Τρίτη 9 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Δεκάδες τρόφιμα με παραπλανητικές ενδείξεις

Ζει και βασιλεύει η κερδοσκοπία άλλοτε με τη μορφή παραπλανητικών ενδείξεων σε τρόφιμα, άλλοτε με τις φουσκωμένες τιμές, όπως αποκαλύπτουν και οι - σε κάθε περίπτωση ενδεικτικοί και ανεπαρκείς - έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών. Οπως ανακοίνωσε χτες η Νομαρχία Πειραιά, από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα προέκυψαν μια σειρά από παραπλανητικές ενδείξεις σε τρία διαφορετικά προϊόντα. Πρόκειται για το σοκολατούχο ρόφημα Caotonic της εταιρίας ΓΙΩΤΗΣ, για το προϊόν «μέλι με θυμάρι» της εταιρίας ΚΡΕΜΕΛ καθώς και για το ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας ΛΑΤΖΙΜΑΣ. Σύμφωνα με το Ανώτατο Χημικό Συμβούλιο, το πρώτο κρίθηκε μη κανονικό καθώς οι φράσεις «χαρίζει δύναμη στον οργανισμό», «super σοκολατένιο» και «οι super σοκολατένιοι κόκκοι του» οδηγούν σε πλάνη τον καταναλωτή ως προς τις ιδιότητές του στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά και ως προς τη φύση του προϊόντος. Το «μέλι με θυμάρι» της εταιρίας ΚΡΕΜΕΛ ΑΕ μετά από έλεγχο του Γενικού Χημείου του Κράτους, αποδείχτηκε μη κανονικό, νοθευμένο, γιατί κατ' ουσία πρόκειται για μείγμα μελιού με ισογλυκόζη και κατά συνέπεια παραπλανά τους καταναλωτές. Οσο για το «εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο», προϊόν βιολογικής καλλιέργειας «ΛΑΤΖΙΜΑΣ», κρίνεται μη κανονικό γιατί είναι μειονεκτικό ελαιόλαδο και ως εκ τούτου η σήμανσή του παραπλανά τους καταναλωτές.

Επίσης, απαγορεύτηκε η διάθεση του προϊόντος «Liberte White Rum» που παρασκευάζεται στην ΕΕ για την LIDL HELLAS & ΣΙΑ ΟΕ γιατί δε φέρει ενδείξεις στα ελληνικά, της ταραμοσαλάτας της εταιρίας ΥΦΑΝΤΗΣ ΑΒΕΕ βάρους 400 gr, γιατί βρέθηκε να έχει δύο συντηρητικά σε περιεκτικότητα μεγαλύτερη από την επιτρεπόμενη και το μέλι Ελάτης «ΑΝΑΓΝΟΥ» γιατί έχει άθροισμα φρουκτόζης και γλυκόζης σε όρια ανώτερα από τα επιτρεπτά και γιατί δεν αναγράφεται πουθενά η διεύθυνση. Μη κανονική κρίθηκε η κόλλα «AMOS GLUE STICK» που κατασκευάζεται στην Κορέα επειδή στη συσκευασία δεν αναγράφονται τα απαραίτητα στοιχεία στην ελληνική γλώσσα.

Επίσης, από ελέγχους των τελευταίων ημερών σε κυλικεία των πλοίων ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑ και ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ στο λιμάνι του Πειραιά, διαπιστώθηκε ότι πωλούνταν εμφιαλωμένα νερά σε συσκευασίες των 750 ml στα οποία δεν επιβάλλεται ανώτατη τιμή πώλησης αντί αυτών των 500 ml που προβλέπονται από την αγορανομική διάταξη περί ανώτατων τιμών πώλησης στα κυλικεία συγκεκριμένων χώρων. Ακόμη κατά τη διάρκεια των ίδιων ελέγχων διαπιστώθηκε ότι στο πλοίο «Σαμοθράκη» κανένα από τα τρία μπαρ δεν είχε άδεια λειτουργίας και το προσωπικό δεν είχε ατομικά βιβλιάρια υγείας. Τέλος, μέσα στο λιμάνι του Πειραιά δεσμεύτηκαν εμφιαλωμένα νερά με προορισμό την Πάρο, τα οποία ήταν εκτεθειμένα στην ηλιακή ακτινοβολία για πολλές ώρες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποσύρεται νοθευμένο λάδι (2012-11-07 00:00:00.0)
Ανακαλείται προϊόν «Carrefour» (2011-05-07 00:00:00.0)
Μαγιονέζα με... θραύσματα γυαλιού (2007-03-16 00:00:00.0)
«Καλή χρονιά» με αυξήσεις πάνω από 20%! (2006-01-17 00:00:00.0)
Καραμπινάτη πρόκληση με νοθευμένο λάδι (2005-11-11 00:00:00.0)
Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε ελαιόλαδο (1998-11-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ