Σάββατο 7 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υποσχέσεις για ενίσχυση της Παιδείας

Το θέμα της κατανομής των κονδυλίων, που "θα" πάρει η Ελλάδα από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, συζητήθηκε χτες στην Κυβερνητική Επιτροπή

Υποσχέσεις για ενίσχυση της παιδείας και των δημοσίων έργων μέσω του τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (Πακέτου Σαντέρ) έδωσε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου σε δηλώσεις του μετά την Κυβερνητική Επιτροπή. Αντικείμενο της Κυβερνητικής Επιτροπής ήταν ένα σχέδιο για το Γ ΚΠΣ, το οποίο έχει ετοιμάσει μια διυπουργική επιτροπή σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Ο Γ. Παπαντωνίου προσδιόρισε το συνολικό ποσό του Γ ΚΠΣ γύρω στα 7 με 8 τρισ. δρχ. για την περίοδο 2000-2006, χωρίς να κρύψει ότι το θέμα των πόρων δεν έχει οριστικά κριθεί, καθώς αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, λόγω των γνωστών πιέσεων που ασκούν οι Βόρειοι για περικοπές κονδυλίων. Σε σχέση μ' αυτό ο υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι "με τη συνδρομή και των άλλων νοτίων χωρών της σύγκλισης, της συνοχής (της Ισπανίας, της Πορτογαλίας) θα πετύχουμε ένα καλό αποτέλεσμα".

Σε επίσημη ανακοίνωσή του το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας εκτιμά ότι η συνολική δημόσια δαπάνη (εθνική και κοινοτική) θα ανέλθει κατά μέσο ετήσιο όρο στο 5%-6% του ΑΕΠ, ενώ παράλληλα θα υπάρξει και αύξηση της συμμετοχής των πόρων του ιδιωτικού τομέα σε σχέση με την τρέχουσα περίοδο. Η συμμετοχή αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να ανέλθει στο 1% του ΑΕΠ. Με γνώμονα την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, ο Γ. Παπαντωνίου έθεσε ως βασική προτεραιότητα του Γ ΚΠΣ την Παιδεία και συγκεκριμένα την Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση και κατά δεύτερον τις υποδομές (οδικοί άξονες, λιμάνια, αεροδρόμια) και τα θέματα που σχετίζονται με την απασχόληση, το περιβάλλον και τον πολιτισμό.

Σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση κατασκευής έργων υποδομής που δρομολογήθηκαν κατά την τρέχουσα περίοδο, στη χτεσινή ανακοίνωση γίνεται λόγος για προσέλκυση πόρων του ιδιωτικού τομέα για τη συγχρηματοδότηση έργων υποδομής "με τη μορφή παραχώρησης εκμετάλλευσης, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας διεύρυνσης της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην αναπτυξιακή διαδικασία". Λόγος γίνεται για το αγγλικής προέλευσης σύστημα "αυτοχρηματοδότησης" που προωθεί η κυβέρνηση για την κατασκευή και την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ