Τετάρτη 31 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΗΜΑΘΙΑΣ - ΠΕΛΛΑΣ
Διεκδικούν το δίκιο τους με «μπλόκα» στους δρόμους

Παρέμειναν και χτες στα «μπλόκα» του δρόμου Θεσσαλονίκης - Εδεσσας, διεκδικώντας το δίκιο τους, ενώ σήμερα θα συναντηθούν με τον υπουργό Γεωργίας

Παρέμειναν και χτες στα «μπλόκα» που έστησαν οι ροδακινοπαραγωγοί στο δρόμο Θεσσαλονίκης-Εδεσσας, στην είσοδο της πόλης των Γιαννιτσών, διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική αφανισμού τους που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια. Τα 45.000 περίπου νοικοκυριά της Ημαθίας και της Πέλλας, που ασχολούνται με το ροδάκινο, οδηγούνται στην κατάρρευση, αφού οι παραγωγοί δεν έχουν πληρωθεί για τη σοδειά που παρέδωσαν πέρσι αλλά και από το γεγονός ότι έμποροι και βιομήχανοι με την κάλυψη της κυβέρνησης αγοράζουν τα προϊόντα τους σε εξευτελιστικές τιμές.

Παρά τις πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες οι αγρότες έμειναν αμετακίνητοι στις θέσεις τους και με συνθήματα εξέφραζαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους, με πρώτο να τους καταβληθεί η θεσμική τιμή για το ροδάκινο, που έχει οριστεί στις 95,6 δρχ. το κιλό. Οι αγρότες για να αντιμετωπίσουν της νύχτας το κρύο άναψαν φωτιές κατά μήκος της οδού, όπου πολίτες των Γιαννιτσών και εκπρόσωποι φορέων τούς επισκέπτονταν, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους, ενώ από το απόγευμα - και παρά την καταρρακτώδη βροχή που έπεφτε - όλο και περισσότεροι ροδακινοπαραγωγοί έρχονταν με τα τρακτέρ τους να ενισχύσουν την κινητοποίηση.

Σήμερα στις 11.30 το πρωί αντιπροσωπεία των αγροτών θα έχει συνάντηση στο υπουργείο Γεωργίας με τον υπουργό, Γ. Ανωμερίτη. Στη συνέχεια οι ροδακινοπαραγωγοί με γενική τους συνέλευση θα προσδιορίσουν την παραπέρα στάση τους.

Στο μεταξύ, επιτροπές πρωτοβουλίας δημιουργούνται σε χωριά των Νομών Ημαθίας και Πέλλας, που θα συντονίσουν τα βήματά τους, με στόχο να δημιουργηθεί ένα ισχυρό αγροτικό κίνημα στην περιοχή. Οι αγρότες που αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία για τις κινήσεις αυτές δηλώνουν ότι με τον τρόπο αυτό θα ξεπεραστούν οι οργανώσεις-«φαντάσματα» και οι σύλλογοι-«σφραγίδες». Σε ψήφισμα των αγροτών, που συμμετείχαν σε μαζική συγκέντρωση στο Δήμο Ανθεμίων, τονίζεται ότι «σήμερα όχι μόνο φτάσαμε στο απελπιστικό σημείο να δυσκολευόμαστε να συνεχίσουμε τις εργασίες μας στη γη, αλλά ακόμα και να επιβιώσουμε. Οι αγρότες της περιοχής μας είναι καταχρεωμένοι στην Αγροτική Τράπεζα». Απαιτούν, δε, μεταξύ άλλων, από την κυβέρνηση:

  • Να καταβληθούν άμεσα 95,6 δρχ. το κιλό στα συμπύρηνα (στους συνεταιρισμούς που έδωσαν εκκαθαρίσεις με 75 δρχ. το κιλό μεικτά να δοθεί το συμπλήρωμα)
  • Να χορηγηθεί άμεση ενίσχυση στον κάθε δεντροκαλλιεργητή του νομού 300.000 δρχ. για την κάλυψη τμήματος της απώλειας που υπέστη το εισόδημά του (από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, συνεπώς και των εξόδων μεταφοράς, καθώς και λόγω της καθυστέρησης πληρωμής των παραγωγών από τους συνεταιρισμούς εξαιτίας της στάσης των εμπόρων και των βιομηχάνων, όπως επίσης και της αποζημίωσης για το χαλάζι από τον ΕΛΓΑ, που ανέβασαν τα χρέη των παραγωγών στην ΑΤΕ)
  • Να αυξηθεί άμεσα η κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ στις 100.000 δρχ. για την εξασφάλιση μιας πιο αξιοπρεπούς ζωής των συνταξιούχων
  • Να χορηγηθεί οριστική και αμετάκλητη απαλλαγή των κατηγορουμένων αγροτών για κινητοποιήσεις προηγούμενων ετών.
Ημερίδα του ΚΚΕ

Ημερίδα με θέμα «Οι εξελίξεις στο ροδάκινο και στα οπωροκηπευτικά» διοργανώνεται από την Επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας και τις Νομαρχιακές Επιτροπές Ημαθίας-Πέλλας του ΚΚΕ. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. Η ημερίδα θα γίνει την Κυριακή στις 10.30 το πρωί στην αίθουσα του Δημοτικού Καταστήματος Επισκοπής Νάουσας και είναι ανοιχτή για όλους τους ενδιαφερόμενους αγρότες και άλλους επαγγελματίες της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ