Σάββατο 6 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Γενική απεργία και θρήνος στο Σφαράμ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Γενική απεργία. Αυτή ήταν η απάντηση των περισσότερων κατοίκων της βόρειας ισραηλινής πόλης Σφαράμ στο άγριο προχτεσινό φονικό με πρωταγωνιστή 19χρονο ακραίο Εβραίο στρατιώτη, ο οποίος έσπειρε το θάνατο μέσα σε λεωφορείο εν κινήσει... Ο τελικός απολογισμός του φονικού ήταν τέσσερις νεκροί και πάνω από 20 τραυματίες, οι περισσότεροι άραβες (που μαζί με χριστιανούς και δρούζους αποτελούν την πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης).

Εκατοντάδες κάτοικοι της πόλης συμμετείχαν χτες στο κάλεσμα της επιτροπής αράβων ισραηλινής υπηκοότητας «Follow up» για γενική απεργία και απέτισαν φόρο τιμής στα αδικοσκοτωμένα θύματα συνοδεύοντάς τα μέχρι την τελευταία τους κατοικία... Στα χέρια κρατούσαν πανό που ανέγραφαν: «Φτάνει πια με το ρατσισμό».

Η ισραηλινή αστυνομία «αξιοποίησε» το γεγονός κάνοντας εκκλήσεις για ηρεμία και ενισχύοντας παράλληλα την παρουσία πάνοπλων αστυνομικών σε όλες τις πόλεις του Βόρειου Ισραήλ, και ιδιαίτερα εντός της Ιερουσαλήμ, φοβούμενη (δίχως λόγο, όπως φάνηκε αργότερα) αντίποινα μετά την ολοκλήρωση της χτεσινής μεσημεριανής προσευχής των μουσουλμάνων.

Την ίδια ώρα, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, κάλεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν, να απαγορευτεί η οπλοφορία των Εβραίων εποίκων, λέγοντας πως «είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια και την ειρήνη μεταξύ των δύο λαών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ