Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΟΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Αφοπλισμός του ΙΡΑ

ΜΠΕΛΦΑΣΤ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Με διθυράμβους και τυμπανοκρουσίες υποδέχτηκαν οι πρωθυπουργοί της Ιρλανδίας και Βρετανίας, Μπέρτι Αχερν και Τόνι Μπλερ αντιστοίχως, την ανακοίνωση της ανεξάρτητης επιτροπής διεθνών παρατηρητών που επιβεβαίωσε τον αφοπλισμό του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) που είχε ανάγγειλε πριν από δύο μήνες.

Στάση αμφισβήτησης τηρούν, όμως, οι προτεστάντες ως προς τον πλήρη αφοπλισμό, με τον πρώτο προτεστάντη ηγέτη Ιαν Πίσλεϊ, του φιλοβρετανικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) και της Ελεύθερης Πρεσβυτεριανής Εκκλησίας, να δηλώνει πως δεν έχει πειστεί ότι ο IRA όντως κατέστρεψε το τεράστιο οπλοστάσιό του. Οσο για τον αφοπλισμό, σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιτροπής, Καναδό στρατηγό Τζον ντε Τσάστελεν, ο IRA έχει καταθέσει το σύνολο των όπλων που χρησιμοποιούσε κατά την 30ετή ένοπλη δράση του κατά της βρετανικής κυριαρχίας στη Βόρειο Ιρλανδία. Δύο ανεξάρτητοι μάρτυρες, ο καθολικός ιερέας Αλεξ Ρέιντ, και ο μεθοδιστής υπουργός Χάρολντ Γκουντ, κλήθηκαν από τον IRA να επιβεβαιώσουν την καταστροφή των όπλων. Η καταστροφή έγινε σε μυστικές τοποθεσίες στη Βόρειο Ιρλανδία.

Ωστόσο, η πιθανότητα αναβίωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας και της συγκρότησης Κοινοβουλίου στο Μπέλφαστ ενδέχεται να αποδειχθεί ένα ακόμη δυσκολότερο εγχείρημα δεδομένης της δυσπιστίας αμφότερων των πλευρών, καθολικών και προτεσταντών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ