Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - «ΚΑΤΡΙΝΑ»
Βοήθεια - ψίχουλα για τους πληγέντες

Ο Μπους τους καλεί να ...προσευχηθούν στο θεό

Πρόσφυγες από τη Ν. Ορλεάνη περιμένοντας...βοήθεια

Associated Press

Πρόσφυγες από τη Ν. Ορλεάνη περιμένοντας...βοήθεια
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Οι εκατοντάδες χιλιάδες επιζήσαντες του κυκλώνα «Κατρίνα», που στοιβάζονται στα πρόχειρα καταλύματα αποθηκών, σταδίων, μοτέλ ή καταφυγίων του «Ερυθρού Σταυρού» και του «Στρατού Σωτηρίας» σε διάφορες πολιτείες της χώρας, ασφυκτιούν, κάθε 24ωρο που περνά, ολοένα και περισσότερο. Η βοήθεια που έχουν λάβει ως τώρα - περίπου δύο βδομάδες μετά το χτύπημα του κυκλώνα! - περιορίζεται στα συσσίτια τροφίμων, στη διανομή χρησιμοποιημένων ρούχων, στην πιστωτική κάρτα των 2.000 δολαρίων που αναλογεί ανά οικογένεια (ασχέτως του αριθμού μελών) και μοιράζεται από προχτές. Εφόσον, βεβαίως, οι δύσμοιροι δικαιούχοι εξοπλιστούν με γαϊδουρινή υπομονή και ξεπεράσουν το σκόπελο των ατέρμονων ουρών αναμονής...

Οι προσευχές του Μπους

Μπροστά σ' αυτό το ανείπωτο δράμα της εγκατάλειψης και της ανέχειας, ο Τζ. Ου. Μπους (και το πολιτικο-οικονομικό κατεστημένο που τον στηρίζει) δεν έχει παρά να δώσει αόριστες υποσχέσεις για στήριξη των θυμάτων (π.χ. «θα σας βοηθήσουμε να ορθοποδήσετε...») και «προσευχές» ή καλύτερα επικλήσεις στους δαίμονές του... Κήρυξε μάλιστα και την 16η Σεπτέμβρη «Εθνική Ημέρα Προσευχής» για τα θύματα του «Κατρίνα»!

Επιπλέον, σε χτεσινό τηλεοπτικό διάγγελμά του, αναφέρθηκε έμμεσα στην απαγόρευση της δημοσίευσης φωτογραφιών στον αμερικάνικο Τύπο με τα χιλιάδες πτώματα θυμάτων του «Κατρίνα», ζητώντας απ' τους Αμερικανούς «την αντιμετώπιση των νεκρών με σεβασμό και αξιοπρέπεια». Ο ίδιος βέβαια δεν έδειξε τίποτε απ' τα δύο στο λαό του αμερικανικού νότου, πολύ πριν τον «Κατρίνα».

Θα δώσει άλλη μία παράσταση στους τόπους της καταστροφής αύριο Κυριακή, όπου θα μεταβεί μετά την επιμνημόσυνη δέηση στην Ουάσιγκτον για τα θύματα της 11ης Σεπτέμβρη. Τις επιθέσεις αυτές τις συσχέτισε μάλιστα και με την κυκλώνα «Κατρίνα», λέγοντας πως «η χώρα είναι έτοιμη να ξεπεράσει οποιαδήποτε πρόκληση» επειδή ...«η Αμερική είναι χώρα ισχυρή και ευπροσάρμοστη».

Τέλος, αργότερα χτες βράδυ, θυσίασε το πρώτο εξιλαστήριο θύμα της κυβέρνησής του: Απομάκρυνε απ' τα καθήκοντά του τον διευθυντή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων Μάικλ Μπράουν. Αντικαταστάτης του ορίστηκε ο ναύαρχος Θαντ Αλεν, που είναι επικεφαλής των επιχειρήσεων του στρατού στη Ν. Ορλεάνη.

Οι θεατρινισμοί του Πάουελ

Χτες, πάντως, επανήλθε στη δημοσιότητα ένα πρώην μέλος του θιάσου Μπους. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, που μόλις χτες θυμήθηκε να πει πως όσον αφορά στους κυβερνητικούς χειρισμούς έναντι του κυκλώνα υπήρξαν «πολλές αποτυχίες σε πολλά επίπεδα» και πως δεν μπορεί να καταλάβει γιατί δεν υπήρξαν καλύτερα προληπτικά μέτρα. Χαρακτήρισε τα θύματα του κυκλώνα θύματα όχι ρατσιστικών, αλλά οικονομικών διακρίσεων, ενώ προσπάθησε να καλύψει τα ψέματα που αράδιασε στην αλήστου μνήμης συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ περί «αδιάσειστων στοιχείων για όπλα μαζικής καταστροφής» λίγο πριν την εισβολή του 2003 στο Ιράκ, χαρακτηρίζοντάς τα «σκοτεινό σημείο» στην καριέρα του...

Οι επιζήσαντες «μεταλλάσσονται»...

Σε ένα τμήμα πάντως αυτής της ευπροσάρμοστης χώρας, στη Λουιζιάνα, όσοι απ' τους χιλιάδες κατοίκους δεν έχουν εγκαταλείψει τη γη τους για άλλες πολιτείες, έχουν πλέον αρχίσει να «μεταλλάσσονται». Σύμφωνα με ιατρικά και σωστικά συνεργεία της Ν. Ορλεάνης, αρκετοί απ' αυτούς που παραμένουν στην πόλη, μολονότι σε κατάσταση εκκένωσης διά της βίας, έχουν αρχίσει να αλλάζουν χρώμα στο δέρμα ή να γεμίζουν φουσκάλες (πιθανώς απ' τα αναρίθμητα κολοβακτήρια, τοξικά και χημικά που ρύπαναν το Μισισιπή)...

Η βοήθεια του ΝΑΤΟ

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, ανακοίνωσε χτες την παροχή βοήθειας προς τους πληγέντες του «Κατρίνα» στις ΗΠΑ, λέγοντας πως θα συμπεριλαμβάνει δύο επίλεκτα σκάφη του ΝΑΤΟικού πολεμικού ναυτικού (από Νορβηγία και Δανία) και τρία τζετ μεταγωγικά αεροσκάφη για τη μεταφορά βοήθειας σε τρόφιμα και άλλα εφόδια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ