Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Οδηγούνται σε μαρασμό

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Την κυβερνητική πολιτική που οδηγεί τα Κέντρα Διάγνωσης, Αξιολόγησης και Υποστήριξης (ΚΔΑΥ) και τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής (ΣΜΕΑ) σε μαρασμό, αλλά και τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί στους εργαζομένους, καταγγέλλει το ΚΚΕ, με χτεσινή Ερώτηση των βουλευτών Αντώνη Σκυλλάκου, Γιώργου Χουρμουζιάδη και Παναγιώτη Κοσιώνη προς την υπουργό Παιδείας.

Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση, επισημαίνεται ότι τα ΚΔΑΥ και οι ΣΜΕΑ, που αποτελούν σχετικά πρόσφατα δημιουργημένο θεσμό, θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να επιτελέσουν σημαντικό έργο, ωστόσο οι κυβερνητικές επιλογές τα καταδικάζουν σε μαρασμό. Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι «το προσωπικό τους είναι εντελώς ανεπαρκές αριθμητικά για να ανταποκριθεί στο έργο του με στοιχειώδη πληρότητα, ενώ η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει σε νέες μαζικές προσλήψεις καταφεύγει στην απαράδεκτη "λύση" των ωρομίσθιων και αναπληρωτών. Το γεγονός αυτό, εκτός από τα συμφέροντα των εργαζομένων, υπονομεύει καίρια και τη δυνατότητα παροχής επιστημονικού και κοινωνικού έργου». Επιπλέον, σημειώνεται ότι και ο ίδιος ο αριθμός των ΣΜΕΑ και των ΚΔΑΥ είναι ανεπαρκής.

Στη συνέχεια, υπογραμμίζεται ότι «οι μισθοί των εργαζομένων βρίσκονται καθηλωμένοι σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα, απαξιώνοντας, εκτός των άλλων, την ίδια την επιστημονική γνώση».

«Εξάλλου, τονίζεται παρακάτω, στο σύστημα μεταθέσεων τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα εφαρμόζονται με τέτοιο τρόπο που παρέχεται το έδαφος για αδικίες και πελατειακές σχέσεις».

Η Ερώτηση καταλήγει, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι «υφίσταται σημαντική κοινωνική ανάγκη να αναβαθμιστεί πραγματικά ο ρόλος των ΚΔΑΥ και των ΣΜΕΑ, αλλά και των εργαζομένων σε αυτά».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν την υπουργό Παιδείας «τι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου:

  • Να αυξηθεί σημαντικά το προσωπικό των ΚΔΑΥ και των ΣΜΕΑ και, μάλιστα, με μόνιμο προσωπικό, έτσι ώστε να μπορούν να επιτελέσουν το ρόλο τους.
  • Να χρηματοδοτηθεί η δημιουργία υποδομών στα ΚΔΑΥ - ΣΜΕΑ, να αυξηθεί ο αριθμός τους.
  • Να γίνουν ουσιαστικές αυξήσεις των αποδοχών του προσωπικού, τέτοιες που να αντιστοιχούν στη ραγδαία πτώση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και στην κάλυψη των απωλειών των τελευταίων ετών, να ενσωματωθούν τα επιδόματα στο μισθό, να ανέλθει ο εισαγωγικός μισθός στα 1.200 ευρώ και στα 1.800 ευρώ για την κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.
  • Να εφαρμοστεί και στους εργαζόμενους των ΚΔΑΥ το ωράριο των εκπαιδευτικών, ωράριο που αποτελεί κατάκτηση των εργαζομένων.
  • Να γίνονται οι μεταθέσεις με κριτήρια αντικειμενικά και μετρήσιμα».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ