Τρίτη 18 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προδοσίες, πεπρωμένο και μια «σύζυγος»

«Προδοσία» του Πίντερ, στο θέατρο «Σημείο»
«Προδοσία» του Πίντερ, στο θέατρο «Σημείο»
Το θέατρο «Σημείο» επαναλαμβάνει, από τις 20/10, το έργο «Προδοσία» του Χ. Πίντερ, σε μετάφραση Εύας Γεωργουσοπούλου, σκηνοθεσία - σκηνική επιμέλεια Νίκου Διαμαντή. Παίζουν: Ιωάννα Μακρή, Γεράσιμος Δεστούνης, Αυγουστίνος Ρεμούνδος. Μια εξομολογητική παράσταση γεμάτη ψιθύρους και εσωτερικές εντάσεις, με ανομολόγητα πάθη και ένα βίαιο ερωτισμό που ξετυλίγεται σ' ένα σπουδαίο έργο. Αρκετοί το θεωρούν ως το σημαντικότερο έργο του νομπελίστα πλέον, Πίντερ. Μάλιστα το 1978 πήρε το μεγαλύτερο αγγλικό θεατρικό βραβείο, το «Λόρενς Ολίβιε». «Ο Χ. Πίντερ» σημειώνει ο Νίκος Διαμαντής «χρησιμοποιεί πολύ συχνά μια βίαιη, κρυπτική γλώσσα, γεμάτη υπονοούμενα και υπαινιγμούς με σκοπό να δημιουργήσει ατμόσφαιρα απειλής, μια αυξανόμενη ένταση ανάμεσα στους χαρακτήρες των έργων του. Η απιστία, ο έρωτας, η φιλία και οι διαρκείς προδοσίες μεταξύ των τριών προσώπων δημιουργούν ένα εντυπωσιακό μωσαϊκό στιγμών, γεγονότων και απατηλών καταστάσεων».

  • Το τελευταίο έργο του Ακη Δήμου «Ντέστινυ» που παρουσιάστηκε πέρυσι στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου», φέτος μεταφέρθηκε στο «Θέατρο Τέχνης», όπου θα παρουσιάζεται μέχρι τις 6/11, σε σκηνοθεσία Ελλης Παπακωνσταντίνου, επιμέλεια σκηνικού-κοστούμια Αφροδίτης Κουτσουδάκη, μουσική σύνθεση-διάχυση ήχου Λάμπρου Πηγούνη, φωτισμούς Παναγιώτη Μανούση. Παίζουν: Παναγιώτα Βλαντή, Στέλλα Κρούσκα. «Ντέστινυ» σημαίνει πεπρωμένο και για κάποιες γυναίκες μπορεί το πεπρωμένο να ταυτίζεται με έναν άντρα. Η Αννα και η Ρεβέκκα αποτελούν «μεταγραφή» ηρωίδων που συναντούμε στα αμερικάνικα σίριαλ και στις ελληνικές εκδοχές τους. Οι κουβέντες τους περιστρέφονται γύρω από το μόνιμο ζήτημα της ερωτικής τους ζωής.
  • Με την επανάληψη της κωμωδίας του Τσαρλς Μπους «Σύζυγος αλλεργιολόγου», ανοίγει αυλαία, από τις 21/10, το θέατρο «Εμπορικόν». Διασκευή Θοδωρή Πετρόπουλου, σκηνοθεσία Χρήστου Χατζηπαναγιώτη, σκηνικά Ντίνου Πετράτου, κοστούμια Κατερίνας Παπανικολάου, φωτισμοί Κατερίνας Μαραγκουδάκη, μουσική επιμέλεια Γιάννη Νένε. Παίζουν: Τζόυς Ευείδη, Νένα Μεντή, Ιάκωβος Μυλωνάς, Βίκυ Σταυροπούλου, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης. Ο αλλεργιολόγος, ένας καλόβολος και γεμάτος ζωντάνια πενηντάρης, είναι παντρεμένος με την καλόκαρδη, καλοαναθρεμμένη, καλοπαντρεμένη, αλλά με κατάθλιψη, Μαργαρίτα, γιατί θα 'θελε να είναι διανοούμενη. Στη ζωή τους εισβάλλει μια παιδική της φίλη, που τους φέρνει αντιμέτωπους με τους εαυτούς τους και τα όριά τους. Η μητέρα της διεκδικεί την προσοχή όλων με τις αρρώστιες της, ενώ ρόλο παίζει κι ο Αλβανός κηπουρός.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ