Σάββατο 6 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Καταφύγιο για χιλιάδες μέλη των Ες-Ες έδωσε η Βρετανία

Αυτό αποδεικνύεται από ντοκουμέντα του βρετανικού εθνικού αρχείου από το 1947

Σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ, στις αρχές Αυγούστου δόθηκαν στη δημοσιότητα από το βρετανικό εθνικό αρχείο ντοκουμέντα, άγνωστα έως σήμερα, που αφορούν στην τύχη των ανδρών της χιτλερικής μεραρχίας των SS «Γκαλίτσινα», η οποία είχε συγκροτηθεί από τους φασίστες με Ουκρανούς, μετά την κατοχή τμήματος της ΕΣΣΔ στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη μεραρχία ήταν γνωστή για τη σκληρότητα και για τα εγκλήματα που έκανε σε βάρος των λαών της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ συμμετείχε και στην καταστολή της εξέγερσης της Βαρσοβίας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα μυστικά αρχεία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, περίπου 8.000 (!) άντρες της μεραρχίας SS «Γκαλίτσινα» πήραν άσυλο στη Μ. Βρετανία το 1947 και μάλιστα χωρίς το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας αυτής να προλάβει να εξετάσει ατομικά την περίπτωση του καθένα, όπως έκανε σε άλλες ανάλογες. Αυτό συνέβη όταν η ΕΣΣΔ υπέγραψε το 1947 διακρατική συμφωνία με την Ιταλία, σε στρατόπεδο της οποίας κρατούνταν οι 8.000 άντρες της μεραρχίας SS «Γκαλίτσινα», για τη μεταφορά τους στην ΕΣΣΔ. Τότε η Μ. Βρετανία αποφάσισε για καθαρά ...«ανθρωπιστικούς» λόγους, δηλαδή για να γλιτώσει τα φασιστικά αποβράσματα από τη σίγουρη τιμωρία, που θα είχαν αν επέστρεφαν στην ΕΣΣΔ, να τους μεταφέρει και να τους παράσχει άσυλο στην επικράτειά της.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι στη σημερινή Ουκρανία και συγκεκριμένα στην πόλη Ιβάνο-Φραντκόφ, το Μάρτη του 2002 το Δημοτικό Συμβούλιο ζήτησε να θεωρηθούν οι άντρες της μεραρχίας SS «Γκαλίτσινα» «αγωνιστές για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας», κάτι που αποτράπηκε, προς το παρόν, αφού ξεσήκωσε μεγάλο κύμα διαμαρτυρίας στην ίδια την Ουκρανία από τις αντιφασιστικές οργανώσεις των βετεράνων του πολέμου, το ΚΚ Ουκρανίας κι άλλους αριστερούς φορείς.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ