Πέμπτη 18 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.-- Η ιταλική Δικαιοσύνη αποφάσισε χτες να προχωρήσει το αργότερο μέσα στις επόμενες 30-40 μέρες στην έκδοση του αιθιοπικής καταγωγής Βρετανού Ισακ Χάμντι, ενός από τους «δράστες» των επιθέσεων της 21ης του Ιούλη στο Λονδίνο. Το εφετείο της Ρώμης έκανε δεκτή την πρόταση της εισαγγελίας να καθυστερήσει η έκδοση για 30-40 μέρες.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής της Γερμανίας πρότεινε χτες «να επιτρέπεται υπό όρους το τεστ γενετικού κώδικα σε κάθε υποψήφιο για πρόσληψη σε κάποια εργασία». Μέχρι σήμερα ο νόμος δεν υποχρεώνει κανέναν εργαζόμενο σε τέτοια διαδικασία, όμως εδώ και τρία χρόνια το ζήτημα συζητιέται έντονα. Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής υποστηρίζει πως έτσι περιορίζει τις διακρίσεις και ασκεί πιέσεις για τη νομική κατοχύρωση της «περιορισμένης επιβολής αυτής της εξέτασης προς όφελος των εργαζομένων».

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ-ΧΑΡΤΟΥΜ.--Χρήματα για τους μισθούς του τρέχοντος τριμήνου μπορεί να εξασφαλίσει η Αφρικανική Ενωση για τους περίπου 5.086 στρατιώτες που έχει αναπτύξει στη δυτική σουδανική επαρχία Νταρφούρ, δήλωσε αξιωματούχος στην έδρα του οργανισμού στην Αντίς Αμπέμπα, κάνοντας έκκληση για την οικονομική συνδρομή από πλουσιότερες χώρες.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ο Σερβοβόσνιος επιχειρηματίας Μομτσίλο Μάντιτς συνελήφθη χτες από αστυνομικούς του Μαυροβουνίου στην πόλη Μπούντβα, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν σε ένταλμα σύλληψης των αρχών του προτεκτοράτου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, χωρίς να δημοσιοποιήσουν κατηγορίες. Ωστόσο, ο Μάντιτς φέρεται να συνελήφθη κυρίως επειδή κατά το παρελθόν διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον πρώην ηγέτη των Σερβοβόσνιων, Ράντοβαν Κάρατζιτς...

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Επιδημία εγκεφαλίτιδας σαρώνει περιοχές του βόρειου ινδικού κρατιδίου Ουτάρ Πραντές με έως τώρα αποτέλεσμα το θάνατο 46 ανθρώπων, εκ των οποίων τα περισσότερα παιδιά. Η νόσος, που προκαλείται από ιό που διαδίδεται με τα κουνούπια, έχει στείλει στα νοσοκομεία πάνω από 180 άλλους.

ΧΑΡΑΡΕ.-- Νέες αυξήσεις (έως και 50%) σε ποτά και τσιγάρα και αύξηση του παγίου χρήσης κινητών κατά 22,5% ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Οικονομικών της Ζιμπάμπουε σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση.

ΤΟΚΙΟ.-- Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών που καταψήφισαν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Γ. Κοϊζούμι, για την ιδιωτικοποίηση των ταχυδρομείων αποχώρησαν απ' την παράταξη και σχημάτισαν δικό τους κόμμα, ονομάζοντάς το «Κόμμα του Νέου Λαού». Θα θέσουν υποψηφιότητα στις επικείμενες εκλογές του Σεπτέμβρη.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Τα υπουργεία Αμυνας ΗΠΑ και Ισραήλ ανακοίνωσαν από κοινού πως «κατέληξαν σε συνεννόηση» με σκοπό τη διευθέτηση της μεταξύ τους κρίσης με αφορμή ισραηλινό συμβόλαιο οπλικών εξοπλισμών προς την Κίνα. Στις αρχές του χρόνου, το Ισραήλ είχε ανακοινώσει πως θα εκσυγχρόνιζε τα στρατιωτικά τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα τύπου «Χάρπι Κίλερ» που είχε πουλήσει στην Κίνα προκαλώντας την αντίδραση της Ουάσιγκτον.

ΣΙΑΤΛ.-- Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές πολλών μεγάλων αμερικανικών μέσων ενημέρωσης παρουσίασαν σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας, αργά το βράδυ της Τρίτης, που πιθανότατα οφείλονται σε κάποιον ιό που «χτυπά» το λειτουργικό σύστημα των Windows. Εξαιτίας των προβλημάτων αυτών διακόπηκε η λειτουργία των ηλεκτρονικών υπολογιστών στα τηλεοπτικά δίκτυα ABC και CNN και στην εφημερίδα «New York Times».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ