Σάββατο 6 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Μέσα από το ΝΑΤΟ ο δρόμος για την ΕΕ

Το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ θα υπογράψει ατομικό πλάνο συνεργασίας με τη Μολδαβία ήδη στο πρώτο μισό του επόμενου χρόνου. Αυτό δήλωσε την Πέμπτη 4/8 σε σύσκεψη της ηγεσίας της χώρας ο Πρόεδρος της Μολδαβίας, Β. Βορόνιν και πρόεδρος του ΚΚ Δημοκρατίας της Μολδαβίας, που η ηγεσία του εδώ και καιρό έχει αποφασίσει να ακολουθήσει διαδικασία σοσιαλδημοκρατικοποίησης και θέλει να βάλει τη χώρα στην ΕΕ.

«Πήρα μια επιστολή από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, που με πληροφορεί σχετικά», είπε ο Βορόνιν, ο οποίος, σύμφωνα με το ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ, που μετέδωσε την είδηση, είχε πάρει και την πρωτοβουλία υπογραφής του σχετικού ντοκουμέντου, κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, τον Ιούνη, στη Σύνοδο του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Ο Βορόνιν ανακοίνωσε πως η επεξεργασία κι εφαρμογή του σχετικού πλάνου δεν απαιτεί από τη Μολδαβία την παραίτηση από το καθεστώς του ουδέτερου κράτους. «Αυτό δεν είναι ένα πλάνο ένταξης στο ΝΑΤΟ, αλλά είναι χαρακτηριστικό για εκείνες τις χώρες, που δεν προτίθενται να ενταχθούν στο άμεσο μέλλον στο μπλοκ, όπως είναι η Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν και άλλες χώρες», διευκρίνισε ο Μολδαβός Πρόεδρος και πρόσθεσε πως η πιο στενή συνεργασία με το ΝΑΤΟ θα επιταχύνει και την πορεία ολοκλήρωσης της Μολδαβίας με την ΕΕ. Αμεσα ο Βορόνιν θα υπογράψει Προεδρικό Διάταγμα, για τη συγκρότηση Εθνικής επιτροπής για την επεξεργασία του Ατομικού πλάνου συνεργασίας Μολδαβίας - ΝΑΤΟ.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ