Κυριακή 25 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πολύχρωμο, μουσικό «ψηφιδωτό»

Ορχήστρα Ν. Ιωνίας
Ορχήστρα Ν. Ιωνίας
Από τα τραγούδια της παγκόσμιας εργατιάς και της κοινωνικο-πολιτικής διεκδίκησης μέχρι τις μπαλάντες της αναζήτησης, της ελπίδας, του ονείρου. Από τα φλογισμένα ροκ κομμάτια στις «ανάσες» της παραδοσιακής μας μουσικής. Από τα ελπιδοφόρα φτερουγίσματα νέων, που επιχειρούν τα πρώτα τους μουσικά «ταξίδια» στις απέραντες αγκαλιές της γνήσιας ελληνικής και παγκόσμιας μουσικής δημιουργίας...

Τέσσερις μέρες παραδομένες στον αληθινό μουσικό Πολιτισμό. Σ' αυτόν, που, σε πείσμα των καιρών της πολιτιστικής ομογενοποίησης, της φτήνιας, της εμπορευματοποίησης, συνεχίζει να ανθίζει, να γεννά τους γλυκούς «καρπούς» του, να συγκινεί. Τέσσερις μέρες συντροφιά με καταξιωμένους δημιουργούς, ερμηνευτές, μουσικούς και με ταλαντούχους, ανήσυχους, ασυμβίβαστους νέους καλλιτέχνες.

Πλούσια σε μουσικές «συνομιλίες» και δυνατή σε συγκινήσεις, η φετινή μεγάλη Γιορτή των νέων κομμουνιστών απέδειξε ότι το Φεστιβάλ είναι ένας ζωντανός οργανισμός, που κάθε χρόνο γίνεται πιο όμορφος, φιλόξενος και δημιουργικός. Η Κεντρική Σκηνή, το Λαϊκό Στέκι, η Νεανική Σκηνή, αλλά και άλλοι χώροι του Φεστιβάλ πλημμύρισαν από ήχους, φωνές, μελωδίες. Από το αγέρωχο κλαρίνο του Πετρο-Λούκα Χαλκιά, στο επαναστατικό, φλεγόμενο ροκ τραγούδι του ιταλικού συγκροτήματος «Banda Bassoti» (στην πρώτη του εμφάνιση στη χώρα μας) και στο αφιέρωμα στο παγκόσμιο κοινωνικό τραγούδι (Στέφανος Ψαραδάκος - Ορχήστρα Ν. Ιωνίας). Από την τεράστια μελωδική σύναξη του Βασίλη Παπακωνσταντίνου στα ξεχωριστά αφιερώματα στους Στέλιο Καζαντζίδη (από τον Δημ. Κοντογιάννη), Σταύρο Κουγιουμτζή (από Μ. Κουγιουμτζή, Π. Θεοχαρίδη, Μ. Χατζημανώλη και Ορχήστρα «Σταύρος Κιουγιουμτζής»), Νίκο Ξυλούρη (από τον Γιάννη Χαρούλη), Μάρκο Βαμβακάρη (από τον Γιάννη Λεμπέση).

Πετρο-Λούκας Χαλκιάς
Πετρο-Λούκας Χαλκιάς
Οι Διονύσης Τσακνής, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Φίλιππος Πλιάτσικας, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Γιώτα Βέη, Βασίλης Λέκκας, Μίλτος Πασχαλίδης, Μάνος Ξυδούς, Β. Χριστοδουλίδου, «Magic de Spell», «Φτηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό», «Ρουά Ματ», Αγάθωνας, «Apurimac», Martha Moreleon, «Dominus Nobis», «Σταγόνες Βροχής», «Κάρμα», «Κοτζάμ», «Raining Pleasure», Τάκης Κωνσταντακόπουλος, Β. Κασούρας, Σωτ. Μπαλλάς, «Take the money and run», «Χαονία», Σούλα Βαζούρα, Βασίλης Βασιλάτος με «Ιστορίες κρουστών» και πόσοι άλλοι ...έδωσαν το «παρών» στη φετινή, μεγάλη, κόκκινη γιορτή. Από τις πιο συγκινητικές μουσικές στιγμές αυτή με τον Β. Παπακωνσταντίνου να ξεκινά τη συναυλία του με τον «Γ` Παγκόσμιο» του αξέχαστου Μάνου Λοΐζου και να θυμίζει ότι πρωτοτραγουδήθηκε το '74, στο 1ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ... Οπως και αυτή της χαρμόσυνης αναγγελίας από σκηνής του Φεστιβάλ ότι δημιουργείται ορχήστρα «Μάνος Λοΐζος». Οπως και τα μαγικά φυσήματα του Πετρο-Λούκα Χαλκιά στο «Βροντάει στο Γοργοπόταμο τ' αντάρτικο ντουφέκι» και σε πολλά ακόμα δημοτικά τραγούδια. Και πόσες ακόμη... Αξέχαστη η δυναμική εμφάνιση της «Banda Bassoti». Το ιδιαίτερα δημοφιλές στη γειτονική χώρα συγκρότημα, στην πρώτη συναυλία του στη χώρα μας, έβαλε «φωτιά» με τα δυνατά τραγούδια του - κομμάτια καταδίκης του ιμπεριαλισμού, ξεσηκώνοντας τον κόσμο.


«Banda Bassoti»
«Banda Bassoti»

Ρ.Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ