Κυριακή 11 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
Πανελλαδική Συνδιάσκεψη ΚΚΕ για Νεολαία
Αξονες στήριξης του κεφαλαίου

Δέσμη 14 μέτρων και πολιτικών για την παραπέρα ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων και επιχειρήσεων

Εχοντας παραθέσει το πλούσιο φιλομονοπωλιακό έργο που έγινε από το Μάρτη του 2004 μέχρι σήμερα, ο Κ. Καραμανλής διαβεβαίωσε στη συνέχεια τους εκπροσώπους τους μεγάλου κεφαλαίου, ότι η οικονομία «αντέχει» και για νέες παροχές και ρυθμίσεις που θα συμβάλλουν στην παραπέρα ενίσχυση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων με την εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Απευθυνόμενους στους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου - εντός και εκτός Ελλάδας - ο πρωθυπουργός τους διαβεβαίωσε πως «ο κύκλος των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων (σ.σ. που υποτίθεται ότι αποσκοπεί στην επίλυση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας και της καθημερινότητας του πολίτη) συνεχίζεται σε όλους τους τομείς, μακριά από δόγματα και ιδεοληψίες». Στα πλαίσια αυτά, απαρίθμησε το κυβερνητικό σχέδιο με «παράλληλες δράσεις, σε 14 τομείς, αλλαγών και μεταρρυθμίσεων», που περιλαμβάνουν:

-- «Αποκρατικοποιήσεις - ιδιωτικοποιήσεις»: Προανήγγειλε τη συνέχιση της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων με τη μερική ή ολική εκποίηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τα λιμάνια, την Εμπορική και Αγροτική Τράπεζα κλπ.

-- «Ενιαίο πλαίσιο για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)». Πρόκειται για μηχανισμό που διευκολύνει την επιβολή του «λιγότερου κράτους», με την ανάθεση έργων υποδομής, δραστηριοτήτων και υπηρεσιών (Υγείας - Παιδείας - Πρόνοιας κλπ) στη ληστρική εκμετάλλευση του μεγάλου κεφαλαίου και οδηγούν στην παραπέρα υποβάθμιση του «κοινωνικού» ρόλου του κράτους.

-- «Εξυγίανση και νέο πλαίσιο λειτουργίας των ΔΕΚΟ», Με τον όρο «εξυγίανση», ο πρωθυπουργός εννοεί την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ, αλλά και την κατάργηση του όποιου κοινωνικού ρόλου έχει απομείνει στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Προσδιορίζοντας το περιεχόμενο των σχεδιαζόμενων «μεταρρυθμίσεων», είπε πως αυτές θα έχουν «πρότυπο» τη συμφωνία «ντροπής» που υπέγραψε πρόσφατα η κυβέρνηση με τη «γαλαζοπράσινη» συνδικαλιστική ηγεσία στον ΟΤΕ, η οποία εκτός από την απόλυση πάνω από 1.000 εργαζομένων προβλέπει επίσης την κατάργηση της μονιμότητας και άλλα που αποσκοπούν στην ενίσχυση των κερδών των μεγαλομετόχων του Οργανισμού. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι «το πρότυπο του ΟΤΕ αποτελεί μία σημαντική αφετηρία» και διαβεβαίωσε για «σταδιακή προσαρμογή των εργασιακών σχέσεων στο εσωτερικό τους προς εκείνες του ιδιωτικού τομέα», που θα αφορούν... μόνον «τις εργασιακές σχέσεις εκείνων που προσλαμβάνονται εφεξής»!

-- «Απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου», καθώς και άλλα μέτρα, που πριμοδοτούν με γενναία κίνητρα τους ιδιώτες μεγαλοεπιχειρηματίες να μειώσουν την πετρελαϊκή εξάρτηση της χώρας.

-- «Κατάρτιση εθνικού χωροταξικού σχεδίου» (για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τον Τουρισμό, τη Βιομηχανία, τους Ορεινούς Ογκους και τον Παράκτιο Χώρο) ώστε «να ξέρει κάθε επενδυτής πού και σε τι μπορεί να επενδύσει. Χωρίς καθυστερήσεις και αβεβαιότητες».

-- «Αναμόρφωση των κινήτρων (του Ν. 89 του '67)». Πρόκειται για ένα νόμο της χούντας που ψηφίστηκε το 1967 και έδινε αποικιοκρατικού χαρακτήρα προνόμια και στο παρασιτικό κεφάλαιο (εφοπλιστές κλπ). Προδιαγράφοντας την κατεύθυνση της «αναμόρφωσης» του συγκεκριμένου χουντικού νόμου, ο πρωθυπουργός είπε πως θα επιδιώκει την «ενθάρρυνση αλλοδαπών, αλλά και εγχώριων επιχειρήσεων», που παρέχουν υπηρεσίες, αποκλειστικά και μόνον εκτός συνόρων και έχουν την έδρα τους στη χώρα μας.

-- «Διευκόλυνση της ίδρυσης και της διακοπής λειτουργίας των επιχειρήσεων». Πρόκειται για το νέο πλαίσιο που εισάγεται σε επίπεδο ΕΕ και στοχεύει στην ενίσχυση της επιχειρηματικής κινητικότητας και την αναμόρφωση του Πτωχευτικού Δίκαιου, σύμφωνα με τις αξιώσεις των εργοδοτικών φορέων.

-- «Θεσμικό πλαίσιο για την αξιολόγηση των επιπτώσεων των νόμων για την Ανταγωνιστικότητα και την Ανάπτυξη».

-- «Αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας». Η κυβέρνηση εδώ ακολουθεί κατά γράμμα την πολιτική που είχε πρωτοδρομολογήσει το ΠΑΣΟΚ, για το ξεκοκάλισμα της ακίνητης περιουσίας η οποία παραδίνεται σε διάφορα οικονομικά συμφέροντα και μεγάλες τεχνικές εταιρίες. Ιδιαίτερη έμφαση, όπως είναι κατανοητό, δίδεται στις... «συμπράξεις» με τον ιδιωτικό τομέα. Ηδη, προχωρούν πέντε (5) διεθνείς διαγωνισμοί από την εταιρία «Ολυμπιακά Ακίνητα» καθώς και άλλοι οκτώ (8) από την «Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης», για αξιοποίηση των ακινήτων τους.

-- «Συγκράτηση των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου και φραγμός στις σπατάλες». Στα πλαίσια της ασκούμενης πολιτικής καταναλωτικές δαπάνες νοούνται όλες οι δαπάνες που θα μπορούσαν να γίνουν από κάποιους άλλους και τώρα τις επωμίζεται το Δημόσιο. Από αυτή την άποψη ο συγκεκριμένος άξονας ισοδυναμεί με παραπέρα ψαλίδισμα δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, όπως είναι οι δαπάνες για την Παιδεία, την Υγεία, τις συντάξεις κοκ.

-- «Διάλογος σε βάθος χρόνου για το Ασφαλιστικό». Εδώ ο Κ. Καραμανλής ανοίγει ένα σημαντικό τομέα για το κεφάλαιο, στον οποίο όμως έχει αναλάβει προσωπική δέσμευση να μη θίξει, σε αυτή την τετραετία, συνολικά όρια ηλικίας, ύψος συντάξεων και εισφορών. Ετσι μιλά για την ανάγκη «να προετοιμαστούν έγκαιρα οι λύσεις που απαιτούνται και να διασφαλιστεί (πέραν της επόμενης δεκαετίας) η βιωσιμότητα του συστήματος».

-- «Δραστική αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής των οικονομικά ισχυρών».

-- «Προετοιμάζεται, για να εφαρμοστεί, από το 2007, σταδιακή μείωση των συντελεστών φορολογίας για τα φυσικά πρόσωπα». Πρόκειται για την υπόσχεση, αύξησης των αφορολόγητων ορίων, που έχει δοθεί προς τους φορολογούμενους, αλλά δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί.

-- «Περιφερειακή αναδιάρθρωση, ενόψει του επόμενου ΚΠΣ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ