Κυριακή 25 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ «ΣΑΜΙΝΑ»
Προδιαγεγραμμένο έγκλημα κυβερνήσεων - εφοπλιστών

Από όπου και να «πιάσει» κανείς την υπόθεση του πλοίου, που την αποφράδα νύχτα της 26ης Σεπτέμβρη του 2000 ναυάγησε στη θάλασσα της Πάρου, στέλνοντας στον τάφο 81 ανθρώπους, «λερώνεται»!

Το έγκλημα ήταν προδιαγεγραμμένο. Αυτό προκύπτει απ'τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται στη διάρκεια της δίκης
Το έγκλημα ήταν προδιαγεγραμμένο. Αυτό προκύπτει απ'τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται στη διάρκεια της δίκης
Σάπιες λαμαρίνες, «ρημάδι» μηχανοστάσιο, επικίνδυνες μετασκευές, κρυφές επισκευές, ψευδή πιστοποιητικά, έλεγχοι - μαϊμού, ακατάλληλα σωστικά μέσα.... Από όπου και να «πιάσει» κανείς την υπόθεση του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΜΑ», που την αποφράδα νύχτα της 26ης Σεπτέμβρη του 2000, ναυάγησε στη θάλασσα της Πάρου, στέλνοντας στον τάφο 81 ανθρώπους, ξεκληρίζοντας ολόκληρες οικογένειες και βουλιάζοντας το πανελλήνιο στο πένθος, «λερώνεται»!

Πέντε χρόνια συμπληρώνονται αύριο από την ημέρα του πολύνεκρου ναυαγίου και όπως πια έχει αποκαλυφθεί από τα στοιχεία που έχουν έρθει στην επιφάνεια όλα αυτά τα χρόνια και κυρίως στην ακροαματική διαδικασία της δίκης - που είναι σε πλήρη εξέλιξη και διεξάγεται από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, στην αίθουσα του Εφετείου Αθηνών - οι ένοχοι είναι πολλοί. Εφοπλιστές, οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, υπηρεσίες και ελεγκτικοί μηχανισμοί, «Ελληνικός Νηογνώμονας», ουσιαστικά γνώριζαν ότι το ναυάγιο ήταν θέμα χρόνου και έπαιζαν κορόνα - γράμματα με τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, ώσπου έγινε το κακό!

Ομως εξίσου φρικιαστικό είναι ότι, ο θάνατος όλων αυτών των ανθρώπων, αντί να αποτελέσει το έναυσμα για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, για να μην ξαναθρηνήσουμε θύματα, ουδόλως «άγγιξε» αυτούς του ΠΑΣΟΚ και βέβαια ούτε τους σημερινούς της κυβέρνησης της ΝΔ. Από την πρώτη στιγμή του ναυαγίου έγινε καθαρή η κοινή προσπάθειά τους να βγάλουν «λάδι» τους εφοπλιστές...

Ο τότε πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σημίτης, την ίδια στιγμή που φώναζε στη Βουλή ότι: «Το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο», «οι ευθύνες θα αποδοθούν όσο ψηλά και αν βρίσκονται», ετοίμαζε, την πλήρη απελευθέρωση της ασυδοσίας του εγκληματικού εφοπλιστικού κεφαλαίου!

Ο τόπος της τραγωδίας
Ο τόπος της τραγωδίας
Ενα χρόνο μετά το ναυάγιο, με τις ευλογίες της ΝΔ και τη... διαφημιστική υποστήριξη του ΣΥΝ, εναρμόνισε και μάλιστα πρόωρα, πριν δηλαδή τις καταληκτικές ημερομηνίες που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, τον κοινοτικό Κανονισμό - έκτρωμα 3577/92 για την «απελευθέρωση» των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, πλασάροντας στους χαροκαμένους και σε όλους τους εργαζόμενους το μύθο ότι με την «απελευθέρωση» θα «λειτουργήσει ο υγιής ανταγωνισμός» και οι «εφοπλιστές θα φέρουν νεότευκτα ασφαλή πλοία»!

Τα ίδια ανιστόρητα και εξοργιστικά που υποβαθμίζουν τη νοημοσύνη πιπιλίζει και σήμερα η ΝΔ, για να προσφέρει και νέα προνόμια στους εφοπλιστές, ενώ με δική της κατεύθυνση στη δίκη για το ΣΑΜΙΝΑ οι εφοπλιστές Κ. Κληρονόμος και Ν. Βικάτος, εκπρόσωποι της πλοιοκτήτριας εταιρίας «Hellenic Seaway» (τότε MFD) του σαπακιού και οι επιθεωρητές της Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων που το είχαν χαρακτηρίσει αξιόπλοο, δικάζονται για απλό πλημμέλημα! Βέβαια, οι ναυτεργάτες, οι «φτωχοδιάβολοι», δικάζονται για κακούργημα...

Υβριστές

Και όχι μόνο αυτά. Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μ. Κεφαλογιάννης, την περασμένη Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη, 5 μέρες πριν το μνημόσυνο του ΣΑΜΙΝΑ και ενώ τα στοιχεία, που βγαίνουν στην επιφάνεια, κραυγάζουν ότι το ναυάγιο ήταν ένα από τα πιο μεγάλα εγκλήματα του εφοπλιστικού κεφαλαίου, έφτασε στο σημείο να μιλήσει για την άρση του ορίου της 30ετίας των ακτοπλοϊκών πλοίων, ικανοποιώντας μία από τις βασικές αξιώσεις του εγκληματικου κεφαλαίου! Μέτρο που εφαρμόστηκε ακριβώς μετά το ΣΑΜΙΝΑ, κάτω από την πίεση και τον αγώνα των ναυτεργατών και των νησιωτών!

Το αυριανό μεγάλο συλλαλητήριο θα δώσει μια ακόμα απάντηση στην εφοπλιστικη ασυδοσία. (Φωτογραφία από παλιότερη κινητοποίηση)
Το αυριανό μεγάλο συλλαλητήριο θα δώσει μια ακόμα απάντηση στην εφοπλιστικη ασυδοσία. (Φωτογραφία από παλιότερη κινητοποίηση)
Ομως, η ύβρις σε βάρος των αδικοχαμένων δε σταματάει εδώ. Ακριβώς αύριο, 26 Σεπτέμβρη, και την ώρα που οι συγγενείς των θυμάτων του ΣΑΜΙΝΑ θρηνούν πάνω από τα μνήματα για τους ανθρώπους τους, απαιτώντας δικαίωση, στην Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) θα στήνεται συνεδρίαση - «φιέστα» μεταξύ των διοικήσεων της ΕΕΕ και της Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου (Committee). Οι εφοπλιστές διάλεξαν αυτή ακριβώς τη μέρα για να προκαλέσουν. Επέλεξαν αυτή τη μέρα για τη μεγάλη συνάντηση του λόμπι τους, για να προγραμματίσουν, τρωγοπίνοντας («buffet Lunch» αναφέρεται στη σχετική πρόσκληση), τα σχέδιά τους για την πλήρη μετατροπή των ναυτεργατών σε σύγχρονους δούλους, το πώς θα επεκτείνουν παραπέρα την ασύδοτη δράση τους.

Πέντε χρόνια χρόνια μετά, οι ναυτεργάτες, οι νησιώτες, όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Οι αιτίες που έστειλαν το ΣΑΜΙΝΑ στον πάτο της θάλασσας, παραμένουν, καραδοκούν, έτοιμες να προκαλέσουν νέα ΣΑΜΙΝΑ. Οι ναυτεργάτες, όλοι όσοι διακινούνται με τα πλοία της ακτοπλοΐας, βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο. Και θα θρηνούμε θύματα όσο οι εφοπλιστές θα «αλωνίζουν» στις ελληνικές θάλασσες, όσο οι πολιτικοί τους υπηρέτες - ΝΔ, ΠΑΣΟΚ - θα παραμένουν στα πόστα τους, για να κόβουν και να ράβουν την πολιτική που συμφέρει τα αφεντικά τους.


Τα απομεινάρια του ναυαγίου...
Τα απομεινάρια του ναυαγίου...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ