Σάββατο 7 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε ελαιόλαδο

Αλλο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, άλλο παρθένο και άλλο ελαιόλαδο "σκέτο". Αυτό αναφέρεται σε ενημερωτικό δελτίο της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή σχετικά με το τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές όταν αγοράζουν λάδι, εφιστώντας την προσοχή στις τρεις παραπάνω κατηγορίες. Συγκεκριμένα, το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο έχει οξύτητα μέχρι 1%, το παρθένο έως 2% και διευκρινίζεται ότι παρθένα είναι τα έλαια που λαμβάνονται από τον καρπό της ελιάς μόνο με μηχανικές ή φυσικές μεθόδους χωρίς καμία χημική επεξεργασία, ενώ το ελαιόλαδο (το πρώην "ΚΟΥΠΕ") είναι προϊόν ανάμειξης ραφινέ λαδιού, δηλαδή, λαδιού που προέρχεται από σειρά χημικών επεξεργασιών παρθένων ελαιολάδων μεγάλης οξύτητας και παρθένου ελαιολάδου. Η οξύτητα του ελαιολάδου πρέπει να είναι μέχρι 1,5%. Αγοράζοντας λάδι πρέπει να κοιτάμε τις ενδείξεις στη συσκευασία για να επιλέγουμε το λάδι που επιθυμούμε. Επάνω στη συσκευασία πρέπει σύμφωνα με τη νομοθεσία να αναγράφεται η κατηγορία του λαδιού και η ποσότητα σε λίτρα, καθώς και τα στοιχεία του συσκευαστή. Το λάδι επιτρέπεται να κυκλοφορεί σε συσκευασίες 0,10 λίτρου, 0,25, 0,50, 0,75, 1, 2, 3, 5 και 10 λίτρων, ενώ έχει καταργηθεί η συσκευασία σε βενζινοδοχεία των 17 λίτρων.

Επίσης, αγοράζοντας λάδι ο καταναλωτής πρέπει να προσέχει τα εξής:

  • Να έχει ευχάριστη οσμή και γεύση.
  • Να είναι διαυγές, διαφανές και να μην έχει κατακάθι. Σημειώνεται ότι ένα λάδι που έχει παραχθεί πρόσφατα μπορεί να είναι θολό, όχι όμως και τα λάδια που πωλούνται στα ράφια των καταστημάτων.
  • Το λάδι σε θερμοκρασία κάτω από το μηδέν στερεοποιείται σε μορφή λίπους, σε αντίθεση με άλλα φυτικά έλαια που παραμένουν σε υγρή κατάσταση. Η διαφορά αυτή αποκαλύπτει ενδεχόμενη νοθεία του λαδιού με σπορέλαια.

Σε ό,τι αφορά τη συντήρηση του λαδιού, καλό είναι να γνωρίζει κανείς ότι όταν το λάδι δεν έρχεται σε επαφή με το φως, τον αέρα και την υγρασία και διατηρείται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μπορεί να διατηρηθεί συνήθως μέχρι ενάμιση χρόνο. Οταν, δε, πρόκειται να παραμείνει για αρκετό διάστημα καλό είναι να φυλάσσεται σε σκούρα γυάλινα δοχεία.

Οσο για τη βιολογική αξία του λαδιού, όπως όλα τα λίπη και έλαια η θερμιδική του αξία ανέρχεται σε 9 cal/gr. Επίσης, παρουσιάζει ανθεκτικότητα σε φαινόμενα οξείδωσης και είναι από τα πλέον εύπεπτα έλαια. Το γεγονός ότι το λάδι έχει κατάλληλη αναλογία κεκορεσμένων και ακόρεστων οξέων το κάνει να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της μεσογειακής δίαιτας, της οποίας η αξία και η προσφορά στην αποφυγή σοβαρών ασθενειών έχει αναγνωριστεί παγκόσμια. Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι από τις 23 Νοέμβρη σύμφωνα με την πρόσφατη αγορανομική διάταξη απαγορεύεται η πώληση χύμα ελαιολάδου από οπουδήποτε εκτός από τον ίδιο τον παραγωγό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποσύρεται νοθευμένο λάδι (2012-11-07 00:00:00.0)
Ανακαλείται ελαιόλαδο (2012-02-16 00:00:00.0)
Μονά - ζυγά στο... λάδι (2006-12-29 00:00:00.0)
Οι εμποροβιομήχανοι συμπιέζουν τις τιμές (2005-01-19 00:00:00.0)
Νέο Ευρω - κυβερνητικό πλήγμα (2001-01-31 00:00:00.0)
Στην καταστροφή οδηγούνται οι ελαιοπαραγωγοί (1998-01-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ