Τετάρτη 10 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΒΡΟΣ
Πλημμύρισαν 1.000 στρέμματα καλλιεργειών

Εγκληματικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που έχουν καταδικάσει σε «πνιγμό» το νομό

Περισσότερα από 1.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων με βαμβάκια και ζαχαρότευτλα πλημμύρισαν στο Δήμο Τριγώνου του Βόρειου Εβρου, ενώ πλημμύρισε και η σιδηροδρομική γραμμή, με αποτέλεσμα να διακοπή η σιδηροδρομική σύνδεση από Δίκαια έως Ορεστιάδα. Χτες αργά το απόγευμα, στο σταθμό μέτρησης του Πυθίου, η στάθμη των υδάτων έφτασε τα 4,40 μέτρα με όριο επιφυλακής τα 4,70 και όριο συναγερμού τα 5,70.

Η νέα καταστροφή που αυτή τη φορά «χτύπησε» τοπικά την περιοχή του Τριγώνου πλημμυρίζοντας καλλιέργειες στο Ορμένιο, στα Δίκαια, στο Δίλοφο, στα Μαράσια κλπ, έρχεται πολύ σύντομα να επιβεβαιώσει πως εξίσου εγκληματικές είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και προηγούμενα του ΠΑΣΟΚ, που συνεχίζουν να καταδικάζουν την περιοχή σε «πνιγμό» κάθε φορά που τα καιρικά φαινόμενα είναι πιο έντονα ή κάθε φορά που ο ποταμός Εβρος κατεβάζει μεγάλες ποσότητες νερού από τη γειτονική Βουλγαρία και την Τουρκία, όπως συνέβη τώρα.

Εξι μήνες μετά την προηγούμενη καταστροφή που χτύπησε σχεδόν όλες τις παρέβριες περιοχές, και παρά τα μεγάλα λόγια του πρωθυπουργού και των κυβερνητικών παραγόντων, αποκαλύφθηκε πως τα μέτρα που λαμβάνονται είναι ημίμετρα, έργα μπαλώματα και εντάσσονται στη λογική του μικρότερου κόστους.

Η περιοχή του Τριγώνου πλημμύρισε χτες, επειδή το νερό πέρασε πάνω από τα αναχώματα των δύο καναλιών που τροφοδοτούν τον κάμπο. Η ποσότητα υδάτων που κατέβαινε από τη Βουλγαρία και την Τουρκία έφτανε τα 1.300 - 1.500 κυβικά το δευτερόλεπτο. Ποσότητα που πιθανά αν και μεγάλη, δε θα είχε προκαλέσει καταστροφές αν είχαν γίνει έστω τα έργα συντήρησης και καθαρισμού που απαιτούνταν, ιδιαίτερα μετά την προηγούμενη πλημμύρα.

Ομως από τον περασμένο Φλεβάρη μέχρι και σήμερα προχώρησαν μόνο τα έργα αποκατάστασης των αναχωμάτων που είχαν υποστεί ζημιές (έσπασαν). Οι ΤΟΕΒ του Εβρου ενισχύθηκαν συνολικά με 1 εκ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις υπηρεσιακών παραγόντων απαιτούνταν τουλάχιστον 15 εκ. ευρώ για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών σε αγροτική οδοποιία, καθαρισμό καναλιών, επισκευή και καθαρισμό αρδευτικών δικτύων, άντληση πλημμυρικών νερών, επισκευή και καθαρισμό στραγγιστικών δικτύων, επισκευή γεωτρήσεων, κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ