Κυριακή 21 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Οι σκιές κι οι τραγουδιστές

Τελειώνει ο Αύγουστος κι ο φόβος επελαύνει. Γενικευμένος και εξατομικευμένος. Μασάει τις φαμίλιες και τις παρέες. Κόβει τα πόδια των εργαζομένων πριν ξυπνήσουν να πάνε στη δουλιά που ακόμα έχουν και πριν κοιμηθούν με τον εφιάλτη ότι θα τη χάσουν.

Οι πολλοί και φτωχοί βλέπουν το φθινόπωρο να φτάνει με τον τρόμο του κρύου και της βροχής. Γιατί ξέρουν, τους το λένε όλα τα επίσημα τηλεοπτικά και μη χείλη, ότι θα παγώσουν αν δεν πληρώσουν το πετρέλαιο στο ύψος των προσδοκιών του παγκοσμιοποιημένου τζογαδόρου καπιταλίστα που παίζει τις ζωές σαν χάντρες σε φονικό κομπολόι.

Οι πολλοί μετανάστες που βγάζουν το πικρό μαύρο ψωμί τους στις ελληνικές ...«επιχειρήσεις» τρέμουν μήπως και χτυπήσει η πόρτα τους και μπουκάρουν οι Ράμπο του νεοταξίτικου τρομοφασισμού και τους εξηγήσουν μετά από μπερντάκι ξύλο κι ανακρίσεις ότι βρίσκονται σε χώρα που δεν υπάρχει ως κράτος, σε no man's land (γη του κανενός) όπως λένε κι οι διαφεντευτές της Γης Αμερικάνοι.

Οι διαβάτες σκιάζονται κι εδώ κι αλλού μήπως ο τρομοκρατημένος, ο διατεταγμένος να τρομοκρατεί, για να επιζεί, αστυνομικός τούς πυροβολήσει εν ψυχρώ, επειδή έβαλαν μερικά κιλά ή φοράνε φαρδιά ρούχα κι όλα πάνω τους μοιάζουν εκρηκτικά...

Οι πολλοί, οι γέροι, οι απόμαχοι της ζωής βλέπουν το φθινόπωρο να πλησιάζει σαν προάγγελος επισπευδόμενου θανάτου, καθώς η στατική μισοσύνταξη είναι βέβαιο και κυνικά διακηρυγμένο ότι δεν αρκεί για να επιζήσουν το χειμώνα σαν αδέσποτα σκυλιά.

Οι πολλοί, οι νέοι, που τώρα αποφασίζουν με μόρια και τιναγμένες οικογενειακές οικονομίες στον αέρα πού θα γραφτούν για να σπουδάσουν ή πού θα γλείψουν για να δουλέψουν, περιστασιακά έστω, τρέμουν τα ίδια τους τα νιάτα. Οποια επιλογή στην αγορά μοιάζει εκ των προτέρων άχρηστη, ατελέσφορη, σαν όνειρο πνιγμένο σε SMS μηνύματα σταλμένα στα φιλαράκια με δανεικές μονάδες στο κινητό.

Οι πολλοί από τους εναπομείναντες αγρότες κοιτάνε τις κατεστραμμένες ή αζήτητες σοδειές, το υποθηκευμένο ή κατασχεμένο τρακτέρ, που φαντάζει σαν πετρελαιοβόρο θεριό, τον ουρανό που βρέχει χρέη κι υπόσχεται σχεδόν πάντα μια άνιση μάχη και σκιάζονται κι αυτοί, που δεν έχουν πια τίποτε να χάσουν. Οργώνουν απελπισία και θερίζουν κατάθλιψη.

Δεν πάει άλλο. Ολοι το λένε. Ψιθυριστά ή φωναχτά. Ρητορικά ή με μύχια οργή που ξεσπάει στα παιδιά όταν ζητάνε καινούρια σχολικά ή στη γιαγιά που δεν μπορεί πια να πάει στη λαϊκή να ψάξει να βρει φαΐ με δυο ευρώ στο κόστος το πραγματικό των 10.

Τα κανάλια παίζουν το σίριαλ «οι νεκροί της πτήσης χαμηλού κόστους» κι οι ζωντανοί γλυκαίνονται στη δηλητηριώδη ουρά του φετινού θέρους με τους μπακλαβατζήδες της τούρκικης σαπουνόπερας, κοιμίζοντας προς ώρας τους εφιάλτες με τη μέθοδο της παροχής συναίνεσης σε μια συλλογική, παραλυτική κοινωνικοπολιτική αφασία.

«Δεν πάει άλλο». «Τι θα απογίνουμε;». «Τι να κάνουμε;». Πηγμένα σαν αίμα που έβρασε κι έδεσε κι έγινε εμμονή, τα ερωτήματα πηγαινοέρχονται αταβιστικά σ' έναν εκπιθηκισμό απελπισμένων.

Σ' αυτή την εκούσα άκουσα υποταγή, που ανέδειξε ανάγλυφα το φετινό καλοκαίρι, η «αρρώστια» μας έφτασε στο ευτελιστικό σημείο να... «χαιρόμαστε», όπως απαιτεί η σύγχρονη TV που από την περσινή Ολυμπιάδα μας περίσσεψε ένα... υπέροχο μεγάλο νεκροτομείο στο Σχιστό. Γιατί είναι αρρώστια ν' ακούς έστω κι έναν να λέει «κάτι είναι κι αυτό»!!!

Σ' αυτή την προϊούσα ταξική παράλυση παρακαλάς αν δεν μπορείς να τον βρεις δίπλα σου στο λιμάνι, στο αεροδρόμιο, στο εργοστάσιο, στο γραφείο, στο σχολείο, στο νοσοκομείο, στο νεκροτομείο έστω, έναν κομμουνιστή, έναν αγωνιστή που δεν υποτάχθηκε σε καμιά ήττα παρά μόνο στην προσωρινότητά της. Γιατί τον ακούς και κουφός ακόμα, τον βλέπεις και τυφλός ακόμα, τον αισθάνεσαι, λιπόθυμος κι από τους πολλούς μπακλαβάδες του γυαλιού ακόμα, να τραγουδάει, να άδει, να απαγγέλλει, να φωνάζει, να ψιθυρίζει έστω:

«Για σηκωθείτε να βγούμε στους δρόμους...». Η εκλογίκευση των συμπτωμάτων σήψης, η οργάνωση της απελπισίας σε οργή κι αντεπίθεση έχει ακόμα την πολιτική της έκφραση στον κόκκινο της διπλανής πόρτας. Χτύπα και θ' ανοίξει. Οι τραγουδιστές βαστάνε τις σκιές όρθιες. Ωσπου να ζωντανέψουν.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το δίκιο και η δύναμή μας!(2021-06-16 00:00:00.0)
Ο Θανασάκης ο τρομαγμένος...(2010-03-03 00:00:00.0)
Σήμερα 8, τέλος στον εξευτελισμό!(2009-09-27 00:00:00.0)
To «ευρωσύνταγμα» και οι λαοί(2005-06-25 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2004-04-23 00:00:00.0)
Ούτε στο τηλέφωνο!(2000-04-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ