Τετάρτη 31 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Νέο Ευρω - κυβερνητικό πλήγμα

Αλλο πλήγμα σε βάρος των ελαιοπαραγωγών πασχίζει να επιφέρει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, με την πολιτική που ακολουθεί στις Βρυξέλλες. Ο υπουργός Γεωργίας δήλωσε χτες, ανάμεσα σε άλλα, ότι στις κυβερνητικές προτάσεις που θα τεθούν στην ΕΕ για το λάδι, περιλαμβάνεται και η κατάργηση των 16κιλων συσκευασιών (ντενεκέδων) και η αντικατάστασή τους από 5κιλες συσκευασίες. Μάλιστα, ο Γ. Ανωμερίτης ανακοίνωσε ότι ξεκινάει και σχετικός διάλογος, με τις τριτοβάθμιες αγροτικές οργανώσεις, δηλαδή με τις υποτακτικές διοικήσεις των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ.

Η πρόταση αυτή του υπουργού Γεωργίας υποδηλώνει την πρόθεση τής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να ικανοποιήσει πλήρως ένα ακόμα κερδοσκοπικό αίτημα των βιομηχανιών και των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του ελαιολάδου. Γιατί, από ό,τι δείχνουν τα πράγματα, προετοιμάζεται η κατάργηση της διακίνησης λαδιού από τους παραγωγούς, ώστε, στο όνομα της ελεύθερης αγοράς, να πέσουν και όσοι παραγωγοί καταφέρνουν μέχρι τώρα να διακινούν μόνοι τους την παραγωγή τους, στα νύχια των εμποροβιομηχάνων. Δημιουργούνται, δηλαδή, οι συνθήκες εξαναγκασμού πώλησης ολόκληρης της ελληνικής παραγωγής ελαιολάδου στις πλέον εξευτελιστικές τιμές που επιβάλουν οι εμποροβιομήχανοι.

Το άλλοθι που προβάλλεται εδώ και χρόνια, στο όνομα της αναβάθμισης της ποιότητας, είναι ότι έτσι δε θα διακινείται ανεξέλεγκτο νοθευμένο λάδι από τους παραγωγούς. Η ουσία όμως είναι ότι δίνεται ελεύθερο πεδίο στις βιομηχανίες τυποποίησης ελαιολάδου, να αγοράζουν τζάμπα την πρώτη ύλη και να πουλούν πανάκριβά στους καταναλωτές νοθευμένο λάδι με σπορέλαια και με ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς, χωρίς κανένα έλεγχο και να πάρει τα πάνω του το ραφιναρισμένο λάδι που προωθούν στα σούπερ μάρκετ οι πολυεθνικές τις ΕΕ και οι ντόπιοι υπάλληλοί τους.

Εκτός αυτών, ο υπουργός Γεωργίας ανέφερε χτες υποκριτικά ότι προωθεί τη σωστή κατάταξη της κατηγορίας ελαιολάδου που ανήκει στην κατηγορία «εξαιρετικό παρθένο». Ομως, η υποφαινόμενη κυβερνητική πολιτική για την ανάπτυξη της ποιότητας του ελαιολάδου, ακυρώνεται στην πράξη από τη συνολική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας στον τομέα αυτό.

Εκτός αυτών, πρέπει να σημειωθεί ότι η πρόταση της Κομισιόν για παράταση του ισχύοντος καταστροφικού κοινοτικού καθεστώτος στο λάδι για δύο χρόνια, δεν αποτελεί δα και καμία κυβερνητική επιτυχία, αφού οι παραγωγοί θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν βαριά πρόστιμα συνυπευθυνότητας και εξαναγκάζονται να πουλήσουν την παραγωγής τους κοψοχρονιάς. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι τα επιτελεία των Βρυξελλών προετοιμάζουν ακόμα πιο καταστροφικές προτάσεις για το λάδι, στις οποίες θα περιλαμβάνεται και ο υπολογισμός της επιδότησης ανά δέντρο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μονά - ζυγά στο... λάδι (2006-12-29 00:00:00.0)
ΛΑΔΙ (2005-02-06 00:00:00.0)
Οι εμποροβιομήχανοι συμπιέζουν τις τιμές (2005-01-19 00:00:00.0)
«Τυποποιημένα» συμφέροντα... (2003-11-12 00:00:00.0)
Στην καταστροφή οδηγούνται οι ελαιοπαραγωγοί (1998-01-11 00:00:00.0)
Σενάριο καταστροφής της ελαιοπαραγωγής (1996-08-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ