Παρασκευή 30 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σενάριο καταστροφής της ελαιοπαραγωγής

Η Κομισιόν προωθεί πρόταση για αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς ελαιολάδου, που αν εφαρμοστεί, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό αυτής της καλλιέργειας στην Ελλάδα

Νέες καταστροφικές προτάσεις για το λάδι και τους Ελληνες παραγωγούς έχουν ετοιμάσει αυτό το διάστημα τα επιτελεία των Βρυξελλών, με αφορμή την επικείμενη αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) ελαιολάδου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, οι υπηρεσίες της Κομισιόν που επεξεργάζονται το θέμα αυτό, στο πλαίσιο πάντα της αλλαγής του τρόπου ενίσχυσης για το λάδι (η επιδότηση να δίνεται ανά ελαιόδεντρο), προτείνουν τώρα η ενίσχυση να είναι 3,5 ECY ανά δέντρο (δηλαδή 1.050 δραχμές περίπου) για όλες τις χώρες της ΕΕ, αλλά επιπρόσθετα αφήνει ανοιχτά "παράθυρα" σε βάρος της Ελλάδας. Με αιτιολογικό τις ιστορικές αποδόσεις των ελαιοπαραγωγικών χωρών, η πρόταση της Κομισιόν καθορίζει ζώνες που θα παίρνουν ενισχύσεις 4 ή 4,5 ECU ανά δέντρο (ανάλογα με πόσους κορμούς θα έχει η κάθε ρίζα ελιάς!) πράγμα που ευνοεί κυρίως την Ιταλία και την Ισπανία. Να σημειωθεί ότι η Κομισιόν δέχεται ότι η χώρα μας έχει 133.000.000 ελαιόδεντρα, η Ισπανία 166.000.000 και η Ιταλία 129.500.000.

Αν ισχύσει τελικά το σενάριο αυτό, που είναι το τέταρτο κατά σειρά για την αναθεώρηση της ΚΟΑ ελαιολάδου, οι Ελληνες παραγωγοί θα χάνουν κάθε χρόνο, τουλάχιστον 30 με 40 δισ. δραχμές από επιδοτήσεις.Επιπλέον, ο συγκεκριμένος τρόπος επιδότησης θα οδηγήσει στην εγκατάλειψη της ελαιοκαλλιέργειας και της ποιοτικής υποβάθμισης του λαδιού (όπως έγινε και με τις στρεμματικές ενισχύσεις στα στάρια) και έτσι και ο τομέας αυτός θα οδηγηθεί στη συρρίκνωση και τον αφανισμό. Πέρα από αυτά οι υπηρεσίες της Κομισιόν προτείνουν την κατάργηση της παρέμβασης και την αντικατάστασή της από το σύστημα της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, στην οποία θα έχουν δικαίωμα και οι αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών, ενώ επίσης προβλέπεται η πλήρης κατάργηση της ενίσχυσης στην κατανάλωση.

Η νέα πρόταση της Κομισιόν για την αναθεώρηση της ΚΟΑ λαδιού αναμένεται να συζητηθεί στο επικείμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στα μέσα του Σεπτέμβρη, αλλά από την ελληνική κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας δεν υπάρχει καμία αντίδραση, ώστε να μην περάσει το νέο καταστροφικό καθεστώς για το λάδι. Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά δέχεται με δουλικότητα τις καταστροφικές επιταγές των Βρυξελλών, ενώ η ΝΔ από την άλληπλευρά θα βρει ακόμα μια ευκαιρία να δημαγωγήσει, προβάλλοντας ως άλλοθι την ανικανότητα της κυβέρνησης, ενώ στην ουσία συμφωνεί και δέχεται και στηρίζει την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ.

Τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην ελαιοκαλλιέργεια ως αποτέλεσμα της αναθεώρησης του καθεστώτος στο λάδι επισημαίνουν και οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Ελέγχου Ελαιολάδου,οι οποίοι προσθέτουν ακόμα τον κίνδυνο να διαλυθεί ο Οργανισμός, αν ισχύσει η πρόταση της Κομισιόν. Οι 120 εργαζόμενοι στον Οργανισμό Ελέγχου Ελαιολάδου, που κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι, ζητούν να απορροφηθούν σε άλλους τομείς του υπουργείου Γεωργίας ή του δημοσίου γενικότερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ