Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ
Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι

Τη μονιμοποίηση των εργαζομένων σε προγράμματα κοινωνικής μέριμνας των δήμων, ζητούν με Ερώτησή τους στη Βουλή, προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής και Ελπίδα Παντελάκη. Στην ίδια Ερώτηση καλούν την κυβέρνηση να πάρει όλα τα μέτρα ώστε τέτοιες υπηρεσίες να πάψουν να μεταβιβάζονται στην Αυτοδιοίκηση, αλλά να παρέχονται δωρεάν, με ευθύνη του κράτους.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά: «Είναι γνωστό ότι λήγουν αυτό το διάστημα οι συμβάσεις χιλιάδων εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) που απασχολούνται σε διάφορα επιδοτούμενα, αλλά με ημερομηνία λήξης, προγράμματα κοινωνικής μέριμνας. Οι εργαζόμενοι αυτοί βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με την ανεργία. Αυτό είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που μεταβιβάζει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) την ευθύνη υπηρεσιών που οφείλει να παρέχει δωρεάν το κράτος, με δέλεαρ προσωρινές και ανεπαρκείς επιδοτήσεις».

Ενδεικτικά οι Ν. Γκατζής και Ελ. Παντελάκη αναφέρουν το παράδειγμα των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» σε δήμους του Νομού Μαγνησίας, που κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο. «Συγκεκριμένα - τονίζουν στην Ερώτησή τους οι βουλευτές - στις 8 Σεπτέμβρη του 2005 έληξε η σύμβαση 38 εργαζομένων σε ανάλογα προγράμματα και ακολουθούν κι άλλοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό ανεργίας στο νομό και ιδιαίτερα στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου είναι σχεδόν διπλάσιο του μέσου ποσοστού της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Μέχρι στιγμής υπάρχουν μόνο προφορικές διαβεβαιώσεις αρμοδίων υπουργών ότι η εργασία τους θα συνεχιστεί. Οι ΟΤΑ όμως υποστηρίζουν ότι, επειδή η κυβέρνηση δεν τους χρηματοδοτεί, δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις δαπάνες που απαιτούνται για τη μισθοδοσία τους. Εύλογα, λοιπόν, οι εργαζόμενοι ανησυχούν για την τύχη της δουλιάς τους μετά τη λήξη των συμβάσεων και των προγραμμάτων στα οποία απασχολούνται».

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι υπουργοί:

  • Ποια μέτρα σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση ώστε να προστατέψει το δικαίωμα στη δουλιά και οι εργαζόμενοι σε αντίστοιχα προγράμματα της ΤΑ να μονιμοποιηθούν χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα;
  • Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να πάρει όλα τα μέτρα ώστε οι υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας να πάψουν να μεταβιβάζονται στην Αυτοδιοίκηση, αλλά να παρέχονται δωρεάν με ευθύνη του κράτους;

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ