Κυριακή 23 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
Για τις σκοπιμότητες των κατακτητών

Η παράσταση της «δίκης» του Σαντάμ Χουσεΐν άρχισε

Από την έναρξη της δίκης - παρωδία, όπου μετά από 3 ώρες, το πρώτο επεισόδιο ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των κατηγορουμένων και την ανάγνωση του κατηγορητηρίου

Associated Press

Από την έναρξη της δίκης - παρωδία, όπου μετά από 3 ώρες, το πρώτο επεισόδιο ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των κατηγορουμένων και την ανάγνωση του κατηγορητηρίου
«Ποιοι είστε; Τι ακριβώς επιδιώκει αυτό το δικαστήριο;.. Δεν αναγνωρίζω την οντότητα που σας έδωσε αυτή τη δικαιοδοσία, ούτε τις κατηγορίες εναντίον μου, γιατί είναι όλα ψέματα». Με αυτά τα λόγια, ο Σαντάμ Χουσεΐν, επικεφαλής του πρώην ιρακινού καθεστώτος, έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην αίθουσα δικαστηρίου που έχει στηθεί στην πρώην έδρα του κόμματός του Μπάαθ.

Ο Χουσεΐν αρνήθηκε τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν και τόνισε ότι διατηρεί τα συνταγματικά του δικαιώματα με βάση τα οποία παραμένει Πρόεδρος της χώρας. Μετά από 3 ώρες, το πρώτο αυτό επεισόδιο της παρωδίας ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των κατηγορουμένων και την ανάγνωση του κατηγορητηρίου. Ενός κατηγορητηρίου που αφορά, όπως έχει γίνει γνωστό, τη σφαγή 142 σιιτών στο Ντουτζάιλ το 1982. Αλλά, όπως παραδέχτηκε και ο «Πρόεδρος» του δικαστηρίου, Κούρδος Ριτζγκάρ Μουχάμαντ Αμίν, δεν μπορεί να στηριχτεί από επιτόπου καταθέσεις, προς το παρόν, γιατί «οι μάρτυρες φοβούνται να προσέλθουν στο δικαστήριο».

Οσο για τις υπόλοιπες κατηγορίες σε βάρος του Σαντάμ Χουσεΐν, «δεν έχουν ακόμη συγκεντρωθεί στοιχεία». Αυτές αφορούν στη χρήση χημικών όπλων κατά των Κούρδων το 1988, τις σφαγές Κούρδων και σιιτών το 1991, την κατάληψη του Κουβέιτ το 1990 και την κήρυξη πολέμου κατά του Ιράν το 1980, όπως φαίνεται μόνο η τελευταία υποστηρίζεται από σειρά στοιχείων που συγκεντρώθηκαν από την Τεχεράνη. Φυσικά σε αυτά δε συμπεριλαμβάνεται η αμέριστη στήριξη των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών προς τον Σαντάμ κατά τη διάρκεια του 8ετούς ιρακινο-ιρανικού πολέμου.

Αυτών που σήμερα τον δικάζουν. Γιατί οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις βρίσκονται πίσω από το «ειδικό δικαστήριο». Ενα όργανο που συστάθηκε με διορισμό από το, επίσης, διορισμένο προσωρινό Κυβερνητικό Συμβούλιο, που εκτελούσε τις εντολές του κατοχικού διοικητή Πολ Μπρέμερ μέχρι το καλοκαίρι του 2004, πριν περάσουμε στη «μεταβατική» κυβέρνηση Αλάουι, στις «εκλογές» του Γενάρη και στο δημοψήφισμα για το «Σύνταγμα» πριν από λίγες ημέρες.

Το ζήτημα δεν είναι να αμφισβητήσει κανείς το ποιος ήταν και για τι ευθύνεται ο Σαντάμ Χουσεΐν. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι μπορεί με οποιονδήποτε τρόπο να λάβει αποχρώσεις νομιμοποίησης μια «παράσταση» που εμπνεύστηκαν, οργάνωσαν και υλοποιούν οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές και οι σύμμαχοί τους, αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι που υποστήριξαν τον Σαντάμ ως Πρόεδρο και σήμερα αιματοκυλούν τον ιρακινό λαό γιατί απλώς έκριναν ότι τα συμφέροντά τους εξυπηρετούνται καλύτερα με άλλον τρόπο.


Ε.Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αιματηρές επιθέσεις και η «ασφάλεια» παραπαίει(2006-09-19 00:00:00.0)
Κατοχικές αλλά και εμφύλιες απώλειες(2006-08-22 00:00:00.0)
Καθημερινή η κόλαση στη Βαγδάτη...(2006-07-28 00:00:00.0)
Καθυστερήσεις και ανακαταμετρήσεις(2005-10-19 00:00:00.0)
Ερχονται ...θύελλες(2005-09-04 00:00:00.0)
Κλιμάκωση δολοφονιών, απαγωγών, επιθέσεων(2005-01-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ