Κυριακή 16 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Σύνταγμα» στη σκιά επιθέσεων

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Παρά το στρατιωτικό νόμο που κηρύχτηκε εδώ και μέρες για την κατά το δυνατόν απρόσκοπτη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, η ιρακινή αντίσταση έδωσε χτες το δικό της δυναμικό «παρών» με επιθέσεις που ξεκίνησαν από τις πρώτες πρωινές ώρες με στόχους κυρίως τα εκλογικά τμήματα, αλλά και το σαμποτάζ στην ηλεκτροδότηση από το βράδυ της Παρασκευής, που βύθισε τη Βαγδάτη και τη Βασόρα στο σκοτάδι.

Στις 6.000 κάλπες προσέρχονταν από το πρωί του Σαββάτου περίπου 15 εκατομμύρια Ιρακινοί, προκειμένου να εγκρίνουν ή να απορρίψουν το «σχέδιο συντάγματος», ανεξαρτήτως τι λένε οι διάφορες εθνοτικές ή θρησκευτικές ηγεσίες, καθότι Κούρδοι και σιίτες καλούν προς «έγκριση», ενώ το «μέτωπο» των σουνιτικών πολιτικών δυνάμεων διασπάστηκε με τη διαφοροποίηση του Ιρακινού Ισλαμικού Κόμματος, που την τελευταία στιγμή κάλεσε τους οπαδούς του να υπερψηφίσουν το «Σύνταγμα».

Από τους πρώτους που προσήλθαν στις κάλπες, ήταν ο Πρόεδρος της χώρας Τζαλάλ Ταλαμπανί, ψηφίζοντας φυσικά ...σε κτίριο εντός της «Πράσινης Ζώνης», όπου βρίσκονται η έδρα της κυβέρνησης, οι ξένες πρεσβείες και το αρχηγείο των αμερικανικών δυνάμεων. Λίγο αργότερα, ψήφισε και ο πρωθυπουργός Ιμπραχίμ Τζαφάρι.

Ομως, λίγες ώρες προτού ανοίξουν οι κάλπες, σημειώθηκε επίθεση Ιρακινών ανταρτών κατά αυτοκινητοπομπής, 80 χλμ. ανατολικά της πόλης Μπακούμπα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις Ιρακινοί στρατιώτες και να τραυματιστούν άλλοι τρεις. Παράλληλα, επιθέσεις έγιναν και στη Βαγδάτη και τη Βασόρα σε εκλογικά τμήματα, ενώ μάχες έχουν ξεσπάσει στο Ραμάντι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ