Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Προσανατολισμός στο εμπορικό στοιχείο

Σε Κωνσταντινούπολη, Φραγκφούρτη, Βελιγράδι και Τίρανα θα «ταξιδέψει» το ελληνικό βιβλίο, με οργανωτή, όπως πάντα, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών (ΠΟΕΒ).

Ηδη η Ελλάδα συμμετέχει στην έκθεση βιβλίου της Κωνσταντινούπολης (8-16/10) για την οποία οι Ελληνες εκδότες εκφράζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού η τουρκική αγορά «είναι η πλέον δυναμικά αναπτυσσόμενη στην ευρύτερη περιοχή, με ετήσια παραγωγή που υπερβαίνει τους 9.000 τίτλους βιβλίων». Αν και η ΠΟΕΒ προσθέτει ότι είναι «εντυπωσιακή η συμμετοχή εκδοτών με προοδευτικό πολιτικό προσανατολισμό», ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι το τουρκικό καθεστώς «πρωτοπορεί» στη λογοκρισία και το κυνήγι προοδευτικών διανοουμένων, γι' αυτό και η ΠΟΕΒ θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτική στο νόημα που θα προσδώσει στις συνεργασίες που εξαγγέλλει με Τούρκους εκδότες. Πολύ περισσότερο που η τουρκική αστική τάξη έχει ανάγκη σήμερα περισσότερο από ποτέ την έξωθεν «καλή μαρτυρία» - ακόμη και διαστρεβλώνοντας το περιεχόμενο πρωτοβουλιών με καλές προθέσεις - δεδομένου του «οράματός» της να αλυσοδέσει τον τουρκικό λαό στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ακολουθεί η συμμετοχή της ΠΟΕΒ στη διεθνή έκθεση βιβλίου της Φραγκφούρτης (19-23/10) που αποτελεί το μεγαλύτερο εμπορικό γεγονός στο χώρο του βιβλίου παγκοσμίως. Γι' αυτό και η Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών θα διοργανώσει στο πλαίσιο της έκθεσης και σεμινάρια για τους βιβλιοπώλες με θέματα όπως: «Πώς θα προσελκύσετε πελάτες στο βιβλιοπωλείο σας» και «πώς θα γίνετε πιο ανταγωνιστικοί». Δεδομένης της συγκεντροποίησης και του εκδοτικού κεφαλαίου παγκοσμίως και στη χώρα μας, τα «μαθήματα» αυτά φαντάζουν μάλλον σαν προφάσεις.

Τέλος, ακολουθεί η διεθνής έκθεση βιβλίου στο Βελιγράδι (25-31/10) και στα Τίρανα (2-7/11).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ