Κυριακή 7 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μπάνια που αξίζουν χρυσάφι
  • Μια τετραμελής οικογένεια που θέλει να κάνει ένα μπάνιο σε μια από τις κοντινές οργανωμένες πλαζ της Αττικής, θα πρέπει να πληρώσει από 25 - 50 ευρώ!
  • Η σκόπιμη εγκατάλειψη των ελεύθερων ακτών, οδηγεί τον κόσμο στις ιδιωτικές

Δυσβάσταχτο το κόστος για ένα μπάνιο
Δυσβάσταχτο το κόστος για ένα μπάνιο
Σήμερα, οι περισσότερες παραλίες είναι απροσπέλαστες για το πλατύ κοινό, αφού για να απολαύσουν τη θάλασσα οι εργαζόμενοι μαζί με τις οικογένειές τους θα πρέπει να καταβάλουν σχεδόν ένα ...μεροκάματο. Τα λεγόμενα «μπάνια του λαού» έχουν γίνει πια πολυτέλεια, αφού απλώς για να μπει κάποιος σε μια από τις οργανωμένες πλαζ της Αττικής χρειάζεται να καταβάλει από 4 μέχρι και 8 ευρώ, τις καθημερινές και από 4 μέχρι και 15 ευρώ τα Σαββατοκύριακα! Και αν κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει ξαπλώστρα, ομπρέλα, ντουζιέρα και διάφορες άλλες ...«ευκολίες» που προσφέρουν οι παραλίες - καταστήματα θα πρέπει να πληρώσει το αντίστοιχο τσουχτερό οικονομικό αντίτιμο.

Και φυσικά, η είσοδος είναι μόνο η αρχή, αφού στις οργανωμένες πλαζ τα πάντα πληρώνονται. Συγκεκριμένα το πάρκινγκ, σε κάποιες παραλίες χρεώνεται εξτρά και κυμαίνεται από 2 έως 9 ευρώ! Οι ξαπλώστρες, επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις χρεώνονται έξτρα και ξεκινούν από 2,5 και καταλήγουν στα 4 ευρώ! Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ένα μπάνιο μιας τετραμελούς οικογένειας σε μια οργανωμένη παραλία να ξεκινά από 25 ευρώ, σχεδόν όσο και το μεροκάματο ενός εργαζόμενου, και να φτάνει μέχρι και τα 45 με 50 ευρώ!!!

Ολα αυτά βέβαια χωρίς να φάει και να πιει κανείς κάτι, από τις διάφορες καντίνες και τα μπαρ της παραλίας, γιατί τότε το κυριακάτικο ή και καθημερινό μπάνιο θα φτάσει να κοστίζει σχεδόν όσο ένα βδομαδιάτικο. Καθώς, ανάλογα σε ποια πλαζ βρίσκεται ο καθένας χρεώνεται ανάλογα και το νερό, ο καφές, το παγωτό και όλα τα υπόλοιπα. Ενδεικτικά ένα μπουκάλι νερό 1/2 λίτρου, στις πιο «οικονομικές» παραλίες ξεκινά από 0,50 ευρώ (170 δρχ.) και ανεβαίνει στα 0,70 ευρώ (210 δρχ.) μέχρι και το 1 ευρώ (340 δρχ.). Επίσης, ένας καφές, φραπέ, ξεκινά από 2 ευρώ (700 δρχ.), στις οικονομικές περιπτώσεις και «προχωρά» στα 3,30 ευρώ (1.100 δρχ.) ή και παραπάνω.

Η πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αναγκάζει τους λουόμενους να πληρώνουν αδρά
Η πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αναγκάζει τους λουόμενους να πληρώνουν αδρά
Οπότε ακόμα και το δικαίωμα στα θαλάσσια μπάνια, στην ξεκούραση και στην αναψυχή είναι θέμα ταξικό, αφού πλέον όποιος έχει, μπορεί να πάει και να απολαύσει το μπάνιο και την ξεκούραση, ενώ όποιος δεν έχει θα πρέπει ή να κάτσει σπίτι του και να βλέπει τη θάλασσα από την τηλεόραση ή να πάει σε κάποια από τις ελεύθερες πλαζ που είναι πολύ πιο μακριά και φυσικά δεν έχουν καμία υποδομή.

Μόνο όσοι μπορούν

Αυτοί που δεν μπορούν να πληρώσουν τα ακριβά εισιτήρια, για να μπουν στις οργανωμένες παραλίες αναγκάζονται να πηγαίνουν στις ελεύθερες παραλίες της υπόλοιπης Αττικής. Ετσι, για να πάει κάποιος σε μια παραλία της Ανατολικής Αττικής θα χρειαστεί να διανύσει από 30 μέχρι και 60 χιλιόμετρα. Η κατάσταση που επικρατεί στις ελεύθερες παραλίες, είναι στις περισσότερες περιπτώσεις απαράδεκτη. Στην καλύτερη περίπτωση η υποδομή που υπάρχει είναι μόνο κάποιες ντουζιέρες, ενώ στη χειρότερη οι λουόμενοι θα πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με αρκετές δεκάδες πλαστικά μπουκάλια και σκουπίδια. Μάλλον με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση θέλει αφενός μεν να δημιουργήσει το άλλοθι για να ξεπουλήσει και αυτές αλλά και να στρέψει τους ...πελάτες στις ιδιωτικές πλαζ.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ελεύθερης παραλίας που βρίσκεται λίγο πριν από την οργανωμένη πλαζ στα Αστέρια της Γλυφάδας. Εκτός από τα σκουπίδια που υπάρχουν στην ακτή, υπάρχει μόνο μία ντουζιέρα, η οποία όμως είναι ...στραβή και πανάρχαια. Πριν την αμμουδιά υπάρχουν βρώμικα νερά και μερικά ...σκουπίδια να «διακοσμούν» το χώρο.

Παραλία Β' Αλιπέδου Βούλας: Μία από τις παραλίες που παραχωρήθηκαν στο μεγάλο κεφάλαιο
Παραλία Β' Αλιπέδου Βούλας: Μία από τις παραλίες που παραχωρήθηκαν στο μεγάλο κεφάλαιο
Κάτι τέτοιο επιβεβαιώνεται και από τους λουόμενους που βρήκαμε σε οργανωμένες πλαζ του Σαρωνικού. «Εχουμε μικρά παιδιά και θέλουμε να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο, να μη φοβόμαστε συνέχεια μην πιάσουν σκουπίδια ή μη χτυπήσουν οπότε και ερχόμαστε στην οργανωμένη παραλία», λέει η κυρία Μαρίνα που κρατά στα χέρια της το μωρό της μόλις δύο ετών. «Διακοπές δε θα πάμε οπότε ερχόμαστε εδώ για μπάνιο. Σε ελεύθερη δεν μπορώ να πάω με δύο μικρά παιδιά. Η πιο κοντινή, καθαρή, παραλία είναι σε απόσταση σχεδόν διπλάσια από εδώ», συμπληρώνει.

«Αντί να πάμε για καφέ, είπαμε να έρθουμε για μπάνιο», μας είπε η 19χρονη Μαρία, που είχε πάει για μπάνιο στην οργανωμένη πλαζ της Βούλας. «Δεν μπορούμε να πάμε πιο μακριά γιατί δεν έχουμε μέσο μεταφοράς, οπότε ήρθαμε εδώ. Το χαρτζιλίκι μας, άλλωστε, δε φτάνει για πιο πολλά».

«Με τη σύνταξη που παίρνουμε δεν μπορούμε να πάμε για μπάνιο δίπλα στην οργανωμένη. Καθαρά βρώμικα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Κάνουμε εδώ μπάνιο μας αρέσει ή όχι», λέει η κυρία Καίτη 72 χρονών που κάνει μπάνιο μαζί με τον άντρα της στην ελεύθερη παραλία που είναι κοντά στα Αστέρια της Γλυφάδας.


Παραλία Αγ. Κοσμά: Εδώ και δεκαετίες αποτελεί πεδίο κερδοσκοπίας επιχειρηματιών
Παραλία Αγ. Κοσμά: Εδώ και δεκαετίες αποτελεί πεδίο κερδοσκοπίας επιχειρηματιών

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ