Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Διαδηλώσεις ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ

Από τη μεγάλη διαδήλωση στο Σαν Φρανσίσκο

Associated Press

Από τη μεγάλη διαδήλωση στο Σαν Φρανσίσκο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΡΩΜΗ.-

Εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί ξεχύθηκαν στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων των Ηνωμένων Πολιτειών το περασμένο Σάββατο, απαιτώντας την άμεση απόσυρση όλων των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ και τον άμεσο τερματισμό του πολέμου.

Η διαδήλωση και η πορεία ειδικά στην Ουάσιγκτον ξεκίνησε στις 12.30 το μεσημέρι του Σαββάτου, για να τερματίσει τελικά στις 5 το απόγευμα στο πάρκο της αμερικανικής πρωτεύουσας, αφού πρώτα πέρασε και μπροστά από το Λευκό Οίκο. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη αντιπολεμική διαδήλωση στην Ουάσιγκτον από την έναρξη του πολέμου, το Μάρτη του 2003, και ίσως η πιο οργισμένη όλων, εξαιτίας των χιλιάδων θανάτων στη Νέα Ορλεάνη και τις φτωχές και «μαύρες» πολιτείες του νότου εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης Μπους, αλλά και των προκατόχων του.

Οι διαδηλώσεις σε αριθμούς: Στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον, ένα τεράστιο πλήθος διαδηλωτών -300.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές και πάνω από 100.000 σύμφωνα με την αστυνομία.

Από τις πολλές ομιλίες, ιδιαίτερη ανταπόκριση είχε αυτή της Σίντι Σίναν, γνωστής ως η «αντιπολεμική μαμά». Η Σίναν, μητέρα στρατιώτη που σκοτώθηκε στη Βαγδάτη την άνοιξη του 2004, δεν έχει σταματήσει να οργανώνει αντιπολεμικές κινήσεις και εκδηλώσεις τον τελευταίο χρόνο. Παρούσα και η Τζόαν Μπαέζ, που τραγούδησε θυμίζοντας μέρες του αντιπολεμικού κινήματος τον καιρό του πολέμου του Βιετνάμ.

Χθες, συνελήφθη ξανά η Σίντι Σίχαν, μαζί με άλλους διαδηλωτές έξω από το Λευκό Οίκο, αφού η αστυνομία θεώρησε παράνομη την κατάληψη πεζοδρομίου από την καθιστική διαμαρτυρία!

Παράλληλα, δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί πραγματοποιούσαν αντιπολεμικές ολονυχτίες σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των οργανώσεων ANSWER και United for Peace and Justice. Επίσης πραγματοποιήθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις από το Σιάτλ έως το Ρένο της Νεβάδας και φυσικά στο Λος Αντζελες με ομιλητή τον Μάρτιν Σιν και στο Σαν Φρανσίσκο.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε ευρωπαϊκές πόλεις. Στο Λονδίνο, η αντιπολεμική πορεία συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες κόσμου, σύμφωνα με τους διοργανωτές συμμετείχαν 100.000. Αίτημα, η αποχώρηση των βρετανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ