Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-- Την πεποίθησή του ότι οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας δε θα ελέγξουν «ικανοποιητικά» τη μεθόριο με την Αίγυπτο, με αποτέλεσμα να «παρεισφρήσουν στοιχεία της "Αλ Κάιντα" στα παλαιστινιακά και ισραηλινά εδάφη», εξέφρασε ανοιχτά ο επικεφαλής εσωτερικής ασφαλείας - Σιν Μπετ - του Ισραήλ. Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εξωτερικών επαναλάμβανε ότι δεν πρόκειται το Ισραήλ να επιτρέψει στη «Χαμάς» να συμμετάσχει στις παλαιστινιακές εκλογές.

ΧΑΪΝΤΕΡΑΜΠΑΝΤ.-- Τουλάχιστον 64 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, άλλοι 1.000 αγνοούνταν και 100.000 έμειναν άστεγοι στην Ινδία ενώ 300 ψαράδες αγνοούνταν στο Μπανγκλαντές από τροπικές καταιγίδες που σάρωσαν χτες τον κόλπο της Βεγγάλης.

ΑΝΟΪ.-- Μια τροπική καταιγίδα σάρωσε το Σαββατοκύριακο το Κεντρικό Βιετνάμ κοστίζοντας δώδεκα ζωές, αφήνοντας 8.500 κατοίκους της περιοχής άστεγους και προκαλώντας μεγάλες υλικές ζημιές, ανακοίνωσαν χτες οι αρχές. Επίσης χτες, δικαστήριο καταδίκασε δύο γυναίκες σε θάνατο, τρία άτομα σε ισόβια και επτά άτομα σε ποινές φυλάκισης 2-20 ετών για διακίνηση ηρωίνης. Εντός 2005, η θανατική ποινή έχει επιβληθεί σε 74 υποθέσεις, που αφορούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία σε διακίνηση ναρκωτικών.

ΣΟΦΙΑ.-- Τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Βουλγαρία και άλλος ένας στη Ρουμανία από τις πλημμύρες που προκάλεσαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις του τελευταίου 3ήμερου. Εκατοντάδες σπίτια υπέστησαν ζημιές.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Η Γερουσία των Φιλιππίνων διέταξε την κράτηση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας της Προέδρου Νορμπέρτο Γκονσάλες για «περιφρόνησή» της, αφού ο σύμβουλος αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με μια συμφωνία που συνήψε για λογαριασμό της κυβέρνησης με εταιρία δημοσίων σχέσεων (lobbying) των ΗΠΑ. Το συμβόλαιο προκάλεσε πολιτικό σκάνδαλο.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Δύο πεζοναύτες, που φέρονται να ήταν μέλη κυβερνητικής ομάδας θανάτου που σκότωσε έναν άνθρωπο στη Νότια Ταϊλάνδη, απήχθησαν από ενόπλους μουσουλμάνους αυτονομιστές και μαχαιρώθηκαν μέχρι θανάτου χτες.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Δύο κοριτσάκια (δύο και πέντε χρόνων) εξέπνευσαν χτες σε νοσοκομείο της Ινδονησίας με συμπτώματα της γρίπης των πουλερικών. Η αύξηση των ύποπτων κρουσμάτων έκανε την υπουργό Υγείας να μιλήσει για «πιθανή επιδημία» και τον υπουργό Γεωργίας να αναγγείλει τις μαζικές θανατώσεις πουλερικών σε περιοχές με κρούσματα της νόσου μεταξύ ανθρώπων.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Συγκρούσεις στο νότιο τμήμα της δυτικής επαρχίας του Σουδάν, Νταρφούρ, αναφέρθηκαν το τελευταίο 48ωρο μεταξύ ανταρτών του Σουδανικού Απελευθερωτικού Κινήματος και Σουδανών στρατιωτών. Οι αντάρτες υποστήριξαν πως στις μάχες σκοτώθηκαν πάνω από 80 στρατιώτες και πως κατέλαβαν την πόλη Σίρια ως αντίποινα «για την κλιμάκωση της βίας στρατού και παραστρατιωτικών». Αντίθετα, Σουδανός στρατηγός υποστήριξε πως ο στρατός ανακατέλαβε την πόλη και «ελέγχεται η κατάσταση».

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Υποστηριχτές του Μουτζαχίντ Ντοκούμπο-Ασάρι (επικεφαλής κοινοτήτων στο Δέλτα του Νίγηρα που αντιμάχονται την εγκληματική δραστηριότητα των πολυεθνικών του πετρελαίου), που συνελήφθη προχτές με την κατηγορία της προδοσίας, κατέλαβαν χτες οδικές αρτηρίες του Λάγος και του Χαρκούρτ. Προειδοποίησαν την κυβέρνηση πως εάν δεν απελευθερωθεί ο αρχηγός τους, θα προκαλέσουν καταστροφές σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και θα απαντήσουν στις ενδεχόμενες επιθέσεις του στρατού...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ