Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Λειψό» κινηματογραφικό αφιέρωμα

Η αντίσταση στο φασισμό και η συνεργασία μαζί του είναι ο θεματικός «καμβάς» των γαλλικών και γερμανικών ταινιών που θα προβληθούν στο αφιέρωμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και με το Γερμανικό Ινστιτούτο «Γκαίτε» - με τίτλο «Κατοχή και Αντίσταση στο γαλλικό και γερμανικό κινηματογράφο», από 13 έως 19/10, στο «Ολύμπιον» της Θεσσαλονίκης.

Θα προβληθούν έξι ταινίες από τη Γερμανία και έξι από τη Γαλλία, γυρισμένες από το 1945 έως το 2005, γνωστών και σημαντικών δημιουργών (Βόλφγκανγκ Στάουντε, Φρανκ Μπάγιερ, Ιστβάν Ζαμπό, Ζαν - Μαρί Στράουμπ, Τέοντορ Κοτούλα, Τζο Μπάιερ, Ρενέ Κλεμάν, Ρομπέρ Μπρεσόν, Λουί Μαλ, Τζόζεφ Λόουζι, Ζαν - Πιερ Μελβίλ).

Στις 19/10 προγραμματίζεται και συζήτηση με θέμα «Αντίσταση και Δοσιλογισμός» με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών από Ελλάδα, Γαλλία και Γερμανία. Μετά τη συζήτηση θα προβληθεί η ταινία «Το κανόνι και τ' αηδόνι» των Ιάκωβου και Γιώργου Καμπανέλλη.

Να σημειώσουμε, πάντως, το εξής: Επειδή το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης προγραμμάτισε το αφιέρωμα «με την ευκαιρία της επετείου των 60 χρόνων από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου» (σ.σ. η φράση «Αντιφασιστική Νίκη» φαίνεται τους «πέφτει» «βαριά») δε θα ήταν, αν μη τι άλλο, «ενδεδειγμένο» και ένα αφιέρωμα στον κινηματογράφο της χώρας που ουσιαστικά νίκησε το φασισμό, δηλαδή στον κινηματογράφο της ΕΣΣΔ; Επίσης: Εκτός από πανεπιστημιακούς, μήπως το Φεστιβάλ θα έπρεπε να αποταθεί για το τόσο σημαντικό θέμα της συζήτησης και στους Ελληνες βετεράνους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ