Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΑΞΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗ ΔΕΗ
Αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

Καταγγέλλουν το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την «απελευθέρωση» της ηλεκτρικής ενέργειας και καλούν σε αγωνιστική συσπείρωση με το ΠΑΜΕ

Να συσπειρωθούν γύρω από τα αιτήματα και τους στόχους του ταξικού κινήματος στη ΔΕΗ, καλούν τους εργαζόμενους οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην Επιχείρηση, καταγγέλλοντας ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας την πολιτική που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ, σαρώνει και ανατρέπει κατακτήσεις, επιταχύνοντας τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις». Το «καινούριο» σχέδιο νόμου για την εφαρμογή και στη χώρα μας της οδηγίας 54/2003, σημειώνει, είναι πανομοιότυπο με το προηγούμενο.

  • «Από το πρώτο άρθρο μέχρι το τελευταίο έχουμε ενίσχυση του ρόλου της ΡΑΕ και του ΔΕΣΜΗΕ σε βάρος της ΔΕΗ.
  • Εχουμε αποδυνάμωση παραπέρα της Μεταφοράς. Ο ΔΕΣΜΗΕ πλέον είναι αυτός που αποφασίζει για το σχεδιασμό, την ανάπτυξη, τις μελέτες, προκηρύσσει διαγωνισμό για το ποια εταιρία θα αναλάβει τη συντήρηση και την κατασκευή του νέου δικτύου.
  • Η Μεταφορά μετατρέπεται σε μια οποιαδήποτε εταιρία, με σοβαρές επιπτώσεις στον τρόπο λειτουργίας της, στις εργασιακές σχέσεις, με σημαία την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης.
  • Μεταθέτουν χρονικά τη δυνατότητα κατασκευής των σταθμών παραγωγής από τους ιδιώτες, από το 2007 στο 2011, καλύπτοντας νομικά και με αυτόν τον τρόπο τις καθυστερήσεις που προέκυψαν από τις απαιτήσεις των μονοπωλιακών συμφερόντων και οι οποίες ικανοποιήθηκαν από τους ΚΩΔΙΚΕΣ.
  • Περιέχει ρύθμιση, που δένεται με τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, κατάργηση της μονιμότητας.
  • Δημιουργείται ο διαχειριστής διανομής, ο οποίος μέχρι 31-6-2007 θα βρίσκεται εντός της ΔΕΗ, αλλά από 1-7-2007 θα είναι Ανώνυμη εταιρία στα πρότυπα του ΔΕΣΜΗΕ με ανάλογες αρμοδιότητες για τη ΔΙΑΝΟΜΗ. Με Προεδρικά Διατάγματα θα παίρνουν κάθε μέτρο που κρίνουν αναγκαίο στην κατεύθυνση αυτή.
  • Μέχρι την 1-7-2007 όλοι οι πελάτες εκτός από τους οικιακούς είναι επιλέγοντες και μετά την 1-7-2007 παύει και αυτός ο διαχωρισμός».

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ αναφέρουν ότι «το νομοσχέδιο αυτό αποκαλύπτει για μια ακόμα φορά το ρόλο που έπαιξαν οι συμβιβασμένες ηγεσίες (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ) στη ΔΕΗ, όταν έβαζαν πλάτη να περάσει η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας». Το νομοσχέδιο δε δέχεται βελτιώσεις, υπογραμμίζει, και η συμμετοχή της ΓΕΝΟΠ στο «διάλογο» και οι προτάσεις που κάνει κινούνται στην ίδια κατεύθυνση, δημιουργώντας σύγχυση στους εργαζόμενους, διευκολύνοντας το πέρασμα των αντεργατικών επιλογών.

«Απάντηση στην κυβερνητική επίθεση αποτελούν οι θέσεις των ταξικών δυνάμεων στη ΔΕΗ για:

  • Δυνάμωμα της πάλης ενάντια σε οιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της Ηλ. Ενέργειας.
  • Η πάλη με στόχο η ΔΕΗ να ανήκει 100% στο Δημόσιο με αποκλειστικότητα στην παραγωγή - μεταφορά - διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας, ενταγμένη μέσα σε ένα δημόσιο φορέα ενέργειας και να έχει χαρακτήρα λαϊκής περιουσίας, δηλαδή να εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας».

Οι εργαζόμενοι καλούνται σε μαζική συμμετοχή «στον αγώνα μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ», καθώς «το πλαίσιο, τα αιτήματα που προβάλλει, δημιουργεί προϋποθέσεις ανατροπής αυτής της πολιτικής, προβάλλει τις σύγχρονες ανάγκες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων σήμερα».

Για τις συνέπειες της αντεργατικής πολιτικής στη ΔΕΗ, αναφέρει ότι προωθούνται:

  • «Αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, με την εφαρμογή των αντεργατικών νόμων που ψηφίστηκαν και αυτών που έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση για την κατάργηση μονιμότητας που σε συνδυασμό με τη μείωση του προσωπικού δημιουργούν ένα ασφυκτικό για τους εργαζόμενους εργασιακό περιβάλλον, αυξάνουν το βαθμό εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην Ενέργεια.
  • Την προώθηση από την κυβέρνηση αλλαγών στο μισθολόγιο και τον ΚΚΠ-ΔΕΗ για την εισαγωγή όλων των αντεργατικών κατευθύνσεων.
  • Με βάση την κατεύθυνση της ΕΕ, την πολιτική της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, είναι βέβαιο ότι με τον ένα ή τον άλλον τρόπο θα ανοίξει και το Ασφαλιστικό της ΔΕΗ. Ηδη, συχνά στις εφημερίδες επανέρχεται το ζήτημα της χρηματοδότησης του ΟΑΠ και των τεράστιων ποσών που απαιτούνται, τον αποχαρακτηρισμό ειδικοτήτων από τα Β-Α».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ