Κυριακή 25 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
«Βήμα» πολυφωνικού ερασιτεχνικού θεάτρου

Σκηνή από την παράσταση θεατρικής ομάδας της ΚΝΕ με «Τα όπλα της κυρά-Καρράρ»
Σκηνή από την παράσταση θεατρικής ομάδας της ΚΝΕ με «Τα όπλα της κυρά-Καρράρ»
Μας «αιφνιδίασε» πολύ ευχάριστα η επιλογή της ΚΝΕ να γίνει το 31ο Φεστιβάλ της «βήμα» της νεολαιίστικης ερασιτεχνικής θεατρικής δημιουργίας και μάλιστα πολυφωνικό, πολυθεματικό και πολυμορφικό. Η αξιέπαινη αυτή επιλογή της ΚΝΕ αποδείχτηκε μακροπρόθεσμα επωφελής για την ερασιτεχνική δημιουργία με την εμπειρία που πρόσφερε στις συμμετέχουσες στο Φεστιβάλ ερασιτεχνικές ομάδες, αλλά και ελκυστική. Αληθινά ευφρόσυνη για τους αμέτρητους, κάθε ηλικίας θεατές, που παρακολούθησαν τις καθαρά θεατρικές αλλά και τις θεατρόμορφες εκδηλώσεις που παρουσίασαν ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες της ίδιας της ΚΝΕ και άλλες ομάδες. Ομάδες, που όλες αξίζουν αναφοράς για τη νεανικής «δροσιάς» δημιουργία τους.

Την πρώτη μέρα (15/9) του Φεστιβάλ, η θεατρική ομάδα ΤΕΙ παρουσίασε το αντλημένο από τον Μπρεχτ, πολύ επίκαιρο λόγω των πολιτικών μεταναστών και στον τόπο μας, θεατρόμορφο σκετς «Συνομιλίες φυγάδων». Το πεντάχρονης δράσης 17μελές Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Πετρούπολης «Εμμετρον» χάρισε το γέλιο με την παράσταση της θεότρελα αλληγορικής κωμωδίας του Γούντι Αλεν «Ο θεός έπεσε σε κώμα» (σκηνοθεσία Γιώργου Μαρδά). Τη θεατρική «σκυτάλη» στις 16/9 πήραν μια ομάδα στρατευμένων νέων, με ένα σατιρικό σκετς περί της δικομματικής πολιτικής σε βάρος των στρατευμένων παιδιών του λαού, και η νεανικά αισθαντική παράσταση της θεατρικής ομάδας της ΠΚΣ του ΤΕΙ Αθήνας, με το δεύτερο μέρος του κοινωνικού δράματος του Γ. Σεβαστίκογλου «Αγγέλα». Και δεν ξεχνάμε την κουκλοθέατρο-μουσική παράσταση για τα μικρά παιδιά «Φεγγάρια, πειρατές, φλόγες και όνειρα» (Αυτσίδης). Την τρίτη μέρα (17/9) θεατρική ομάδα της ΚΝΕ παρουσίασε την καλοδουλεμένη - σκηνοθετικά, σκηνογραφικά, ενδυματολογικά, μουσικά, χορογραφικά - ευφρόσυνα γελαστική παράσταση του αλληγορικού θεατρικού παραμυθιού του Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή «Ανταρσία στον Ολυμπο» (σκηνοθεσία Γεράσιμου Βάκρου). Η ομάδα «Εκτός Σχεδίου» τρία αριστουργηματικά κωμικά μονόπρακτα του Τσέχωφ, με ενιαίο τίτλο «Εχω μια φούρκα σήμερα...» και ο καραγκιοζοπαίχτης Νταγιάκος τον «Καραγκιόζη στο πανηγύρι». Την τελευταία μέρα (18/9) ομάδα της Σπουδάζουσας της ΚΝΕ παρουσίασε σε θεατρικό αναλόγιο τη θυσία της ΚΝίτισας Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, μια ομάδα μαθητών το χαριτωμένο θεατρικό της «Πείραμα», ενώ άλλη ομάδα απέδωσε θεατρικά μερικές χαρακτηριστικές, λίαν επίκαιρες, πεζογραφικές «Ιστορίες του κ. Κόινερ», του Μπρεχτ (τις έγραψε στην πολιτική προσφυγιά, στα χρόνια του ναζισμού).

Υπόδειγμα ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας

Θεατρικό σκετς με θέμα το χώρο και χρόνο εργασίας και τις ανάγκες της νεολαίας
Θεατρικό σκετς με θέμα το χώρο και χρόνο εργασίας και τις ανάγκες της νεολαίας
Ιδιαίτερο έπαινο αξίζει η παραδειγματική - για κάθε ερασιτεχνική θεατρική ομάδα - καθ' όλα ποιοτική παράσταση μιας ακόμα θεατρικής ομάδας της ΚΝΕ. Παράσταση που «σηματοδότησε» την επιλογή - πρόταση της ΚΝΕ για συστηματική, ουσιώδη, ποιοτική ανάπτυξη της ερασιτεχνικής θεατρικής δημιουργίας. Αναφερόμαστε στην παράσταση του μονόπρακτου έργου του Μπέρτολντ Μπρεχτ «Τα όπλα της κυρα -Καρράρ» (σκηνοθεσία Αννα Συνταρίδου, μετάφραση Παναγιώτη Σκούφη). Εργο, που όχι μόνον ιστορικοποιεί την αντίσταση του ισπανικού λαού στον πεμπτοφαλαγγίτικο φασισμό του Φράνκο, αλλά και διαχρονοποιεί τα επίκαιρα και σήμερα μηνύματα του Μπρεχτ: Η παθητικότητα, η «ουδετερότητα», η «λογική» του φτωχού, καταπιεσμένου λαού ότι δεν μπορεί αυτός να πολεμήσει τους καταπιεστές του, μόνο στην ολοκληρωτική συντριβή του λαού οδηγεί. Οι καταπιεστές του λαού «δεν είναι άνθρωποι, είναι λέπρα και πρέπει να εξολοθρευτούν με τη φωτιά σαν τη λέπρα». Τον άνθρωπο τον αλλάζουν οι συνθήκες, όπως άλλαξε η «ουδέτερη», παθητική, φοβισμένη, φτωχή κυρα - Καρράρ παίρνοντας τα όπλα κατά του φρανκισμού.

Μια παράσταση που εφάρμοσε τον «κανόνα» που - αναφερόμενος στη Δανέζα, κομμουνίστρια ερασιτέχνη ηθοποιό Αντρέασεν, η οποία έπαιξε το ρόλο της Καρράρ (1937) - δίδασκε ο Μπρεχτ για κάθε κοινωνικά συνειδητοποιημένο ερασιτέχνη ηθοποιό (γυναίκα ή άνδρα) όταν παίζει κάποιο ρόλο ανάλογο της προλετάριας Καρράρ: «Πρέπει να ξέρει τι κάνει και να δείχνει ότι ξέρει. Οταν παίζει μια προλετάρια δεν πρέπει μόνον να είναι τέτοια, αλλά και να δείχνει ως προς τι ξεχωρίζει μια προλετάρια από μια αστή ή μικροαστή. Πρέπει να παρουσιάζει συνειδητά και ξεχωριστά τις ιδιοτυπίες της προλετάριας».


Κατάμεστη ήταν η Θεατρική Σκηνή 1 στην παράσταση «Ανταρσία στον Ολυμπο»
Κατάμεστη ήταν η Θεατρική Σκηνή 1 στην παράσταση «Ανταρσία στον Ολυμπο»

Θεατρικό σκετς στρατευμένων νέων
Θεατρικό σκετς στρατευμένων νέων

Αφίσα της θεατρικής ομάδας της ΠΚΣ του ΤΕΙ Αθήνας για την «Αγγέλα» του Γ. Σεβαστίκογλου
Αφίσα της θεατρικής ομάδας της ΠΚΣ του ΤΕΙ Αθήνας για την «Αγγέλα» του Γ. Σεβαστίκογλου

Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Μάνα Κουράγιο» στο Βόλο (2017-10-31 00:00:00.0)
«Δίνε το χέρι σου σε όποιον σηκώνεται...» (2015-06-06 00:00:00.0)
«Η Αγία Ιωάννα των Σφαγείων» από την ΚΝΕ (2013-11-23 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις στις σχολές (2007-02-10 00:00:00.0)
Αλληγορική «Ανταρσία στον Ολυμπο» (2005-09-21 00:00:00.0)
Το σημερινό πρόγραμμα (2005-09-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ