Σάββατο 7 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Στη Βουλή το σκάνδαλο της TVX

Το σκάνδαλο της πώλησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στους Καναδούς επαναφέρει το ΚΚΕ στη Βουλή, υπό το φως των νέων σκανδαλωδών στοιχείων για τον τρόπο πώλησής τους και την κατάσταση της μητρικής αγοράστριας εταιρίας "TVX Gold", καλώντας την κυβέρνηση να ακυρώσει τη σύμβαση και να επαναφέρει τα Μεταλλεία στον έλεγχο του Δημοσίου. Σε Ερώτηση, που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου και κατατέθηκε στη Βουλή χτες, αναφέρεται συγκεκριμένα:

"Με ανησυχία παρακολουθούν οι κάτοικοι και οι φορείς του Στρυμονικού Κόλπου και της ευρύτερης περιοχής, καθώς και κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της χώρας, τις τελευταίες εξελίξεις στην Καναδική TVX GOLD Inc. Κανένας από τους όρους που υπέγραψε με το ελληνικό Δημόσιο, όπως αξιοπιστία του επιχειρηματικού προσώπου, οικονομική επιφάνεια και ρευστότητα, κατάλληλη τεχνογνωσία κλπ., δεν υφίστανται. Πιο συγκεκριμένα:

Υστερα από κατηγορία του Alpha Group για αθέτηση συμφωνίας και κατάχρηση εμπιστευτικής πληροφορίας, στις 15 Οκτωβρίου 1998 εκδόθηκε απόφαση του δικαστηρίου του Τορόντο, σύμφωνα με την οποία επιδικάζει το 24% των ορυχείων. Δηλαδή 12% της ιδιοκτησίας και 12% συμμετοχή στην επιχείρηση της "TVX Gold Inc". Στους κ. κ Hendrick Visagie, David Jean και James Stephenson που συναποτελούν το Alpha Group. Σύμφωνα με το δικαστήριο, το Alpha Group συνέβαλε αποφασιστικά στην απόκτηση των ορυχείων και μάλιστα αποκαλύφτηκε ότι υπήρξε και ο διαπραγματευτής με την ελληνική κυβέρνηση.

Στις 23 Οκτωβρίου αναγγέλλεται η παραίτηση του κ. David Murray, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της "TVX Gold". Οι λόγοι της παραίτησής του οφείλονται στην αποτυχία του στα ελληνικά προγράμματα, καθώς και στην προσπάθειά του να διευκολύνει την είσοδο στην εταιρία ενός "τρίτου εταίρου", που θα τη βοηθήσει οικονομικά, διοικητικά, τεχνολογικά κλπ. Την παραίτησή του ακολουθεί ακόμη μεγαλύτερη πτώση της τιμής της μετοχής της, που ήδη βρισκόταν σε πτωτική πορεία και εντείνονται οι από μακρού φήμες για πτώχευση ή την πώλησή της σε άλλη ισχυρότερη. Κύριο χαρακτηριστικό αυτού του διαστήματος είναι ότι μεγάλα πακέτα των μετοχών της αλλάζουν χέρια. Επίσης ότι ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της "TVX Gold" k. Ed. Baer, δήλωσε ότι αν ξεκαθαριστεί το πρόβλημα με το Alpha Group, τότε η "TVX Gold", μπορεί να προσελκύσει αγοραστές.

Στις 27 Οκτωβρίου 1998, η "TVX Gold" αναγγέλλει την ολοκλήρωση των μελετών σκοπιμότητας, τις οποίες παρουσιάζει την ίδια μέρα στο Τορόντο και στις 28 και 30 Οκτωβρίου στη Ν. Υόρκη και στο Λονδίνο, αντίστοιχα. Εύλογα όμως τίθεται το ερώτημα γιατί οι παραπάνω μελέτες να παρουσιάζονται στο εξωτερικό και όχι στην Ελλάδα. Επίσης το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η επέκταση των δραστηριοτήτων της και σε άλλες περιοχές του Ν. Χαλκιδικής και η πρόθεση ληστρικής εκμετάλλευσης του ορυκτού της πλούτου.

Στο κυριότερο θέμα της μεθόδου ανάκτησης του χρυσού, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση, επικρατεί πλήρες σκότος. Και όλα αυτά, παρά το ότι στην επενδυτική πρόταση είχε καθοριστεί ότι "Η τεχνική διαδικασία ακολουθεί τους κανόνες της υδοτικής οξείδωσης υπό πίεση". Απ' ό,τι φαίνεται όμως, η μέθοδος αυτή εγκαταλείφθηκε γιατί κρίθηκε εξαιρετικά δαπανηρή. Συνεπώς, με τη μέθοδο με την οποία θα παράγονται από την επεξεργασία των σωρών του χρυσοφόρου αρσενοπυρίτη - σιδηροπυρίτη και των στείρων του εμπλουτισμού των μεταλλευμάτων της Ολυμπιάδας (απορρίμματα - τέλματα) 210.000 ουγκιές χρυσού και 2 εκατ. ουγκιές αργύρου το χρόνο, το κόστος του θα είναι χαμηλότερο των 125 δολαρίων την ουγκιά.

Επίσης, στην περιοχή Σκουριές προβλέπεται η λειτουργία τριβείου, που θα επεξεργάζεται 18.000 τόνους μεταλλευμάτων ημερησίως και θα παράγονται 200.000 ουγκιές χρυσού με κόστος 25 δολ. την ουγκιά, καθώς και 35.000 τόνοι χαλκού ετησίως.

Σύμφωνα με υπολογισμούς που έγιναν από έγκυρους αναλυτές για την τιμή πιθανής εξαγοράς του 24% που ανήκει τώρα στο Alpha Group, η αξία του ορυχείου υπολογίστηκε σε 1 τρισ. δρχ. και με τη δυνατότητα ανάπτυξής τους σε 3 τρισ. δρχ.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα υπουργός:

  • Σε ποιους ανήκουν τέλος πάντων τα ορυχεία Κασσάνδρας; Τι άλλα σκάνδαλα κρύβονται πίσω από την πώλησή της τους, εκτός από το εξευτελιστικό τίμημα;
  • Εάν και κατά πόσο είναι σε γνώση της κυβέρνησης οι παραπάνω περιγραφόμενες εξελίξεις και πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε;
  • Προτίθεται η κυβέρνηση να ακυρώσει την υπογραφείσα σύμβαση μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της "TVX Gold" και να επαναφέρει τα εν λόγω μεταλλεία στην απόλυτη δικαιοδοσία του δημοσίου;".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ