Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. Αλογοσκούφης κατά ... φοροφυγάδων

Επιχείρηση συγκάλυψης της άγριας φοροεπιδρομής από τον υπουργό Οικονομίας

Από τους ...φοροφυγάδες (το κυνήγι δηλαδή της φοροδιαφυγής) θα πάρει το υπουργείο Οικονομικών τα επιπλέον 3 δισ. ευρώ φορολογικά έσοδα που προβλέπονται στο Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2006. Αυτό ισχυρίστηκε χτες - στα σοβαρά - ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, με δηλώσεις του σε κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τη νέα άγρια φοροεπιδρομή κατά των λαϊκών στρωμάτων που επιφυλάσσει η ΝΔ με το νέο προϋπολογισμό.

Στην ίδια συνέντευξη, ο υπουργός ισχυρίστηκε επίσης - αναληθώς - ότι δεν υπάρχει θέμα μείωσης των δαπανών στην Παιδεία και την Υγεία. Αντίθετα, σύμφωνα με τον Γ. Αλογοσκούφη, υπάρχει αύξηση των δαπανών και σε σχέση με τον πληθωρισμό είναι πολύ μεγαλύτερη η αύξηση και στην Παιδεία και την Υγεία! Βέβαια, ο υπουργός δεν παρέλειψε να εκφράσει δημόσια την ελπίδα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα εγκρίνει την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, ύψους 3,8 δισ. ευρώ (πρόκειται για δάνειο έναντι μελλοντικών εσόδων) με την οποία επιτυγχάνεται η μείωση του ελλείμματος και το 2005 αλλά και το 2006.

Φυσικά, με τις δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομίας προκαλεί. Σε ό,τι αφορά τα φορολογικά έσοδα για το 2006, πρόκειται για εξόφθαλμα ταξική επιλογή επιβάρυνσης με νέους φόρους των λαϊκών στρωμάτων, ενώ αντίθετα οι επιχειρηματίες ευνοούνται προκλητικά. Κατ' αρχάς υπάρχει μια νέα επιδείνωση της σχέσης άμεσων προς έμμεσους φόρους. Ως ποσοστό των συνολικών φορολογικών εσόδων, οι έμμεσοι φόροι αυξάνονται από 56,8% σε 57,4%, ενώ η συμμετοχή των άμεσων φόρων μειώνεται από 43,2% σε 42,6%. Ειδικά ο ΦΠΑ, ο κατ' εξοχήν αντιλαϊκός φόρος, συμμετέχει στα συνολικά φορολογικά έσοδα με ποσοστό 34,1%, έναντι 33,3% το 2005.

Η άγρια ταξική επιλογή όμως προκύπτει και από την εξέλιξη στην άμεση φορολογία. Σύμφωνα με το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2006, η φορολογία για τα φυσικά πρόσωπα αυξάνει με ρυθμό 9,2% (επιπλέον επιβάρυνση με 744 εκατ. ευρώ φόρους) ενώ για τις επιχειρήσεις η αύξηση είναι μόνο 2,5%.

Είναι χαρακτηριστικό πως από τα 3,1 δισ, ευρώ επιπλέον φόρους που προβλέπει ο νέος κρατικός προϋπολογισμός, τα 1,1 δισ. θα εισπραχθούν από την άμεση φορολογία και τα 2 δισ. ευρώ από την έμμεση. Μόνο από τη φορολογία των πετρελαιοειδών προβλέπεται να εισπραχθούν επιπλέον 535 εκατ. ευρώ φόροι, ενώ η συνολική φορολογική επιβάρυνση από την κατανάλωση πετρελαιοειδών προβλέπεται να ανέλθει στα 4,5 δισ. ευρώ!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ