Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΙΔΕΙΑ
Τι είναι η «επιχειρηματικότητα»

Από την περασμένη άνοιξη, η υπουργός Παιδείας διακήρυττε ότι είναι σε συνεννόηση με το ΣΕΒ και τη ΓΣΕΕ προκειμένου να αυξηθούν οι ώρες διδασκαλίας του μαθήματος «επιχειρηματικότητας» στα σχολεία και στην ίδια κατεύθυνση κινούνταν το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, που μελετούσε τρόπους γενίκευσης του προγράμματος από την έναρξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς.

Τι είναι όμως αυτό το περιβόητο πρόγραμμα «επιχειρηματικότητα νέων»; Είναι ένα πρόγραμμα μαθημάτων που συνδιοργανώνεται από το Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) και το υπουργείο Παιδείας. Πρόκειται για έναν κύκλο διαλέξεων από στελέχη επιχειρήσεων που συνοδεύεται από σχετικά εγχειρίδια και πραγματοποιείται στις δυο τελευταίες τάξεις του Δημοτικού(!), σε Γυμνάσια, Λύκεια και ΤΕΕ.

Τα εκπαιδευτικά υλικά που συνοδεύουν το πρόγραμμα είναι αναπαραγωγή εκείνων που διδάσκονται στα σχολεία και άλλων χωρών στο πλαίσιο του προγράμματος του Οργανισμού Junior Achievement International, όπου συμμετέχουν οι Σύνδεσμοι Βιομηχάνων διαφόρων καπιταλιστικών χωρών και στόχος του διεθνούς αυτού προγράμματος είναι να κατανοήσουν οι νέοι «τη σημασία των οικονομιών που καθορίζονται από την αγορά, το ρόλο των επιχειρήσεων σε μια παγκόσμια οικονομία...» και γενικότερα την «ηθική» του καπιταλισμού.

Ετσι και στην Ελλάδα, οι μαθητές από τα 10 τους χρόνια και πριν καλά καλά μάθουν... ορθογραφία, καλούνται να ενσωματώσουν στο λεξιλόγιο αλλά και στη συνείδησή τους έννοιες όπως «χρηματιστήρια αξιών», «έρευνα αγοράς», «καινοτομίες... που μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος της επιχείρησης» κλπ. Οι διάφορες προσεγγίσεις του συγκεκριμένου μαθήματος όπως παιχνίδια ρόλων, δημιουργία εικονικών επιχειρήσεων και ασκήσεις επίλυσης προβλημάτων σχετικά με τη λειτουργία μιας επιχείρησης, δεν έχουν στόχο να κάνουν όλους τους μαθητές αυριανούς επιχειρηματίες αλλά να τους μάθουν πώς να κατανοούν καλύτερα το συμφέρον των επιχειρήσεων και ως αυριανοί εργαζόμενοι να κάνουν δική τους υπόθεση την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου.

Την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις εισπράττουν πολλαπλά οφέλη από το πρόγραμμα αφού για τους μαθητές μεγαλύτερων τάξεων προβλέπεται και πρακτική άσκησή τους σε επιχειρήσεις, σε προσωρινές θέσεις εργασίας και χωρίς αμοιβή.

Μέχρι τώρα, το πρόγραμμα εφαρμοζόταν πράγματι πιλοτικά σε κάποια σχολεία. Ωστόσο με την απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμοστεί υποχρεωτικά η «ευέλικτη ζώνη» σε όλα τα δημοτικά και νηπιαγωγεία και εφόσον τα μαθήματα «επιχειρηματικότητας» είναι από τις βασικές δραστηριότητες της «ευέλικτης ζώνης», είναι δεδομένη η επέκταση της προπαγάνδας του κεφαλαίου στα σχολεία και μάλιστα, σε πολύ τρυφερές ηλικίες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οταν η αστική τάξη αναλαμβάνει να «μορφώσει» τα παιδιά της εργατικής τάξης (2014-10-16 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2007-02-23 00:00:00.0)
Ολόπλευρη μόρφωση για όλους με ριζική αλλαγή στο περιεχόμενο του σχολείου (2007-01-21 00:00:00.0)
«Ευέλικτη Ζώνη» για ευέλικτη ζωή (2005-09-18 00:00:00.0)
Από την Ε' δημοτικού εκπαιδευόμενοι σκλάβοι (2005-04-19 00:00:00.0)
Πώς η καπιταλιστική λογική εισβάλλει στο σχολείο (2002-05-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ