Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
Δυναμικό ξεκίνημα

Δυναμικό αγωνιστικό ξεκίνημα με μια μαζική και μαχητική πορεία έκαναν στη Θεσσαλονίκη οι φοιτητικοί σύλλογοι και οι επιτροπές αγώνα, που συσπειρώνονται στη βάση του πλαισίου του Πανελλαδικού Συντονιστικού ΑΕΙ και οι οποίοι συγκρότησαν, τελικά, αμέσως μετά τη χθεσινή κινητοποίηση, Συντονιστικό Φοιτητικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης. Μαχητικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν, ακόμα, στην Ξάνθη, στην Ορεστιάδα, στην Αλεξανδρούπολη, στην Καβάλα.

Εκατοντάδες φοιτητές από τους Συλλόγους Φυσικού, Χημικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Ψυχολογικού και οι Επιτροπές Αγώνα Φιλοσοφικής, Αγγλικού και Γαλλικού, της Δασολογίας και της Οδοντιατρικής συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Χημείου και ξεκίνησαν πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Στη διαδρομή της πορείας προστέθηκαν σπουδαστές του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας. Το συλλαλητήριο συνεχίστηκε από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης έως το Τμήμα Φυσικού του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, όπου συγκροτήθηκε το Συντονιστικό Φοιτητικών Συλλόγων, στη βάση του πλαισίου του Πανελλαδικού Συντονιστικού. Το Συντονιστικό αποφάσισε να κινητοποιηθούν μαζί με τους μαθητές την 1η Νοέμβρη, να γίνουν πιο μαζικές γενικές συνελεύσεις και συνελεύσεις πρωτοετών. Τέλος, ενόψει της 12ης Νοέμβρη, να γίνουν τοπικές εκδηλώσεις και να διασφαλιστεί η μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο των ταξικών συνδικάτων.

Στο Βόλο

Ηχηρό μήνυμα καταδίκης της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της ΕΕ, που με ιδιαίτερο ζήλο εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, και έντασης της πάλης για την ανατροπή της, έστειλαν φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές σε Βόλο και Λάρισα, διαδηλώνοντας στους δρόμους των δύο θεσσαλικών πόλεων. Ενδεικτικό της θέλησης και της αποφασιστικότητάς τους να αναπτύξουν δυναμικούς αγώνες ήταν το μεγάλο συλλαλητήριο που έγινε στο Βόλο και η γεμάτη παλμό πορεία στους δρόμους της Λάρισας. Ταυτόχρονα, φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές όρισαν το μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού τους, στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, στις 12 Νοέμβρη, στην Αθήνα, μαζί με τους εργαζόμενους, με όλους τους ανθρώπους του μόχθου και της δουλιάς, που θα δώσουν το «παρών» τους.

Στο μεγάλο συλλαλητήριο στο Βόλο, που ξεκίνησε από την πλατεία Ελευθερίας, συμμετείχαν οι μαθητές 12 Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης και οι φοιτητές σχολών - Παιδαγωγική, Πολυτεχνείο, Γεωπονική - του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν δυναμική πορεία στους δρόμους του Βόλου, βροντοφωνάζοντας συνθήματα κατά της εφαρμοζόμενης πολιτικής, θέτοντας στο στόχαστρο τη Συνθήκη της Μπολόνια και υπέρ μιας δημόσιας, δωρεάν εκπαίδευσης υπέρ των λαϊκών συμφερόντων.

Στη Λάρισα

Στη Λάρισα, από νωρίς, οι σπουδαστές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του Ιδρύματος και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Λάρισας, όπου, στην πλατεία Ταχυδρομείου, συναντήθηκαν με φοιτητές της Ιατρικής και Βιοχημείας, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για να συνεχίσουν μαζί την πορεία στους κεντρικούς δρόμους. Αξίζει να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την κινητοποίηση, με απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Σχολής, εκπροσώπων του Τμήματος Βιοχημείας και των Επιτροπών του ΤΕΙ Λάρισας, συγκροτήθηκε Συντονιστικό Οργανο Αγώνα Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Στην Πάτρα

Δυναμική πορεία πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα, φοιτητές και σπουδαστές στην Πάτρα. «Οι φοιτητές μαζί με το λαό παλεύουμε για τα δικαιώματά μας. Καμία ανοχή στην πολιτική που υποβαθμίζει το δικαίωμά μας στη μόρφωση», έγραφε το πανό του Συντονιστικού ΑΕΙ και ΤΕΙ Πάτρας, το οποίο βρισκόταν στην κεφαλή της πορείας. Δεκάδες φοιτητές πορεύτηκαν από την πλατεία Τριών Συμμάχων μέχρι την πλατεία Γεωργίου. Ενώ περνώντας από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, δεν παρέλειψαν να αφήσουν το στίγμα τους, γράφοντας συνθήματα για «πτυχία με αξία, δουλιά με δικαιώματα». Στη συνέχεια, αντιπροσωπεία φοιτητών και σπουδαστών θυροκόλλησαν ψήφισμα στη Νομαρχία.

Στα Γιάννενα

Διεκδικώντας Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν, που θα εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα συμφέροντα του κεφαλαίου, φοιτητές και σπουδαστές πραγματοποίησαν χθες το πρωί μαχητική συγκέντρωση στα Γιάννενα, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα των Πανελλαδικών Συντονιστικών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Με παλμό και ενθουσιασμό, οι μαθητές δώσανε το δικό τους αγωνιστικό χρώμα στην κινητοποίηση της Αρτας, διεκδικώντας ενιαίο δωδεκάχρονο και βασικό υποχρεωτικό σχολείο. Αντίστοιχο μαχητικό συλλαλητήριο πραγματοποίησαν και οι φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οργανώνουν τον αγώνα τους (2009-12-04 00:00:00.0)
Δυναμικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα (2008-11-07 00:00:00.0)
Αύριο, Παρασκευή, όλοι στο δρόμο του αγώνα (2005-12-08 00:00:00.0)
Ηχηρό μήνυμα (2005-03-01 00:00:00.0)
Βγαίνουν στους δρόμους την Παρασκευή, 28 Φλεβάρη (2003-02-21 00:00:00.0)
Διευρύνεται ο συντονισμός και η ενότητα (2000-11-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ