Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Καταστροφή αγάλματος

Σοβαρότατες ζημιές κατά τη μεταφορά του (!) υπέστη το ένα από τα δύο αγάλματα που αποκαλύφθηκαν την περασμένη βδομάδα στον αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας στην Κρήτη, όπου ανασκάπτει η Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή.

Σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα του Τύπου και άλλες πληροφορίες, το σκοινί με το οποίο ήταν δεμένο το άγαλμα για να τοποθετηθεί σε φορτηγό και να μεταφερθεί σε αποθήκη δεν άντεξε το βάρος και έσπασε! Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για το άγαλμα της Ηρας, το οποίο, αν και βρέθηκε ακέφαλο, ωστόσο ήταν σε πολύ καλή κατάσταση διατήρησης, γεγονός που μεγαλώνει ακόμη περισσότερο την απώλεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, το άγαλμα θρυμματίστηκε σχεδόν και είναι πολύ δύσκολη, αν όχι αδύνατη, η αποκατάστασή του.

Αριστα διατηρημένο ήταν και το άλλο άγαλμα, αυτό της θεάς Αθηνάς. Και τα δύο ήταν σμιλεμένα σε λευκό μάρμαρο και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις κοσμούσαν ένα μέρος του θεάτρου και πιθανότατα από σεισμό έπεσαν μέσα στο κοίλο τμήμα της ορχήστρας.

Το υπουργείο Πολιτισμού σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι η ζημιά έγινε «κατά την εκφόρτωση στις αποθήκες του αρχαιολογικού χώρου Γόρτυνας», χωρίς όμως να λέει για ποιο από τα δύο αγάλματα γίνεται λόγος. Προσθέτει ότι η ΚΓ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων «ενημέρωσε για το συμβάν» την περασμένη Παρασκευή, οπότε ο γενικός διευθυντής Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς «έδωσε εντολή στο διευθυντή της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής, Em. Greco, να διακόψει αμέσως την ανασκαφή, πράγμα και το οποίο έκανε».

Το ΥΠΠΟ «έχει κινήσει την προβλεπόμενη διαδικασία διερεύνησης της όλης υπόθεσης», δηλαδή θα διατάξει Ενορκη Διοικητική Εξέταση και «θα προχωρήσει σε όλες εκείνες τις ενέργειες που προβλέπονται για την αποκατάσταση με τη μέθοδο της συγκόλλησης των τμημάτων του αγάλματος από ειδικούς συντηρητές της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής και θα προβεί και στην επιβολή κυρώσεων σε όσους ευθύνονται για τη ζημιά του μνημείου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ