Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Τα χειρότερα έρχονται μετά τον «Κατρίνα»...
  • Φόβοι για πολλές εκατοντάδες νεκρούς μόνο στο Μισισιπή, για εκατοντάδες ή και χιλιάδες στη Νέα Ορλεάνη
  • Πάνω από 1,5 εκατομμύριο οι άστεγοι, που έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους...

Πιασμένοι από ένα αυτοκίνητο παρασύρονται από τα νερά ελπίζοντας στη σωτηρία...

Associated Press

Πιασμένοι από ένα αυτοκίνητο παρασύρονται από τα νερά ελπίζοντας στη σωτηρία...
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η επόμενη μέρα μετά το πέρασμα του κυκλώνα «Κατρίνα» στις νότιες πολιτείες του αμερικάνικου νότου δεν αποκάλυψε χτες μόνον το μέγεθος της «φυσικής» καταστροφής, με μόνο το Μπίλοξι του Μισισιπή να μετρά πάνω από εκατό νεκρούς και να φοβάται «για πολλές εκατοντάδες»... Αλλά την πλήρη εγκατάλειψη του πληθυσμού στην τύχη τους. Μία «τύχη» που επιδεινώνεται από την ανυπαρξία οιασδήποτε κρατικής υποδομής και προστασίας, από την έλλειψη οιασδήποτε πρόνοιας, από την απουσία σύγχρονων τεχνολογικών μέσων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον πληθυσμό, πριν και μετά την επέλαση του ισχυρού κυκλώνα αλλά που η κυβέρνηση του Τζ. Ου. Μπους θυμάται να τα χρησιμοποιεί μόνο για πολέμους και λοιπές «αντιτρομοκρατικές εκστρατείες»...

«Πάνω από το 90% των κτιρίων από τις περιοχές που πέρασε ο κυκλώνας "Κατρίνα" είναι κατεστραμμένα» δήλωνε χαρακτηριστικά ο κυβερνήτης του Μισισιπή Χάλεϊ Μπάρμπορ. Μόνον στο Μπιλόξι, έλεγε ένας άλλος αξιωματούχος στο Μισισιπή, ο Βίνσεντ Κριλ, οι νεκροί είναι εκατοντάδες...

Ανύπαρκτα τα ασφαλή καταφύγια...

Στη Νέα Ορλεάνη η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Ως χτες το απόγευμα η στάθμη των νερών στην ήδη πλημμυρισμένη - κατά 80% - πόλη, επρόκειτο να ανέβει άλλα τρία μέτρα... Οσο για τα πρώτα κρούσματα λεηλασιών που δημοσιοποιήθηκαν; Ενας ελάχιστος αριθμός αφορά άτομα που επιχειρούν να λεηλατήσουν καταστήματα με είδη πολυτελείας και ένας μεγαλύτερος αριθμός αφορά σε ανθρώπους που προσπαθούν, πάση θυσία, να βρουν καθαρό νερό και τρόφιμα για να κρατηθούν στη ζωή...

Στο μεγάλο στάδιο «Σουπερντόμ» είχαν καταφύγει προ του κυκλώνα Κατρίνα, 10.000 άτομα. Αυτά χτες υπολογίζονταν πως είχαν φθάσει σε περίπου 20.000 και δεν είχαν καλύτερη τύχη ή υπηρεσίες απ' όσους επέζησαν σε άλλα μικρότερα κτίρια ή ξενοδοχεία. Οι γεννήτριες τις τελευταίες 35 ώρες υπολειτουργούν ή δε λειτουργούν καθόλου, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των προσωρινών καταφυγίων να είναι σκοτεινά, υγρά, με αυξημένη ζέστη. Επιπλέον, σημειώνονται ελλείψεις σε πόσιμο νερό, τρόφιμα και φάρμακα, ενώ χτες αναφέρθηκε ο θάνατος τεσσάρων ηλικιωμένων που είχαν καταφύγει στο «Σουπερντόμ».

Φόβο για «εκατοντάδες και πιθανότερα χιλιάδες» νεκρούς κάτω απ' τα νερά ή μέσα στα πλημμυρισμένα σπίτια της Νέας Ορλεάνης εξέφρασε χτες βράδυ ο δήμαρχος της πόλης, Ρέι Νάγκιν.

Οξύτατο είναι από την άλλη το πρόβλημα στέγασης και σίτισης πολλών εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών που κλήθηκαν από τις αρχές να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ώστε να μεταβούν προς ασφαλέστερες περιοχές από τις πληγείσες του νότου, αλλά που πλέον δεν μπορούν να καλύψουν τη διαμονή τους σε ξενοδοχεία και μοτέλ!

Εθνοφρουροί και άλλα «όπλα»

Κι όμως! Αντί τροφίμων και καθαρού νερού, αντί κέντρων περίθαλψης και κέντρων σίτισης και στέγασης των πάνω από 1.500.000 πλημμυροπαθών - αστέγων, η κυβέρνηση του Τζ.Ου. Μπους έστειλε την Εθνοφρουρά για να επιβάλει την τάξη και ειδικές μονάδες του στρατού να εφαρμόσουν στρατιωτικό νόμο, ή στρατιώτες να «ενισχύσουν» επί ματαίω... με σάκους άμμου τα κατεστραμμένα... φράγματα.

Η κυβέρνηση του Τζ.Ου. Μπους που γνωρίζει πλέον αισθητώς χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας, έδωσε εντολή για την αποστολή του σκάφους «USS Μπαταάν», που διαθέτει πλήρη νοσοκομειακή μονάδα, άλλων τεσσάρων πολεμικών πλοίων για τη μεταφορά υλικού διάσωσης και έξι ελικόπτερα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επιχειρήσεις περισυλλογής των πληγέντων... Ομως, ακόμη και έτσι, τα πλοία (πού λόγος για το στήσιμο μόνιμων κέντρων δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στις πληγείσες νότιες πολιτείες...) «θα βρίσκονται στα ανοιχτά των ακτών της Λουιζιάνα εντός πέντε ημερών.

Επιπλέον, αξιωματούχοι των ομοσπονδιακών αρχών εξακολουθούν τις εκκλήσεις στον αμερικανικό λαό προκειμένου να συνδράμει οικονομικώς τις προσπάθειες του Ερυθρού Σταυρού, του Στρατού Σωτηρίας και άλλων οργανώσεων αρωγής, ενώ άλλοι προβλέπουν πως η ζωή θα ομαλοποιηθεί ίσως «μετά από πολλές βδομάδες ή τουλάχιστον δύο μήνες»...

Πέρσι στην Κούβα...

Το δράμα εκατομμυρίων Αμερικανών του νότου δεν οφείλεται ασφαλώς μόνον στον κυκλώνα αλλά στην απραξία και απροθυμία του συστήματος της «ελεύθερης αγοράς» να προστατεύσει το λαό σε μία χώρα που αρέσκεται να αποκαλείται μητρόπολη του καπιταλισμού. Πέρσι, τέτοιο καιρό, στην Κούβα, το πέρασμα του ισχυρού τυφώνα «Τσάρλι» είχε προκαλέσει το θάνατο μόλις τεσσάρων ανθρώπων αφού βεβαίως είχε προηγηθεί μία γιγαντιαία κρατική επιχείρηση εκκένωσης πληθυσμού άνω των 1.898.000 ατόμων (ανάμεσά τους και 8.000 τουρίστες)!

Η υποδειγματική άμυνα των κουβανικών αρχών απέναντι στον τυφώνα «Τσάρλι» και στο μετέπειτα τυφώνα «Ιβάν», προκάλεσε μάλιστα τους επαίνους του διευθυντή της Διεθνούς Στρατηγικής για τη Μείωση των Καταστροφών του ΟΗΕ, Σαλβάνο Μπρισένιο, που σημείωνε πως «το κουβανικό μοντέλο θα μπορούσαν να το εφαρμόσουν πολύ απλά και άλλες χώρες με παρόμοιες οικονομικές δυνατότητες ή και χώρες με πολύ περισσότερους πόρους που δεν προστατεύουν τον πληθυσμό τους με την ίδια αποτελεσματικότητα που το πράττει η Κούβα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χωρίς ρεύμα ένα εκατομμύριο νοικοκυριά, αβοήθητοι οι εγκλωβισμένοι (2021-08-31 00:00:00.0)
Τζoρτζ Ουόκερ Μπους (2009-01-18 00:00:00.0)
Οι ταξικές συνέπειες μιας καταστροφής (2006-08-24 00:00:00.0)
«Φυσικά» και καπιταλιστικά φαινόμενα... (2005-09-01 00:00:00.0)
«Υδάτινος κόσμος» οι νότιες πολιτείες... (2005-08-31 00:00:00.0)
Καταστροφές σπέρνει ο κυκλώνας «Κατρίνα»... (2005-08-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ