Κυριακή 2 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κλασικό και σύγχρονο, φάρσες και κωμωδίες

Πυρετός δοκιμών σε όλες τις θεατρικές σκηνές λίγο πριν από την πρώτη αυλαία

«Δύσκολες νύχτες».Ι. Καμπανέλλης - Τ. Βουτέρης
«Δύσκολες νύχτες».Ι. Καμπανέλλης - Τ. Βουτέρης
Ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός «Φάσμα» θα ξεκινήσει τις παραστάσεις του στο «Απλό Θέατρο» στην Κεντρική Σκηνή, με το έργο του Πίντερ «Πάρτυ γενεθλίων» σε μετάφραση Παύλου Μάτεσι και σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα. Παίζουν: Ράνια Οικονομίδου, Γιώργος Μωρόγιαννης, Γιάννης Καρατζογιάννης, Γιάννης Τσορτέκης, Λαέρτης Βασιλείου και Μαρία Καλλιμάνη. Στη Νέα Σκηνή του «Απλού Θεάτρου», τον Απρίλη θα παρουσιαστεί το έργο του Λεωνίδα Προυσανίδη «Επτά λογικές απαντήσεις», που απέσπασε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό συγγραφής θεατρικού έργου, που είχε οργανώσει το ΚΘΒΕ. Το έργο θα ανέβει σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα. Παίζουν: Ράνια Οικονομίδου, Γιώργος Μωρόγιαννης, Γιάννης Τσορτέκης, Λαέρτης Βασιλείου, Μαρία Καλλιμάνη και Σοφία Σεϊρλή.

  • Στην Α΄ Σκηνή του «Θεάτρου της οδού Κεφαλληνίας» θα παρουσιαστούν οι «Δούλες» του Ζαν Ζενέ, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή με τις Μπέττυ Αρβανίτη, Μάγια Λυμπεροπούλου και Ρένη Πιττακή. Το έργο ανεβαίνει σε καινούρια μετάφραση, ειδικά για την παράσταση, του Δημήτρη Δημητριάδη. Τα σκηνικά του έργου είναι της Χλόης Ομπολένσκι. Ακολουθεί: «Χορός του Θανάτου» του Στρίντμπεργκ (προγραμματισμένη πρεμιέρα: Φλεβάρης), σε μετάφραση Μίνου Βολανάκη και σκηνοθεσία Νίκου Χατζόπουλου. Παίζουν: Μπέττυ Αρβανίτη, Γιάννης Βόγλης, Μάνος Βακούσης. Β΄ Σκηνή: «Η Βασιλεία της Γης» του Τένεσι Ουίλιαμς, σε σκηνοθεσία Κοσμά Φοντούκη και μετάφραση Νίκου Χατζόπουλου. Παίζουν: Δημήτρης Σιακάρας, Μαρία Ανδρούτσου, Δημήτρης Αγαρτζίδης.
  • «Σκηνές από ένα γάμο». Μ. Χατζησάββας - Κ. Καραμπέτη
    «Σκηνές από ένα γάμο». Μ. Χατζησάββας - Κ. Καραμπέτη
    Το Θέατρο του Νότου θα παρουσιάσει: στην Κεντρική Σκηνή (2/11/05 - 22/1/06) Χάινριχ φον Κλάιστ «Αμφιτρύων», μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας, σκηνοθεσία: Νίκος Χατζόπουλος, σκηνικά - κοστούμια: Λίλη Πεζανού. Παίζουν: Θανάσης Δήμου, Δημοσθένης Ελευθεριάδης, Νίκος Καραθάνος, Δημήτρης Κουτρουβιδέας, Αννα Μάσχα, Γιάννης Νταλιάνης, Μαρία Σκουλά, Κοσμάς Φοντούκης. Εξώστης: 8/11/05 - 15/1/05: Μάρτιν ΜακΝτόνα «Ο Πουπουλένιος», μετάφραση: Χριστίνα Μπάμπου - Παγκουρέλη, σκηνοθεσία: Βίκυ Γεωργιάδου, σκηνικά - κοστούμια: Μαγιού Τρικεριώτη, μουσική: Κώστας Ανδρέου. Παίζουν: Κώστας Βασαρδάνης, Κωστής Καλλιβρετάκης, Κώστας Μπερικόπουλος, Αργύρης Ξάφης. Εξώστης 31/1/06 - 16/4/06: Ρέιμοντ Κάρβερ «Τόσο Πολύ Νερό, Τόσο Κοντά στο Σπίτι». Διασκευή για το θέατρο - Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος, σκηνικά -κοστούμια: Μαγιού Τρικεριώτη. Παίζουν: Αννα Καλαϊτζίδου, Ελένη Κοκκίδου, Αννα Μάσχα, Φάνης Μουρατίδης, Κώστας Μπερικόπουλος, Αργύρης Ξάφης. Κεντρική Σκηνή 8/2/06 -16/4/06: Ζαν Ρασίν «Βερενίκη», μετάφραση: Στρατής Πασχάλης, σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς, σκηνικά - κοστούμια: Λίλη Πεζανού. Παίζουν: Κώστας Βασαρδάνης, Ακύλλας Καραζήσης, Νίκος Κουρής, Δημήτρης Κουτρουβιδέας, Αμαλία Μουτούση, Ηλέκτρα Νικολούζου Κεντρική Σκηνή 14/11/05 - 10/1/06: Λούλα Αναγνωστάκη «Η παρέλαση». Σκηνοθεσία: Γιάννης Μόσχος, σκηνικά -κοστούμια: Μαργαρίτα Χατζηιωάννου. Παίζουν: Μάνος Καρατζογιάννης, Ιωάννα Παππά.
  • «Χείλει κλειστά». Α. Συσσοβίτης, Ε. Μουρίκη, Β, Κυριακίδης, Λ. Σακκά
    «Χείλει κλειστά». Α. Συσσοβίτης, Ε. Μουρίκη, Β, Κυριακίδης, Λ. Σακκά
    «Δύσκολες νύχτες» είναι ο τίτλος του δίπτυχου που αποτελείται από το καινούριο έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, που έγραψε ειδικά για το θέατρο «Εξαρχείων» («Οι δύσκολες νύχτες του κυρίου Θωμά») και το έργο του Αρθουρ Μίλερ «Δε θυμάμαι τίποτα», σε μετάφραση Αννίτας Δεκαβάλλα, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Επίκεντρο των δύο έργων είναι ο άνθρωπος, με τις αγωνίες του και τα αισθήματά του, ένας ύμνος στη ζωή και στη συνέχειά της. Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Τάκη Βουτέρη. Παίζουν: Αφροδίτη Γρηγοριάδου και Τάκης Βουτέρης.
  • Ο Αγγελος Αντωνόπουλος θα υποδυθεί τον Γερμανό διανοούμενο Καρλ, στον μονόλογο του Χάουαρντ, που ανεβαίνει στο «Προσκήνιο» και θα παίζεται Δευτερότριτα. Η μετάφραση είναι του Αρη Λασκαράτου, η σκηνοθεσία της Αθανασίας Καραγιαννοπούλου, τα σκηνικά - κοστούμια του Γιώργου Ασημακόπουλου και οι φωτισμοί του Αλέκου Αναστασίου.
  • Το θέατρο «Διαδρομή» θα παρουσιάσει την ερχόμενη χειμερινή περίοδο στο θέατρο «Βασιλάκου» το έργο του Horton Foote «Ταξίδι στο Μπάουντιφουλ» σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου. Το έργο φωτίζει την ανυπέρβλητη ανάγκη του ανθρώπου, που βαδίζει στη δύση της ζωής του, να επιστρέψει στις ρίζες του, στη γενέτειρά του. Μια ηλικιωμένη γυναίκα ζει εγκλωβισμένη σε ένα μικρό διαμέρισμα μιας μεγαλούπολης, μαζί με το γιο και τη νύφη της. Νιώθει μοναξιά και φόβο, απομονωμένη και το τέλος να πλησιάζει. Το μόνο που επιθυμεί είναι να πάει να ζήσει στη μικρή πόλη που γεννήθηκε. Η μετάφραση είναι του Λευτέρη Γιοβανίδη και τα σκηνικά του Γιώργου Πάτσα. Παίζουν: Αντιγόνη Βαλάκου, Στέλιος Μάινας, Γιάννης Θωμάς, Ευαγγελία Μουμούρη, Μάκης Αρβανιτάκης.
  • «Ο γυάλινος κόσμος». Αλ. Φάις, Αννα Βαγενά, Γ. Κηλαηδόνη, Γ. Χρυσοστόμου
    «Ο γυάλινος κόσμος». Αλ. Φάις, Αννα Βαγενά, Γ. Κηλαηδόνη, Γ. Χρυσοστόμου
    Το θέατρο «Σημείο» θα επαναλάβει από τον Οκτώβρη το έργο του Χ. Πίντερ «Προδοσία». Το έργο παρουσιάζεται σε μετάφραση Εύας Γεωργουσοπούλου, σκηνοθεσία και σκηνική επιμέλεια Νίκου Διαμαντή. Παίζουν: Ιωάννα Μακρή, Γεράσιμος Δεστούνης, Αυγουστίνος Ρεμούνδος. Επίσης, το Θέατρο «Σημείο» θα παρουσιάσει το χειμώνα δύο καινούρια, βραβευμένα νεοελληνικά έργα. Το πρώτο είναι το έργο του Γιάννη Παπάζογλου με τίτλο «Εξόριστοι», βραβευμένο με το Κρατικό Βραβείο Θεάτρου 2004 και το έργο του Κώστα Τζαμιώτη «Ουδέτερη ζώνη», βραβευμένο με το Κρατικό Βραβείο Θεάτρου για πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς.
  • Το έργο του Τένεσι Ουίλιαμς «Ο Γυάλινος Κόσμος» θα ανέβει στις 14 Οκτώβρη, στο «Μεταξουργείο». Με σπαρακτικό τρόπο, ο συγγραφέας περιγράφει τις σχέσεις της οικογένειας, που στην πραγματικότητα ήταν η δική του οικογένεια. Ο πατέρας έχει φύγει εδώ και χρόνια αφήνοντάς τους στην τύχη τους. Τα άλλα μέλη της οικογένειας, ο γιος (Τομ), η μάνα (Αμάντα) και η κόρη (Λόρα), ζουν σ' έναν δικό τους κόσμο, «το γυάλινο κόσμο». Μέσα απ' αυτόν τον κόσμο, η μάνα προσπαθεί να φτιάξει για τα παιδιά της ένα καλύτερο μέλλον, όπως εκείνη το ονειρεύεται. Ομως, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Ο Τομ ονειρεύεται να φύγει κι αυτός για πάντα, ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του. Η Λόρα είναι ένα φοβισμένο, εύθραυστο πλάσμα με φυσική αναπηρία στο πόδι, (η αδερφή του Τένεσι Ουίλιαμς, η πραγματική «Λόρα», παρουσίασε σχιζοφρένεια και υποβλήθηκε σε εγχείρηση λοβοτομής). Κάποια στιγμή, όλοι ελπίζουν στην παρουσία του τέταρτου προσώπου, του επισκέπτη, Τζιμ, που έρχεται από τον έξω κόσμο. Ομως εκείνος διαλύει τις αυταπάτες τους και τους ξαναγυρίσει στον σκληρό κόσμο της πραγματικότητας, για πάντα. Η παράσταση ανεβαίνει σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, όπου και θα παρουσιαστεί το έργο για δεκαπέντε μέρες, την Ανοιξη του 2006, στο Θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής. Μετάφραση Ερρίκος Μπελιές, σκηνοθεσία Νεμπόεσα Μπράντιτς, σκηνικό - μουσική Λουκιανός Κηλαηδόνης, κοστούμια Κώστας Βελινόπουλος. Παίζουν: Αννα Βαγενά, Γιασεμί Κηλαηδόνη, Αλμπέρτο Φάις, Γιώργος Χρυσοστόμου.
  • Αγγελος Αντωνόπουλος
    Αγγελος Αντωνόπουλος
    Το έργο «Σκηνές από ένα Γάμο» του Ινγκμαρ Μπέργκμαν παρουσιάζεται φέτος το χειμώνα στο θέατρο «Προσκήνιο» με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και τον Μηνά Χατζησάββα σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη. Οι Σκηνές από έναν Γάμο πρωτογράφτηκαν με τη μορφή τηλεοπτικού σεναρίου στα τέλη της δεκαετίας του '60. Στη συνέχεια, γυρίστηκαν το 1973 για τον κινηματογράφο με τους ίδιους πρωταγωνιστές, Λιβ Ούλμαν, Ερλαντ Γιόζεφσον, Μπίμπι Αντερσον, Γκουνέλ Λίντμπλομ. Το θεατρικό έργο Σκηνές από έναν Γάμο αποτελείται από οκτώ επεισόδια, καθώς και από ισάριθμα ιντερλούδια, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στους δύο ηθοποιούς να απευθύνονται στο θεατή και να τον προετοιμάζουν για την επόμενη ενότητα. Το έργο πραγματεύεται τη διαδρομή ενός σύγχρονου ζευγαριού από τον «ανώδυνο γάμο» στο «επώδυνο διαζύγιο», από την ανεμελιά στην αυτογνωσία, από την απόρριψη στην αποδοχή. Εργο καθαρά ανθρωποκεντρικό, εστιάζεται στην αγωνιώδη προσπάθεια ενός άνδρα και μιας γυναίκας να ανακαλύψουν τους εαυτούς τους, είτε αγαπώντας, είτε πληγώνοντας ο ένας τον άλλον, διεκδικώντας, ωστόσο, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, τα δικά του μέσα την αυτονομία του. Η μετάφραση του έργου από τα σουηδικά είναι του Ζαννή Ψάλτη. Η Νικαίτη Κοντούρη υπογράφει τη σκηνοθεσία της παράστασης και ο Γιώργος Πάτσας τα σκηνικά και τα κοστούμια. Η πρεμιέρα προγραμματίζεται για το τέλος Οκτώβρη.
  • Το «Χορό του θανάτου» του Στρίντμπεργκ με τον υπότιτλο «Κολασμένος γάμος», ανεβάζει ο Γιώργος Μεσσάλας (σκηνοθεσία - σκηνικά), στο θέατρο «Αλκυονίς», σε νέα μετάφραση - απόδοση Ντένης Θεμελή, σκηνικά Βασίλη Τσιντσικώφ, φωτισμούς Σοκόλ Τομτσίνι. Τη μουσική έχει γράψει ένας νέος Ελληνας συνθέτης που σταδιοδρομεί στην Ευρώπη και την Αμερική. Παίζουν: Γιώργος Μεσσάλας και Ντένη Θεμελή. Μετά τις γιορτές θα ανέβει η κωμωδία του Μαριβώ «Τα παιχνίδια του έρωτα» ή «Ο έμπορος της Βενετίας» του Σαίξπηρ. Στη Νεανική Σκηνή θα συνεχιστεί για 6η χρονιά «Το ημερολόγιο ενός τρελού», ενώ στην Παιδική Σκηνή «Η πεντάμορφη και το τέρας», σε διασκευή και σκηνοθεσία Γιώργου Μεσσάλα.
  • Το έργο «Χείλη κλειστά» του Τέρενς Μακ Νάλι, ανεβαίνει στο «Νέο Ριάλτο», σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, σκηνικά Δέσποινας Βολίδη, μουσική Διονύση Τσακνή. Παίζουν: Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Λίνα Σακκά, Αλέκος Συσσοβίτης και Εφη Μουρίκη. Δυο ζευγάρια αποφασίζουν να περάσουν ένα τριήμερο μαζί όπου θα έχουν την ευκαιρία να βάλουν σε τάξη τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, αλλά κυρίως να ξεκαθαρίσουν τη σχέση τους ο καθένας με τους άλλους τρεις.
  • Τη φάρσα του Κεν Λούντβιχ «Ζητείται τενόρος» θα παρουσιαστεί στο θέατρο «Γκλόρια», σε μετάφραση Ελενας Ακρίτα, σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη και σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Ασημακόπουλου. Παίζουν: Γιάννης Βούρος, Τάκης Παπαματθαίου, Μαρία Γεωργιάδου, Νίκη Παλικαράκη, Κατερίνα Τσάβαλου, Χριστίνα Τσάφου, Θοδωρής Ρωμανίδης και Γιώργος Γεωγλερής.
  • Το έργο του Νιλ Σάιμον «Τρεις φορές γυναίκα», σε διασκευή Αλέξανδρου Ρήγα και Δημήτρη Αποστόλου ανεβαίνει στο θέατρο «Κιβωτός», σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, σκηνικά Γιώργου Γαβαλά, κοστούμια Ντένης Βαχλιώτη - Στεφανάκη, μουσική Ιάκωβου Δρόσου, κίνηση Ελένης Γκασιούκα. Παίζουν: Σοφία Φιλιππίδου, Παύλος Κοντογιαννίδης, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Χάρης Ασημακόπουλος, Μάγδα Πένσου, Σοφία Φαρατζή και σε έκτακτη συμμετοχή ο Γιάννης Ζουγανέλης.
  • «Οχι τώρα αγαπούλα», είναι ο τίτλος της κωμωδίας των Cooney - Chapman που θα ανέβει στο «Μινώα» με τον Βασίλη Τσιβιλίκα και τον Θάνο Καληώρα.
  • Στο θέατρο «Αλτερα Παρς» (4 Οκτώβρη - 19 Γενάρη 2006): «Είσαι ένα Κτήνος, Βίσκοβιτς» του Αλεσάντρο Μπόφα. Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Χατζάκης, Στέλιος Χριστοδουλίδης (Δευτέρα - Τρίτη). Στις 6, 7 και 8 Οκτώβρη, χοροθεατρική παράσταση «OXALIS», από την Ομάδα Σύγχρονου Χορού «Πρόσχημα» σε συνεργασία με την «Editta Braun Cance Company» (Αυστρία). Χορογραφίες: Δήμητρα Κρητικίδη, Μαρία Κολιοπούλου. Από 13 Οκτώβρη - 13 Νοέμβρη «Καπνοκράτωρ» του Ανδρέα Στάικου, σε σκηνοθεσία δική του. Αρχές Οκτώβρη έως τέλος σεζόν «Ο Εγωιστής Γίγαντας» του Οσκαρ Ουάιλντ, από την Παιδική Σκηνή, σε διασκευή Μίνας Χειμώνα, Κατερίνας Μπερδέκα, σκηνοθεσία Μίνας Χειμώνα. Αρχές Δεκέμβρη έως τέλος σεζόν, μουσικοχορευτικό Πολυθέαμα βασισμένο σε κείμενα Χάρολντ Πίντερ και ποίηση Μπέρτολτ Μπρεχτ (σε μορφή Καμπαρέ και με πολυάριθμο επιτελείο νέων ηθοποιών). Σκηνοθεσία Πέτρος Νάκος. Φλεβάρης 2006 έως τέλος σεζόν «Βρετανικός» του Ρακίνα (άπαιχτο στην Ελλάδα). Μετάφραση Ανδρέας Στάικος, σκηνοθεσία Πέρης Μιχαηλίδης.
  • «Hedwig and the Angry Inch», είναι ο τίτλος του θεατρικού που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα φέτος το χειμώνα, στη σκηνή του Club 22 και είναι βασισμένο στο θεατρικό της Off- Broadway ροκ σκηνής, που αφηγείται την ιστορία μιας «παγκοσμίως άγνωστης» ροκ τραγουδίστριας, της Χέντγουιγκ. Η Εβελίνα Παπούλια, με τη σκηνοθεσία και την ερμηνεία της, θα μας μεταφέρει στη σκηνή του Club 22 μια μουσική παράσταση που εκτυλίσσεται στην εποχή που το rock glam, στα '80s, ανασυντάσσονταν, με τη σκηνογραφία και τα videos να δημιουργούν την αίσθηση μιας πραγματικής συναυλίας. Τη μετάφραση του θεατρικού υπογράφει η Μαριαλένα Πατεράκη. Στην παράσταση μαζί με την Εβελίνα Παπούλια παίζουν ο Κωνσταντίνος Παπαχρόνης, η Μαρία Δημητράτου και η Εύα Βελλή.

Σ.Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ