Σάββατο 22 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Ανεπαρκής» η βοήθεια

«Τρέχει» το... ευαίσθητο ΝΑΤΟ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ και ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.- Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων από το σεισμό της 8ης Οκτωβρίου συνέχιζε χτες να αυξάνεται, ξεπερνώντας τους 51.300 νεκρούς και τους 71.000 τραυματίες. Αλλά οι τοπικές αρχές στο βόρειο Πακιστάν έκαναν ανεπίσημα λόγο για 79.000 νεκρούς, μεγάλο ποσοστό των οποίων είναι παιδιά.

Τα σημαντικότερα προβλήματα μόλις άρχιζαν χτες να φαίνονται για τους άστεγους σεισμοπαθείς, που υπολογίζονται σε πάνω από 3.000.000 και κινδυνεύουν άμεσα: έρχεται ο χειμώνας. Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, άσκησε επείγουσα έκκληση για αύξηση της βοήθειας: «για να φανούμε άξιοι να αυτοαποκαλούμαστε μέλη του ανθρώπινου είδους, πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας σε αυτή την πρόκληση. Η αντίδρασή μας δε θα είναι τίποτα λιγότερο από ένα μέτρο της ανθρωπιάς μας», είπε.

Η ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ (UNICEF) υπολόγιζε χτες ότι δεν έχει ακόμη φθάσει βοήθεια και ιατροφαρμακευτική φροντίδα σε τουλάχιστον 120.000 παιδιά στις βόρειες ορεινές περιοχές του Πακιστάν - από αυτά, μπορεί να πεθάνουν τα τουλάχιστον 10.000 λόγω πείνας, υποθερμίας, ασθενειών κ.ά. αιτίων μέσα σε μερικές βδομάδες. Οι υπηρεσίες αρωγής καλούσαν για την άμεση αποστολή 45.000 σκηνών, 2 εκατ. κουβερτών και υπνοσάκων, πόσιμου νερού, εξοπλισμού υγιεινής και τροφίμων. Οι μέχρι στιγμής δεσμεύσεις, όμως, φθάνουν μόλις τα 37 εκατ. δολάρια, έναντι των 312 εκατ. δολαρίων που χρειάζονται - ενώ ο «πρόεδρος» του Πακιστάν χαρακτήριζε «εντελώς ανεπαρκή» τη μέχρι στιγμής αντίδραση της διεθνούς κοινότητας. Και, παράλληλα, καλούσε τους Ινδούς να βοηθήσουν, «ανοίγοντας» τα σύνορα - δύο βδομάδες μετά την καταστροφή.

Στις Βρυξέλλες, το ΝΑΤΟ «ενέκρινε» χτες την ενίσχυση της «βοήθειάς» του προς τους σεισμοπαθείς του Πακιστάν: θα στείλει 500-1.000 άνδρες και ένα μικρό αριθμό ελικοπτέρων, καθώς και ένα τάγμα μηχανικού.

«Το ΝΑΤΟ δεν είναι μια οργάνωση ανθρωπιστικής βοήθειας», είπε ο ΓΓ του, Γιαπ Ντε Χόοπ Σέφερ, «αλλά η κατάσταση είναι σοβαρή». Εκτός αυτού, η επιχείρηση βοήθειας δίνει στο Σύμφωνο μια ευκαιρία να αποκαταστήσει σταθερή στρατιωτική παρουσία στο Πακιστάν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ