Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΟΙΡΑΙΟΥ «ΜΠΟΪΝΓΚ» ΤΗΣ «ΗΛΙΟΣ»
Επιχείρηση αθώωσης της εγκληματικής πολιτικής

Οι «μαύρες λίστες» και η διαρροή έκθεσης, που κάνει λόγο για ανθρώπινο λάθος, εντάσσονται στο πλαίσιο του αποπροσανατολισμού από τις πραγματικές αιτίες του τραγικού δυστυχήματος στο Γραμματικό

Eurokinissi

Ξεδιπλώνεται η επιχείρηση «αθώωσης» της εγκληματικής πολιτικής των «Ελεύθερων Ουρανών», που επέφερε ισχυρά πλήγματα στην ασφάλεια των αεροπορικών πτήσεων, ενώ την ίδια στιγμή επιχειρείται να βγει «λάδι» και η ιδιοκτήτρια εταιρία «Ηλιος» του μοιραίου «Μπόινγκ» που συνετρίβη στις 14 του Αυγούστου στο Γραμματικό.

Οι κυβερνήσεις ευρωπαϊκών κρατών συνεχίζουν το παιχνίδι του αποπροσανατολισμού, δημοσιοποιώντας «μαύρες» και «λευκές» λίστες, με αεροπορικές εταιρίες που απαγορεύεται ή αντίστοιχα επιτρέπεται να «πετούν» στους ευρωπαϊκούς ουρανούς. Μάλιστα, σε μια από αυτές τις λίστες που δημοσίευσε η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», στις εταιρίες προς «αποφυγήν» συμπεριλαμβάνονται και οι «Ολυμπιακές Αερογραμμές», μετά τη ναύλωση αεροπλάνου από εταιρία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αλλά και η ελληνική ιδιωτική εταιρία «Alexandair».

Η υπόθεση με τις λίστες, η οποία αναμένεται να προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο και του αδυσώπητου επιχειρηματικού ανταγωνισμού, είναι καθαρά αποπροσανατολιστική. Αποκλειστικά αρμόδιες και κατ' επέκταση υπόλογες για τη λειτουργία ...ακατάλληλων αεροπορικών εταιριών είναι οι κυβερνήσεις, οι οποίες μέσω των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών αδειοδοτούν όλες τις εταιρίες. Καμία εταιρία δεν μπορεί να «πετάξει» εάν προηγουμένως δεν έχει εξασφαλίσει σχετική άδεια από τις αρμόδιες κρατικές αρχές. Σε «μαύρες» λίστες θα πρέπει να μπουν οι κυβερνήσεις, οι οποίες προχωρούν στην αδειοδότηση. Με άλλα λόγια, σε «μαύρη λίστα» είναι η πολιτική της «απελευθέρωσης των αερομεταφορών», επακόλουθο της οποίας είναι όσα συμβαίνουν στις εναέριες μεταφορές σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Ανθρώπινα λάθη...»

Στο πλαίσιο της «αθώωσης» της εγκληματικής πολιτικής στον τομέα των αερομεταφορών εντάσσεται και η έκθεση που συνέταξαν δύο εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σχετικά με τα αίτια του αεροπορικού εγκλήματος στο Γραμματικό. Στην τρισέλιδη έκθεσή τους, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», οι δύο ξένοι εμπειρογνώμονες, αφού αναδεικνύουν σωρεία λαθών, παραλείψεων και προχειρότητας στη στελέχωση, οργάνωση και λειτουργία του τμήματος αεροπορικής ασφάλειας της Κύπρου, καταλήγουν: «Είναι ήδη εμφανές ότι το ατύχημα οφείλεται σε μια σειρά από ανθρώπινα λάθη, τα οποία έχουν κατά το πλείστον εντοπιστεί». Ωστόσο, προσθέτουν, «αυτό επιβεβαιώνει ότι τα οικονομικά συμφέροντα και η εμπορική πίεση της αεροπορικής εταιρίας δεν εμποδίστηκαν από μια αρχή πολιτικής αεροπορίας, η οποία δεν έχει το απαραίτητο ανάστημα - κύρος για να παίξει το ρόλο της με αποτελεσματικό τρόπο».

Σημειώνεται ότι με το άλλοθι του «ανθρώπινου λάθους», συγκαλύπτονται οι πραγματικές αιτίες που οδηγούν σε εγκλήματα κάθε λογής και με το ίδιο άλλοθι αθωώνονται οι φυσικοί αυτουργοί των εγκλημάτων. Μόνο που ορισμένα από αυτά τα λάθη είναι συνειδητά. Αν, για παράδειγμα, πιέζει η ιδιοκτήτρια εταιρία τον πιλότο να πετάξει με προβληματικό αεροσκάφος, προκειμένου να «σώσει» μια πτήση, να σώσει δηλαδή τα κέρδη, στη λογική ορισμένων μπορεί αυτό να είναι ένα ακόμα «ανθρώπινο λάθος».

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, Ακριβός Τσολάκης, εκτιμά ότι οι καταθέσεις που λαμβάνονται στην Κύπρο από πιλότους, μηχανικούς, ελεγκτές κ.ά. θα έχουν ολοκληρωθεί έως αύριο, ενώ δε σχολίασε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Αγγλος μηχανικός της «Ηλιος» που υπέγραψε το έγγραφο αεροπλοϊμότητας του μοιραίου «Μπόινγκ» αρνείται να μεταβεί στην Κύπρο για να καταθέσει στην Επιτροπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ελεγκτής που έκανε βάρδια τη μοιραία Κυριακή στο Κέντρο Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας Λευκωσίας κατέθεσε ότι έδωσε εντολή στον Γερμανό πιλότο του αεροσκάφους της «Ηλιος» να ανέβει στις 34.000 πόδια και ότι στη συνέχεια, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε, δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει ξανά μαζί του και για το λόγο αυτό ενημέρωσε και το Κέντρο Ελέγχου στην Αθήνα.

Σύσκεψη αρχηγών στην Κύπρο

Στο μεταξύ, μετά από αίτημα του ΔΗΣΥ, ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Δ. Χριστόφιας, συγκάλεσε χτες σύσκεψη των αρχηγών των κυπριακών κομμάτων για το αεροπορικό δυστύχημα της 14ης του Αυγούστου στο Γραμματικό.

Από τη συνεδρίαση προέκυψε ότι τα κοινοβουλευτικά κόμματα προσανατολίζονται στην επίδοση γραπτού αιτήματος της Βουλής στον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο για διορισμό ανεξάρτητης επιτροπής με σκοπό τη διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος. Η συζήτηση θα συνεχιστεί και σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ