Σάββατο 22 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Αγριεύει ο κυκλώνας «Βίλμα»
  • Επί «ποδός πολέμου» η Λαϊκή Αμυνα στην Κούβα, απομακρύνθηκαν 500.000 κάτοικοι
  • Πλήττεται το Μεξικό

Στο Μεξικό σημειώνονται ήδη μεγάλες καταστροφές

Associated Press

Στο Μεξικό σημειώνονται ήδη μεγάλες καταστροφές
ΤΕΓΚΟΥΣΙΚΑΛΠΑ - ΑΒΑΝΑ.--

Σαρωτικός μέχρι στιγμής ο κυκλώνας «Βίλμα», αλλά όχι ιδιαίτερα φονικός, διέσχισε την Ονδούρα και οι παρυφές του έπληξαν άλλα τμήματα της Κεντρικής Αμερικής που ακόμη δεν έχει ξεπεράσει τα πλήγματα του κυκλώνα «Σταν». Μέχρι στιγμής στην παράδοξη πορεία του, αφού άλλαξε πορεία, ο κυκλώνας «Βίλμα» έχει στοιχίσει τη ζωή σε 13 ανθρώπους, ενώ ήδη χτυπά με μανία τα παραθαλάσσια θέρετρα του Μεξικού στη χερσόνησο Γιουκατάν, όπως το Κνακούν και τη νήσο Κονσουμέλ.

Χιλιάδες άνθρωποι είχαν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους στις παραλίες του Μεξικού, εν αναμονή του κυκλώνα «Βίλμα», ο οποίος αρχικώς είχε θεωρηθεί ο ισχυρότερος κυκλώνας στην ιστορία. Προς τον παρόν βρίσκεται στην κατηγορία τέσσερα και πλήττει το Μεξικό. Μέχρι αργά χτες το βράδυ - ώρα Ελλάδας - δεν υπήρχαν πληροφορίες για ανθρώπινες απώλειες ή ζημιές εξαιτίας του χάους που έχουν προκαλέσει οι άνεμοι, οι καταρρακτώδεις βροχές και τα ιπτάμενα συντρίμμια που φέρνει μαζί του ο κυκλώνας «Βίλμα».

Οι επιστήμονες πάντως τονίζουν ότι ο κυκλώνας ενδέχεται να ενισχυθεί και άλλο, να φτάσει και πάλι στην κατηγορία 5, δηλαδή στην πλέον επικίνδυνη.

Εκτακτα μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί επίσης στην Κούβα. Τέσσερις επαρχίες στην κεντρική και δυτική Κούβα βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό ενώ ήδη οι κουβανικές αρχές έχουν ολοκληρώσει από προχτές την απομάκρυνση 500 χιλιάδων ανθρώπων από περιοχές που κρίνονται επικίνδυνες λόγω του κυκλώνα. Την ίδια στιγμή, η υπηρεσία Λαϊκής Αμυνας είναι επί ποδός πολέμου για να αντιμετωπίσει άμεσα ενδεχομένως μεγάλες καταστροφές, ειδικά στο σύστημα ηλεκτροδότησης που μόλις έχει αποκατασταθεί μετά το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα «Ντένις», στις αρχές του καλοκαιριού.

Εκτακτα μέτρα και στην πολιτεία της Φλόριντα, όπου οι κάτοικοι της αποθηκεύουν πόσιμο νερό και τρόφιμα, αναμένεται να χτυπήσει ο κυκλώνας το Σαββατοκύριακο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ