Τετάρτη 24 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ
31ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Πλούσια σε πρόγραμμα η κόκκινη νεανική πολιτεία

Κυκλοφόρησε το πρόγραμμα του κεντρικού τετραημέρου της Αθήνας, στις 15, 16, 17 και 18 Σεπτέμβρη, στην Πανεπιστημιούπολη

Ενα ταξίδι που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, με λιμάνια προσάραξης σε όλη την Ελλάδα, θα ολοκληρωθεί φέτος στις 15, 16, 17, 18 Σεπτέμβρη στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια. Με 30 χρόνια «στην πλάτη», το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», ταξιδεύει φέτος στις πόλεις και τα χωριά, τις γειτονιές και τους χώρους δουλιάς, με παντιέρα να κυματίζει ψηλά το σύνθημα «Μαθαίνουμε την αλήθεια, αλλάζουμε τον κόσμο».

Με επίκαιρο και ουσιώδες σύνθημα, το Φεστιβάλ έβαλε πλώρη από την αρχή του καλοκαιριού με στόχο να αναδείξει τη δύναμη της γνώσης, της αλήθειας, της κατανόησης της πραγματικότητας. Τη δύναμη που μπορεί να γίνει εργαλείο στα χέρια του λαού, στα χέρια της νεολαίας, για να αλλάξει τον κόσμο.

Ηδη η ραχοκοκαλιά του προγράμματος των κεντρικών φεστιβαλικών εκδηλώσεων στην Αθήνα έχει καταρτιστεί, με την προοπτική να γίνει ένα ακόμα ποιοτικό βήμα στην αισθητική και στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, ώστε η πολιτιστική του διάσταση να υπηρετεί καλύτερα το πολιτικό του περιεχόμενο.

Το περιεχόμενο, «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα της νέας γενιάς, αποδεικνύει για άλλη μια φορά τα σταθερά βήματα που κάνει η ΚΝΕ, καθιερώνοντας το Φεστιβάλ ως ένα θεσμό πολιτιστικής δημιουργίας και όχι απλής θέασης «ονομάτων». Στο πλαίσιο αυτό είναι ενταγμένες πολυάριθμες θεατρικές παραστάσεις και μουσικά αφιερώματα, από ομάδες νέων που μοιράζονται τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες, τις σκέψεις και την κλίση τους με συνομήλικούς τους. Ενα βήμα κατάθεσης ψυχής των νέων δημιουργών, αλλά και καταξιωμένων καλλιτεχνών, με αποδέκτη τη νεολαία που ψάχνει την αλήθεια, που αναζητεί την πραγματική ουσία, που θέλει να αλλάξει τον κόσμο.


Την Κυριακή 18 Σεπτέμβρη, θα μιλήσει στο Φεστιβάλ η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ. Το υπόλοιπο πρόγραμμα στις βασικές σκηνές του Φεστιβάλ έχει ως εξής:

Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη

Το έργο του Μπ. Μπρεχτ, «Τα όπλα της κυρα - Καράρ», θα ανεβάσουν δύο θεατρικές ομάδες, η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ και η ομάδα της Ηλιούπολης. Θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα: «Μαρξ και εργάσιμος χρόνος. Οι ανάγκες της νεολαίας στο προσκήνιο». Το μουσικό πρόγραμμα περιλαμβάνει αφιερώματα από την Ορχήστρα - χορωδία της ΚΝΕ, πολυφωνικά συγκροτήματα, μουσική παράσταση θα παρουσιάσει ο Σταμάτης Κραουνάκης και οι «Σπείρα - Σπείρα», ενώ θα εμφανιστούν επίσης τα μουσικά συγκροτήματα «ADANASTASIA», «Κιλιμάντζαρο», «Blues Berger», «Funkey», η Γιώτα Βέη με αφιέρωμα στο μικρασιατικό τραγούδι και ο Γιάννης Λεμπέσης με τη «Λαϊκή Στράτα» σε ένα αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη.

Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη

Θα γίνει συζήτηση με θέμα «Η συνείδηση της νεολαίας στο στόχαστρο: Χειραγωγημένη ή ελεύθερη». Θα παρουσιαστεί χορόδραμα, που θα μετουσιώνει το σύνθημα του Φεστιβάλ «Μαθαίνουμε την αλήθεια, αλλάζουμε τον κόσμο», σε καλλιτεχνική δημιουργία. Οι «Μελωδία Ανυπακοής» θα παρουσιάσουν αφιέρωμα στον Μπ. Μπρεχτ, ενώ η θεατρική ομάδα του ΤΕΙ Αθήνας θα ανεβάσει την παράσταση «Αγγέλα» του Γ. Σεβαστίκογλου. Επίσης περιλαμβάνονται αφιερώματα στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Τραγούδι με την επιμέλεια του Στ. Ψαραδάκου και την ορχήστρα Ν. Ιωνίας, στον «Επιτάφιο» του Γ. Ρίτσου με τον Τ. Κωνσταντακόπουλο και αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη με τον Δ. Κοντογιάννη. Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης θα παρουσιάσει τα «Μαθήματα Πολιτικής Οικονομίας» και τα «Μικροαστικά», ενώ θα υπάρχουν παραδοσιακοί χοροί. Επίσης θα εμφανιστούν τα συγκροτήματα «Dominus Nobis», «Σταγόνες Βροχής», «Κάρμα», «Banda Bassoti», «Κοτζάμ», οι «Raining Pleasure» σε ένα αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκη και οι καλλιτέχνες Διονύσης Τσακνής, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Φίλιππος Πλιάτσικας, ενώ σε λαϊκό γλέντι θα μας παρασύρει ο Β. Κασούρας.

Σάββατο 17 Σεπτέμβρη

Παρουσιάζονται τα θεατρικά έργα «Ανταρσία στον Ολυμπο» του Δ. Ραβάνη - Ρέντη από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ και «Ο θεός είναι σε κώμα» από το θεατρικό εργαστήρι Πετρούπολης «Εμμετρον». Ακόμα, αφιέρωμα στον Ν. Ξυλούρη από τον Γ. Χαρούλη και αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή, από την ορχήστρα «Σταύρος Κουγιουμτζής». Συναυλίες θα δώσουν ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, οι «Magic de Spell», οι «Ρουά Ματ» και το «Φτηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό», ενώ ο Αγάθωνας θα δώσει τον παλμό του λαϊκού γλεντιού.

Κυριακή 18 Σεπτέμβρη

Παρουσιάζονται οι θεατρικές παραστάσεις «Αγγέλα Παπάζογλου» με την Αννα Βαγενά καθώς και τρεις μονόπρακτες κωμωδίες του Α. Τσέχοφ, υπό τον τίτλο «Εχω μια φούρκα σήμερα...», από τη θεατρική σκηνή «Εκτός Σχεδίου». Στο μουσικό μέρος θα απολαύσουμε τους: Δημήτρη Μητροπάνο και Μελίνα Κανά, Βασίλη Λέκκα, Λάκη Χαλκιά, «Apurimac» και Martha Moreleon, «Take the Money and Run», Σούλα Βαζούρα, «Ιστορίες για Κρουστά» με τον Β. Βασιλάτο και την ομάδα κρουστών του ΕΜΠ, καθώς και ένα αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι με τον Σ. Μπαλλά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ