Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Τώρα καταργούν και τις «ενδεικτικές τιμές»

Η κυβέρνηση ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις αξιώσεις των μονοπωλίων

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πριν αλέκτορα λαλήσαι..., η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, πιστή στην πολιτική της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των ντόπιων και ξένων μονοπωλίων, αυτοδιαψεύστηκε και καταργεί - σε αντίθεση από τα όσα έλεγε στα τέλη του Ιούνη - τις υποχρεωτικά ανώτατες τιμές των αναψυκτικών στα κυλικεία συγκεκριμένων χώρων. Με χτεσινή του απόφαση ο υφυπουργός Ανάπτυξης τροποποίησε τη σχετική αγορανομική διάταξη και έτσι σε κυλικεία που βρίσκονται σε αεροδρόμια, πλοία, αρχαιολογικούς χώρους κλπ., τα αναψυκτικά θα πωλούνται πλέον με ελεύθερες τιμές.

Για να δικαιολογήσει την απόφασή του ο Γ. Παπαθανασίου επικαλείται την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε ότι η σχετική ρύθμιση εμποδίζει τον ...«ελεύθερο ανταγωνισμό» μεταξύ εγχώριων και εισαγόμενων προϊόντων. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας ως άλλοθι τις δικαστικές αποφάσεις και τους νόμους της «ελεύθερης αγοράς», υιοθετεί πλήρως τις αξιώσεις των ντόπιων και ξένων επιχειρηματικών συμφερόντων. Βέβαια, δεν υπάρχει αυταπάτη πως οι «ενδεικτικές τιμές» θα μπορούσαν να έχουν κάποια σχέση με οποιαδήποτε πολιτική συγκράτησης των τιμών, αφού σε κάθε περίπτωση οι ίδιοι οι επιχειρηματίες τις προσδιορίζουν ελεύθερα, ωστόσο δεν παύει να είναι προκλητική η κυβερνητική «πρεμούρα» να ικανοποιήσει τις επιταγές των επιχειρηματιών. Αξιοσημείωτο και ενδεικτικό, μάλιστα, είναι το γεγονός ότι μόλις στα τέλη του Ιούνη ο υφυπουργός Ανάπτυξης, σε απόλυτη ανακολουθία μ' αυτό που έκανε τελικά, δήλωνε ότι προκειμένου να διατηρήσει μια υποχρεωτικά ανώτατη τιμή στα αναψυκτικά στα κυλικεία που περιλαμβάνονται στη σχετική αγορανομική διάταξη μετά την απόφαση του ΣτΕ θα αφαιρούσε τη διάταξη περί «ενδεικτικής τιμής» και θα προσδιόριζε συγκεκριμένη τιμή όπως ισχύει για τους καφέδες και τα σάντουιτς. Πριν, όμως περάσουν καλά - καλά δυο μήνες, έσπευσε να ευθυγραμμιστεί με τις επιταγές των επιχειρήσεων. Το ακόμα πιο προκλητικό επιχείρημα που ακούγεται από ανώτερα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης είναι ότι δεν μπορούσαν να ...επιλέξουν ποια αναψυκτικά θα έβαζαν με ανώτατη τιμή!! Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εξετάζει το ενδεχόμενο να καταργηθεί πλήρως η αναγραφή «ενδεικτικών τιμών» στις συσκευασίες των νερών και των αναψυκτικών.

Με τη χτεσινή τροποποίηση που υπέγραψε ο υφυπουργός προστίθεται στις υποχρεωτικά ανώτατες τιμές των κυλικείων των συγκεκριμένων χώρων (αεροδρόμια, πλοία, αρχαιολογικοί χώροι κλπ.) ανώτατη τιμή 0,70 λεπτά στη συσκευασία του εμφιαλωμένου νερού του 0,75 λίτρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ