Σάββατο 1 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κλιμακώνονται τα ύποπτα αιματοκυλίσματα

Το αίμα απλών πολιτών από τις περίεργες επιθέσεις ρέει πλέον άφθονο. Στη φωτογραφία, δρόμος στη Χίλα όπου έγινε το νέο μακελειό

Associated Press

Το αίμα απλών πολιτών από τις περίεργες επιθέσεις ρέει πλέον άφθονο. Στη φωτογραφία, δρόμος στη Χίλα όπου έγινε το νέο μακελειό
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Κύμα επιθέσεων αυτοκτονίας κατά σιιτών πολιτών σαρώνει το Ιράκ, επιδεινώνοντας το κλίμα ανάμεσα στις θρησκευτικές κοινότητες της χώρας και πολλαπλασιάζοντας τα ερωτηματικά για τα κίνητρα όσων κρύβονται πίσω από αυτές, αφού η πλειοψηφία των αντιστασιακών οργανώσεων έχει καταδικάσει αυτού του είδους τις επιθέσεις ως «προβοκάτσιες». Χτες, ο απολογισμός της τριπλής επίθεσης αυτοκτονίας που αιματοκύλησε, την Πέμπτη το απόγευμα, την κεντρική αγορά του Μπάλαντ, πόλης που κατοικείται κυρίως, από σιίτες αν και βρίσκεται σε σουνιτική επαρχία, έφθασε τους 102 νεκρούς και τους 150 τραυματίες, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, πολίτες και γυναικόπαιδα.

Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη χτες και στην υπαίθρια αγορά λαχανικών και φρούτων της σιιτικής πόλης Χίλα. Σκοτώθηκαν 10 πολίτες και τραυματίστηκαν 41. Στη Βασόρα, αντίθετα, ο στόχος συνάδει με όσα έχει, πολλάκις, διακηρύξει η ιρακινή αντίσταση. Σε ενέδρα ενόπλων σκοτώθηκαν 4 αστυνομικοί. Την ευθύνη για τις επιθέσεις στο Μπάλαντ ανέλαβε η «αλ Κάιντα», που σε παλαιότερη ανακοίνωσή της κήρυξε «ολοκληρωτικό πόλεμο κατά των σιιτών» προκαλώντας τεράστιες αντιδράσεις τόσο από σουνίτες όσο και από σιίτες που μίλησαν για στάση «ιδιαιτέρως εξυπηρετική για την κατοχή».

Ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, ο επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων, στρατηγός Τζορτζ Κέισι, ξεκαθάρισε ότι ο αριθμός και ο χρόνος έναρξης κάποιας διαδικασίας αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων εξαρτάται από τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για «το σχέδιο Συντάγματος».

«Διαδεδομένα τα βασανιστήρια»

Η κακομεταχείριση κρατουμένων δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό που περιορίστηκε στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ. Αυτό υποστήριξε η πρώην στρατηγός Στρατονομίας, υπεύθυνη για το κολαστήριο, Τζάνις Καρπίνσκι, η μοναδική βαθμοφόρος που υποβιβάστηκε σε συνταγματάρχη και της επιβλήθηκαν κυρώσεις για τα βασανιστήρια. Η Καρπίνσκι υποστήριξε ότι, όπως προκύπτει από τα υπάρχοντα στοιχεία, «το φαινόμενο είναι εκτεταμένο και αγγίζει όλες τις κρατήσεις από τον αμερικανικό στρατό, γιατί σαφώς δεν οφείλεται σε 7 χαμηλόβαθμους στρατιώτες, εκτός ελέγχου».

Οι δηλώσεις Καρπίνσκι έγιναν λίγες ώρες μετά την απόφαση Ομοσπονδιακού δικαστηρίου στις ΗΠΑ, το οποίο έκρινε ότι η αμερικανική διοίκηση οφείλει να δώσει στη δημοσιότητα το σύνολο των 74 φωτογραφιών και των 3 βίντεο που διαθέτει από τα βασανιστήρια. Η προσφυγή έγινε από την Αμερικανική Ενωση Προάσπισης των Πολιτικών Δικαιωμάτων. Η Ουάσιγκτον υποστήριζε ότι «η δημοσιοποίηση θα ενισχύσει τα αντιαμερικανικά αισθήματα και δώσει λαβή σε τρομοκρατικές επιθέσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ