Σάββατο 20 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θεατρικά ταξίδια

To Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης συνεχίζει την περιοδεία του με ένα από τα σημαντικότερα έργα του Κρητικού Θεάτρου, την «Ερωφίλη» του Γεωργίου Χορτάτση. Σήμερα η παράσταση θα δοθεί στην Ηλιδα, αύριο στους Δελφούς και στις 23/8 στην Πάτρα. Η σκηνοθεσία -δραματουργική επεξεργασία είναι του Βασίλη Νικολαΐδη, τα σκηνικά - κοστούμια του Νίκου Σαριδάκη, η μουσική του Λουδοβίκου των Ανωγείων, οι χορογραφίες της Ερσης Πήττα, η μουσική διδασκαλία - χορωδιακή επεξεργασία της Χριστιάνας Πλατανιά, οι φωτισμοί του Παντελή Πετράκη. Παίζουν: Γιώργος Παρτσαλάκης, Μέμος Μπεγνής, Αννα Κουτσαφτίκη, Ρίκα Σηφάκη, κ.ά.

  • Ο εταιρικός θίασος «Για γέλια και για κλάματα», παρουσιάζει την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, σήμερα, στο δήμο Αρακύνθου, αύριο στην Παραβόλα και τη Δευτέρα στη Ναύπακτο. Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Γ. Γρυπάρη, σκηνοθεσία Αντώνη Αντωνίου, σκηνικά Ανδρέα Σαραντόπουλου, μουσική Λάκη Χαλκιά, χορογραφίες Καίη Χόλντεν. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Αντώνης Αντωνίου, Μαρία Δημητρούκα, Μαρία Μακρή, Αντώνης Μπαμπούνης, κ.ά.
  • Την κλασική κωμωδία του Σαίξπηρ «Δωδέκατη Νύχτα», παρουσιάζει τη Δευτέρα, στο Προαύλιο του Γυμνασίου - Λυκείου της Ραφήνας, το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους.

Η «Δωδέκατη Νύχτα» είναι μία από τις πιο αντιπροσωπευτικές ρομαντικές κωμωδίες του Σαίξπηρ και, ίσως, η πιο δημοφιλής του Βρετανού βάρδου. Γράφτηκε το 1601 και η πρώτη παρουσίασή της έγινε το 1602. Ο τίτλος του έργου είναι συμβολικός. Δωδέκατη Νύχτα μετά τα Χριστούγεννα, νύχτα διασκέδασης και μεταμφιέσεων, όπου άλλοι έρωτες φουντώνουν και άλλοι αδρανούν, πάντα όμως οι ευτράπελες καταστάσεις οδηγούν σε αίσιο τέλος. Το έργο αυτό του Σαίξπηρ, κάτι μεταξύ παραμυθιού και κοινωνικής σάτιρας, καταγράφει με μοναδική οξυδέρκεια τα ήθη της ελισαβετιανής εποχής, ενώ, ταυτόχρονα, τα μηνύματά του ξεπερνούν τη συγκεκριμένη εποχή και φτάνουν στις μέρες μας γεμάτα σοφία. Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, αν συγκριθεί με άλλες κωμωδίες του Σαίξπηρ αφήνει πιο έντονα στον θεατή μια γλυκόπικρη γεύση, μια ηδονική μελαγχολία. Θεματολογικά, το έργο φλερτάρει με το μελόδραμα, αφού όλα όσα συμβαίνουν εκεί μέσα, είτε θλιβερά είτε ευχάριστα, χαρακτηρίζονται από μια λεπτή αίσθηση χιούμορ και ευγένειας.

Τη μετάφραση υπογράφει ο Ερρίκος Μπελιές, τα σκηνικά η Αριάδνη Βοζάνη, τα κοστούμια η Πηνελόπη Συρογιάννη, τη μουσική ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης. Παίζουν: Χρήστος Βαλαβανίδης, Γιώργος Λέφας, Τάσος Παλαντζίδης, Πάνος Σκουρολιάκος, κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ