Σάββατο 12 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Οσοι συγκεντρώνονται, θα συλλαμβάνονται!

Associated Press

ΠΑΡΙΣΙ.--

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πράξη: Η γαλλική αστυνομία ανακοίνωσε χτες - μετά την 15η νύχτα ταραχών σε πολλές πόλεις της χώρας, που υποτίθεται ότι σημείωσαν «ύφεση» - ότι απαγόρευσε κάθε συγκέντρωση στην πρωτεύουσα από το πρωί του Σαββάτου έως το βράδυ της Κυριακής, υπό το φόβο ξεσπάσματος επεισοδίων.

Ως δικαιολογία για το απίστευτο μέτρο, το οποίο πρακτικά μετατρέπει το Σαββατοκύριακο (και ίσως όχι μόνο) τη γαλλική επικράτεια σε αστυνομοκρατούμενη περιοχή, το σχετικό αστυνομικό ανακοινωθέν αναφέρει ότι «εντοπίστηκαν μηνύματα» που εστάλησαν από κινητά τηλέφωνα, θυρίδες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αναρτήθηκαν σε προσωπικές διαδικτυακές σελίδες που «καλούν» για ταραχές την 12η Νοέμβρη. Οι λεωφορειακές, σιδηροδρομικές και λοιπές γραμμές των δημόσιων μέσων μεταφοράς που οδηγούν στο Παρίσι θα «επιτηρούνται». Οι παραβάτες της απαγόρευσης κινδυνεύουν να τιμωρηθούν με φυλάκιση από οκτώ ημέρες μέχρι δύο μήνες και με πρόστιμο 3.750 ευρώ, διευκρίνισε το Γαλλικό Πρακτορείο. Η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας - προφανώς - δεν ήρκεσε: μ' όλο που επισήμως προβλήθηκε η εκτίμηση ότι «η ηρεμία και η τάξη επέστρεψαν», κάηκαν το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή σχεδόν 400 αυτοκίνητα και συνελήφθησαν 168 άνθρωποι, αριθμοί σχεδόν ίδιοι με αυτούς της προχτεσινής νύχτας.

Χτες η αστυνομία είχε ήδη από το πρωί αποκλείσει μεγάλα τμήματα της γαλλικής πρωτεύουσας για τους γιορτασμούς της επετείου του τερματισμού του πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου. «Σήμερα δε θέλουμε εκεχειρία - θέλουμε ειρήνη», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας Μισέλ Γκοντίν. «Αυτό το Σαββατοκύριακο θα έχουμε επιπλέον επαγρύπνηση στην περιοχή του Παρισιού», πρόσθεσε.

Οι ταραχές - που αποτέλεσαν το ξέσπασμα των συνοικιών - γκέτο όπου η ανεργία είναι συντριπτική και οι νέοι ζουν ζωές δίχως αύριο - ανάγκασαν τον Πρόεδρο Ζακ Σιράκ να παραδεχτεί ότι η Γαλλία «έχει αναντίρρητα προβλήματα» και να υποσχεθεί «ίσα δικαιώματα» σε «όλους τους νέους», μια δήλωση που ενέτεινε την αγανάκτηση στα φτωχά προάστια, με δεδομένη την ιταμή αντιμετώπιση διαδοχικών γαλλικών κυβερνήσεων προς τα γκέτο που αποτελούν δεξαμενές φθηνών εργατικών χεριών.

«Επαγγελματισμός», «ετοιμότητα» και άγριο ξύλο

Ο Σιράκ είχε εξάρει την Πέμπτη τον «επαγγελματισμό και την ετοιμότητα» της αστυνομίας, όμως χτες η εικόνα των δυνάμεων ασφαλείας - που βρίθουν από οπαδούς του Λεπέν, μεταξύ άλλων - τρώθηκε σοβαρά από το ρεπορτάζ του «France 2» που εικόνιζε δύο αστυνομικούς να προβαίνουν στο βάρβαρο ξυλοδαρμό (Δευτέρα) ενός 19χρονου στην περιοχή Λα Κουρνέβ του Παρισιού. Οκτώ αστυνομικοί «τέθηκαν σε διαθεσιμότητα» και πέντε παραπέμφθηκαν χτες σε δίκη για τον ξυλοδαρμό και το ότι δεν εμπόδισαν τους εφαρμοστές του νόμου και της τάξης να κλοτσούν τον πεσμένο στο έδαφος 19χρονο.

Σε άλλο ρεπορτάζ, από τα νότια προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας, που έκανε συνεργείο της γερμανικής τηλεόρασης, εικονίζονται δύο αστυνομικοί με δύο νέους που έχουν συλλάβει και περάσει χειροπέδες. Ο ένας αστυνομικός κρατάει τον ένα συλληφθέντα και τον δείχνει στην κάμερα λέγοντας: «Κοίτα τη σημερινή Γαλλία. Κοίτα εδώ. Είναι ωραίο αυτό;». Ο νεαρός ακούγεται να εξυβρίζει τη δημοσιογράφο, οπότε ο αστυνομικός τον χαστουκίζει και τον διατάζει: «Να σέβεσαι τους δημοσιογράφους».

Ο Νικολά Σαρκοζί - ο υπουργός Εσωτερικών που αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους απόκληρους, που χαρακτήρισε «αποβράσματα» - υποστήριξε χτες ότι ...δε θα ανεχθεί (;!) «καμία παρεκτροπή των δυνάμεων της τάξης». Και φυσικά, όλοι ανακουφίστηκαν...

Ξεχωριστές παραστάσεις διαμαρτυρίας στη γαλλική πρεσβεία της Αθήνας πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ και το ΝΑΡ με άλλες οργανώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ