Τρίτη 1 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
«Θυμήθηκαν» τους μεγάλους φοροπαραβάτες

Η δημόσια προειδοποίηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών των μεγάλων φοροπαραβατών, προάγγελος για ανάλογα μέτρα σε βάρος των μικροοφειλετών

Με δέσμευση των τραπεζικών τους λογαριασμών απειλεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών τους μεγάλους οφειλέτες του Δημοσίου και ειδικά αυτούς που ενέχονται σε υποθέσεις έκδοσης πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων. Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτό το μέτρο γνωστοποίησε χτες ο αρμόδιος υφυπουργός Αντ. Μπέζας, ο οποίος με δηλώσεις - μέσω του περιβάλλοντός του - στους δημοσιογράφους διαμήνυσε πως δεν πρόκειται να υπογράψει αποφάσεις για νέες παρατάσεις στους συγκεκριμένους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου, θα πρόκειται για μια ακόμη επιχείρηση παραπλάνησης των λαϊκών στρωμάτων της χώρας, στα οποία οι κυβερνώντες φορτώνουν και τις απανωτές επίσημα θεσμοθετημένες φοροελαφρύνσεις σε όφελος και για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου. Σημειώνεται πως η δυνατότητα για δέσμευση των τραπεζικών καταθέσεων - με «πάγωμα» μέχρι το 50% του κατατεθειμένου ποσού - υπάρχει σε παλαιότερη νομοθετική ρύθμιση. Ομως, η συγκεκριμένη νομοθετική διάταξη όχι μόνο παρέμενε σε πλήρη αχρησία, αλλά οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), κάνοντας τα «στραβά μάτια» σε αυτές τις υποθέσεις, έδιναν - με υπουργικές αποφάσεις - αλλεπάλληλες παρατάσεις στους μεγάλους φοροφυγάδες.

Η φερεγγυότητα των χτεσινών διαβεβαιώσεων του υφυπουργού Αντ. Μπέζα ότι στο εξής δεν πρόκειται να υπογράψει αποφάσεις για νέες παρατάσεις στους συγκεκριμένους μεγαλοεπιχειρηματίες, θα κριθεί στην πράξη. Ομως από τις δηλώσεις αυτές προκύπτει ότι, μέχρι πρόσφατα, παρόμοιες «διευκολύνσεις» σε μεγαλοοφειλέτες και μεγαλοφοροφυγάδες του δημοσίου, δίνονταν τόσο από την κυβέρνηση της ΝΔ όσο και από τους προκατόχους του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών στη λίστα των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου, που βαρύνονται με πολύ υψηλά πρόστιμα και πολύ σημαντικές φορολογικές παραβάσεις, συγκαταλέγονται μια εταιρία πετρελαιοειδών, μια ΠΑΕ, εταιρίες τροφίμων και ποτών, καθώς και μεμονωμένοι μεγαλοεπιχειρηματίες.

Οπως δηλώνουν στελέχη του υπουργείου, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα πρέπει άμεσα «να περάσουν από το ταμείο», διαφορετικά θα εφαρμοστούν οι διατάξεις για τη δέσμευση των τραπεζικών τους λογαριασμών. Εύλογα ερωτήματα ανακύπτουν και για το κατά πόσο οι συγκεκριμένες κυβερνητικές ανακοινώσεις στρώνουν το χαλί για ανάλογα μέτρα σε βάρος μικροοφειλετών, όπως με κατασχέσεις μισθών και συντάξεων, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών κ.ά. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομίας προσανατολίζεται στο να δώσει παράταση της παραγραφής για τις χρήσεις του 1998 και 1999 που λήγουν στο τέλος του Δεκέμβρη 2005.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ