Κυριακή 4 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Η ταυτότητα

Εγώ - κόντρα στη «μόδα» - θέλω να σας μιλήσω για τα τραύματα και όχι για τις ταυτότητες. Για τα κομμένα πόδια, για τα χέρια τα σπασμένα, για όλου του κόσμου τις αναπηρίες, θέλω να σας πω. Θέλω να σας πάρω μαζί μου σε ένα μακρύ ταξίδι μέσα στις καρδιές των σακατεμένων. Εκεί που δεν ακούγεται κανένας ήχος. Εκεί που βασιλεύει η σιωπή της αποδοχής! Εκεί που καταγράφεται - άριστα - ο πολιτισμός μας! Στην Ομόνοια, ας πούμε, για παράδειγμα! Εκεί που η αξιοπρέπεια δε βρίσκει χώρο να ξαπλώσει, αφού τα πεζοδρόμια είναι καταλυμένα από την απελπισία! Εκεί που η ταυτότητα δεν έχει κανένα νόημα και ας την να γράφει ό,τι θέλει!

Θέλω να σας γνωρίσω τα συκώτια και τα σπλάχνα, τα άντερα και τα νεφρά, τα «εσωτερικά όργανα» - τα δακτυλικά αποτυπώματα - της χοντρής γυναίκας με το κομμένο πόδι, που ξαπλώνει στο πεζοδρόμιο της Αγίου Κωνσταντίνου και ζητιανεύει! Αυτής της γυναίκας, που από πάνω της περνάνε όλοι οι βιαστικοί της οικουμένης. Ολοι εμείς που τρέχουμε - πάνω από τα πτώματα - προσπαθώντας μη λερώσουμε τα παπούτσια μας. Χαμογελώντας - κουτοπόνηρα μέσα μας, γιατί «εμείς σταθήκαμε τυχεροί, τώρα τι να τα λέμε»!

Θέλω να σας γνωρίσω τα «παιδιά» με το «ασταμάτητο τρέμουλο». Αυτά τα κέρινα ανθρώπινα ομοιώματα, που έχουν ασπρίσει από τη στέρηση και τα σάλια τους - αδύνατα να τρέξουν - έχουν κολλήσει πάνω στα γένια τους. Αυτά τα παιδιά που στη γωνία της πλατείας με την Πειραιώς - και τώρα στην αρχή της Σταδίου - κοιτάζονται απελπισμένα. Σκαλίζουν τις άδειες τσέπες τους, ζητώντας μια στάλα σκόνη να γλείψουν. Αυτά τα παιδιά, που γαντζώνεται το ένα πάνω στο άλλο για να μην πέσουν. `Η για να πέσουν όλα μαζί, για να 'ναι ο πόνος λιγότερος και ο κρότος δυνατότερος. Θέλω να σας μιλήσω για τα «εσωτερικά όργανα» αυτών των παιδιών, για τα εσωτερικά δακτυλικά τους αποτυπώματα. Για τις κρυφές πληγές. Για τις καρδιές τους - τις ματωμένες - που δε βλέπουμε έτσι που περνάνε γεμάτοι ενοχές δίπλα τους και καμωνόμαστε - από πάνω - τους διακριτικούς! Και τους βιαστικούς παρακαλώ... Ζήτω η ΣΕΝΓΚΕΝ, λοιπόν! Και Ζήτω και στην Επιτροπή Προσωπικών Δεδομένων! Και στα ανθρώπινα δικαιώματα, βεβαίως...

Θέλω να σας μιλήσω για τα ξεκοιλιασμένα μωρά, που τα άδεια - τεράστια - μάτια τους έχουν γεμίσει τους δρόμους της Αθήνας και τα σκελετωμένα χεράκια τους έχουν γίνει τασάκια για ευσπλαχνικά φιλοδωρήματα. Θέλω να σας πω γι' αυτά τα μωρά που κυλιούνται νυσταγμένα πάνω στα πεζοδρόμια και τις πλατείες. Αυτά τα αγέννητα, που τα πατάς - και τα κλοτσάς - έτσι που τρέχεις προσπερνώντας απρόσεχτος. Γιατί - ποτέ - δεν υπολογίζεις πως μπορεί να υπάρχουν μυρμήγκια στην Ομόνοια. Πως κάτω από τη σόλα σου υπάρχουν κόκαλα, που δεν πρόλαβαν να δέσουν. Ψυχούλες που δεν πρόλαβαν να χαμογελάσουν! Και περπατάς και πατάς... Και ακούγεται τρελό - και σκληρό - το κροτάλισμα των πλευρών τους που σπάνε ή να 'ναι, λες, η τσίχλα που μασάς; Και πρέπει να αποφασίσουμε, μας λένε, τι θα γράφουν οι ταυτότητες! Σκατά να γράφουν!

Θέλω να σας μιλήσω για την «εσωτερική» Γκουέρνικα. Αυτή που δε φαίνεται. Θέλω να σας μιλήσω για τις τεράστιες -εσωτερικές - μολυσμένες πληγές αυτών των ανθρώπων, που πέσανε μέσα στο καζάνι της κόλασης. Για τον «εσωτερικό» κόσμο των «σημαδεμένων», που βομβαρδίστηκε ανελέητα, θέλω να σας πω. Για τον «εσωτερικό» κόσμο των «άτυχων», που πάνω τους πέσανε - και δοκιμάστηκαν - όλες οι ασχήμιες των φασισμών. Θέλω να σας μιλήσω γι' αυτά τα αθώα θύματα της βομβαρδισμένης ανθρωπότητας. Γι' αυτές τις σκιές που σέρνονται στις Ομόνοιες του κόσμου. Υποκριτές, καμιά κουβέντα γι' αυτούς στα κανάλια σας. Καμία «διαφωνία», άχρηστοι!..

Θέλω να ξέρετε - όλοι να ξέρουμε - πως αυτή η τεράστια τοιχογραφία των σακατεμένων δεν είναι ζωγραφιά φτιαγμένη από χρώματα, από γραμμές, σκιές και φως. Δεν είναι αναπαράσταση της πραγματικότητας. Είναι η ίδια η πραγματικότητα! Είναι άνθρωποι αυτοί που βλέπετε να σαπίζουν δίπλα μας. Ζωντανοί - ακόμα - άνθρωποι. Με στομάχια, με συκώτια, με καρδιές, με μοναδικά δακτυλικά αποτυπώματα. Οι δικαιολογίες, τάχα, που ακούγονται «για το εμπόριο της απελπισίας», δεν απαντάνε στο ερώτημα. Ετούτος ο κόσμος δεν μπήκε από μόνος του στη μέγκενη! Ετούτες οι σκιές δε διάλεξαν μόνες τους τον εξευτελισμό! Αυτό να μην το ξεχνάμε!

Θέλω να ξέρετε - όλοι να ξέρουμε - πως οφείλεται σεβασμός στα θύματα και της «ειρηνικής» Γκουέρνικα. Πως δεν πρέπει να προσπερνάμε ποτέ μπροστά από ένα τέτοιο έργο - όσο βιαστικοί και αν είμαστε - χωρίς να γεμίζουμε από οργή για τους «φασίστες που βομβαρδίζουνε άμαχους πληθυσμούς» και τους «δημοκράτες» που σφυρίζουν αδιάφορα στα κανάλια, κάνοντας σιγόντο στους παπάδες και στην κυβέρνηση. Θέλω να ξέρετε - όλοι να ξέρουμε - πως σφυγμομετράται προσεχτικά η ανοχή μας. Μην πατάτε, σας παρακαλώ - και σας προειδοποιώ - πάνω στα πτώματα. Ερχονται άγριοι βομβαρδισμοί... Κανένας δεν ξέρει ποιος θα είναι το επόμενο θύμα! Ολοι ετούτοι οι κολασμένοι - όλοι οι κολασμένοι, γενικά - δεν έχουν πει, ακόμα, το δικό τους λόγο! Σκεφτείτε το αυτό. Η «παγκοσμιοποίηση» έχει - και αυτή - δυο όψεις! Οπως, άλλωστε, και οι ταυτότητες!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ