Τετάρτη 10 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΚΚΙΝΙΑ
Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για το «Μπλόκο»

Εξήντα ένα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από ένα ύψιστο ιστορικό και πολιτικό γεγονός, το «Μπλόκο της Κοκκινιάς», που σηματοδοτεί την πόλη και την ιστορία της Νίκαιας και ο Δήμος Νίκαιας (Κοκκινιά), σε συνεργασία με την ΠΕΑΕΑ Κοκκινιάς και το σωματείο θυμάτων κατοχής «Ο Φοίνικας», έχει αναλάβει την πραγματοποίηση εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για τα θύματα των ναζί κατακτητών και των ταγματασφαλιτών συνεργατών τους στο Μπλόκο της Κοκκινιάς, τον Αύγουστο του 1944.

To πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Την Τετάρτη 17 Αυγούστου οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 6 μ.μ. από την πλατεία Αγίου Νικολάου και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στα παρακάτω σημεία της πόλης. Στις 6.45 μ.μ. στην πλατεία 4ου Συγκροτήματος (Τζαβέλλα και Λακωνίας). Στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Δαβάκη. Στις 7.30 μ.μ. στο μνημείο «Ομήρων Γερμανίας» στο νεκροταφείο της Ανάληψης και κατάθεση στο μνήμα του ΕΠΟΝίτη Βασίλη Γκιόκα. Θα ακολουθήσει κατάθεση στην πλατεία Αθηνάς Μαύρου. Στις 7.45μ.μ. στην πλατεία Διαμάντως Κουμπάκη. Στις 7.50 μ.μ. στα Αρμένικα (Ακροπόλεως και Αρτέμιδος στη Νεάπολη). Στις 8 μ.μ. στην πλατεία Ηρώων (Γρηγορίου Ε' και Ροδοπόλεως). Στις 8.15 μ.μ. στη συμβολή των οδών Κ. Γέμελου και Μενεμένης. 8.30 στη συμβολή των οδών Κασταμονής και Ιωνίας. Στις 8.45 θα γίνει κατάθεση στο χώρο της Μάνδρας και θα ακολουθήσουν ομιλίες εκπροσώπων της Εθνικής Αντίστασης και του δημάρχου Νίκαιας Στέλιου Μπενετάτου. Θα ακολουθήσει συναυλία με τον Πάνο Τζαβέλλα.

Την Παρασκευή 19 Αυγούστου στις 9 μ.μ. στη Μάνδρα του Μπλόκου. Προβολή ταινίας του Διονύση Γρηγοράτου.

Το Σάββατο 20 Αυγούστου στις 9 μ.μ. στη Μάνδρα του Μπλόκου. Συναυλία για το πολιτικό τραγούδι «Μάνδρα Μπλόκου» με τον Γιάννη Θωμόπουλο.

Την Κυριακή 21 Αυγούστου στην πλατεία 17ης Αυγούστου 1944(Οσίας Ξένης). Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 10 π.μ. στο χώρο του Ηρώου της πλατείας, όπου θα συγκεντρωθούν οι επίσημοι, οι εκπρόσωποι μαζικών φορέων και ο λαός της πόλης. Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται επιμνημόσυνη δέηση, χαιρετισμοί εκπροσώπων αντιστασιακών οργανώσεων, ομιλία του δημάρχου Στ. Μπενετάτου και κατάθεση στεφάνων. Θα ακολουθήσει πορεία στο Γ' Νεκροταφείο.

Στις 22 Αυγούστου στην πλατεία 17ης Αυγούστου στις 5 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί το 25ο Ανοιχτό Σκακιστικό τουρνουά Μπλιτς «Αφιέρωμα στη μνήμη των πεσόντων του Μπλόκου της Κοκκινιάς». Διοργανωτές ο Δήμος Νίκαιας, ο ΟΦΟΝ και ο ΕΟΑΝ «Ο Φυσιολάτρης».

Από την Τρίτη 23 Αυγούστου έως τις 30 Αυγούστου θα διεξαχθεί στη Μηχανική Καλλιέργεια το 13ο Διεθνές Σκακιστικό τουρνουά «Τιμή στην Εθνική Αντίσταση». Διοργανωτές ο Δήμος Νίκαιας, ο ΟΦΟΝ, ο ΕΟΑΝ «Ο Φυσιολάτρης» και η ΕΣΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ