αθλητών εκείνων που είχαν βρεθεί θετικοί σε έλεγχο για στεροειδή. Παρ' όλα αυτά αθλητές όπως η Κέλι Γουάιτ, που σχετίζονταν με το σκάνδαλο BALCO, τιμωρήθηκαν με αποκλεισμό δύο ετών και όχι όπως όριζε ο κανονισμός. Σημειώνεται ότι για αρκετά χρόνια οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποκάλυπταν τα θετικά δείγματα των αθλητών τους, ιδιαίτερα όταν επρόκειτο για συμμετέχοντες στα λεγόμενα «αμερικανικά τράιαλς» (σ.σ. κάτι που έγινε γνωστό αρκετά χρόνια μετά).

Πάντως η Αμερικανοί στο χτεσινό συμβούλιο της ΙΑΑΦ που πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι απέσυραν την πρότασή τους μετά από διαβεβαιώσεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας ότι θα εξετάσει την περίπτωση διπλασιασμού της τωρινής ποινής των δύο χρόνων στους παραβάτες. Ο αντιπρόεδρος της IAAF, Αρνε Λιούνκβιστ, εκτίμησε ότι ο ισόβιος αποκλεισμός μπορεί να προκαλέσει στη διεθνή ομοσπονδία δικαστικές εμπλοκές. Ετσι προτιμήθηκε να προτείνει η Παγκόσμια Ομοσπονδία στην WADA το διπλασιασμό της ποινής, δηλαδή από δύο σε τέσσερα χρόνια για κάθε πρώτη παράβαση και ισόβιο αποκλεισμό σε περίπτωση υποτροπής.

Τέλος, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου απέρριψε και την πρόταση που αφορούσε τον άμεσο αποκλεισμό αθλητή-τριας από την πρώτη κιόλας άκυρη εκκίνηση και όχι από δεύτερη που ισχύει μέχρι σήμερα.

  • Η ΙΑΑΦ ανακοίνωσε την ανάθεση του Β' ομίλου του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Α-Γ στη Θεσσαλονίκη. Οι αγώνες θα διεξαχθούν στο Καυταντζόγλειο Στάδιο στις 17 και 18 Ιούνη 2006.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ